«ІТ-ринок в Україні перестав бути ринком кандидатів». Рекрутери про те, як повномасштабне вторгнення все змінило

2022 рік міг стати для українського ринку ІТ-праці роком рекордів. По попиту на програмістів, по рівню заробітних плат, по контроферам та швидкості закриття вакансій. Але все змінилося 24 лютого, коли РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Редактор AIN.UA попросила представників рекрутингових агенцій України розповісти, як ринок ІТ-праці переживає повномасштабну війну. Більшість з них зазначають катастрофічне падіння активності як з-боку роботодавців, так і збоку кандидатів. Але не все так погано. Подробиці – в нашому бліц-опитуванні.

Катерина Осадчук, CEO INDIGO Tech Recruiters

У нас із 20 клієнтів тільки 2 готові продовжувати наймати в Україні – це один український клієнт та один із Великобританії. Усі інші почали шукати людей інших країнах. Зараз вакансій в Україні втричі менше, ніж кандидатів, які готові їх розглянути (згідно зі статистикою Джіні) – вперше за довгий час.

На відміну від минулого року, коли ринок стрімко зростав і роботодавці готові були миритися з тим, що кандидат не ідеально підходить під вакансію, зараз вимоги досить високі – компаніям є з кого обирати і вони ретельно обирають.

Насправді, я рекомендувала б українським продуктовим IT-компаніям, які працюють на закордонні ринки (тобто продовжують отримувати дохід), саме зараз наймати в Україні – їм є з кого обрати плюс дещо знизилися зарплати. До того ж війна закінчиться, а з ними залишаться лояльні співробітники, яким вони допомогли знайти роботу у складний період життя для них та країни.

Чому не можу рекомендувати це аутсорсинговим бізнесам – тому що іноземні клієнти переважно не готові зараз розширювати команди в Україні.

Клієнтам потрібна стабільність, а війна з обстрілами та мобілізацією ніяк не сприяє їхньому спокою. І якщо зараз вони не відмовляються від роботи з уже найнятими українськими командами, то, принаймні, не мають наміру розширювати команди в Україні і починають шукати в сусідніх країнах.

Найбільше запитів у нас на пошук людей у ​​Болгарії та Румунії зараз. Потрібно розуміти, що є людське ставлення клієнтів і є бізнес-ставлення: по-людськи нас підтримують, але з погляду бізнесу намагаються уникнути ризиків – того, що робота не буде зроблена або навіть що гроші, які сплачуються українським компаніям, будуть використані на покупку зброї. та виникнуть питання у аудиторів.

З початку війни у ​​нас відпало 90% клієнтів з України, а клієнти зі США та Європи перейшли на пошук у сусідніх країнах. Відповідно, кількість вакансій в Україні для розробників суттєво знизилася. ІТ-ринок в Україні перестав бути ринком кандидатів.

Юлія Койнак, засновниця та СЕО DNA325

Ситуація змінилася кардинально, 62% наших клієнтів вирішили припинити підбір персоналу з України. Свої причини вони пояснюють нестабільною ситуацією в країні, а саме: кандидати наражаються на загрози воєнних дій; велика ймовірність, що фахівців призовуть на службу; проблематичність у зануренні в роботу на всі 100%, психологічна нестабільність.

Ці причини є основними для прийняття рішень про зупинення співпраці на період воєнного стану.

Також є тенденція зниження зарплатних очікувань порівняно з довоєнними, до 20% за деякими технічними позиціями.

Щодо не продовження контрактів з боку IT компаній з українцями, в DNA325 було 2 клієнти, які відмовилися від кандидатів на стадії офферу. В LAB325, наш проект по розробки мобільних та web придатків, не зупинився жоден з контрактів, навіть серед локальних клієнтів.

Але така тенденція серед конкурентів досить велика, переорієнтація до пошуку кандидатів у країнах Західної Європи та LATAM. Багато українських розробників виїхало за межі України до війни чи на самому початку, тому я би очікувала зміну юридичних та фінансових реквізитів наших девелоперів.

За період з 24.02 до 15.04 нам не надходили нові запити на пошук фахівців в Україні, на жаль. 

Юлія Головко, CEO & Сo-Founder SMART HIRES

З початку війни ми спостерігали різке зниження кількості відкритих вакансій у IT-галузі. Більшість клієнтів поставили на паузу майже всі проекти наприкінці лютого, але у березні та квітні поступово почали повертатися до них. 

Також у березні деякі наші клієнти вирішили шукати розробників не в Україні, а за її межами, наприклад в Угорщині, Португалії та інших країнах ЄС. Вони пояснили це тим, що через війну і нестабільну ситуацію є великий ризик, що кандидат не зможе працювати повноцінно, а зарплату потрібно буде платити. Проте через кілька тижнів декілька компаній змінили рішення та продовжили найм в Україні.

Чому компанії повертаються в Україну? Відповідь проста: дійсно досвідчених кандидатів у країнах ЄС набагато менше, їх очікування по компенсації набагато більші, адже й податки значно вищі, кандидати не хочуть працювати як приватні підприємці, оскільки це не так поширено, як у нас через ФОП. 

Зараз ми знову повернулися до ринку роботодавця, як було у часи локдауну 2 роки тому. У кандидатів дещо зменшились побажання по заробітній платі, вони відкриті до діалогу та готові співпрацювати. Разом з тим компанії продовжують утримувати кандидатів контроферами (буквально кілька днів тому мали такий кейс).

 Багато компаній оптимізують внутрішні ресурси, змінюють ролі (senior зростає до devOps та подібне). 

Response rate знизився відсотків на 20% порівняно з довоєнним часом. Ми бачимо, що кандидати читають повідомлення та не відповідають. Багато кандидатів не готові змінювати роботу, це цілком зрозуміло, зараз стабільність важливіша за гроші. Дуже часто чуємо від кандидатів: «Поговоримо після війни». 

Але загалом спілкування стало набагато теплішим, всі цікавляться, чи в безпеці та усіляко підтримують.

Також були такі моменти: спілкуємось з кандидатом, усе добре, і раптом він зникає, не виходить на зв’язок. Ми дуже переживали, це було страшно. Потім з’ясовується, що кандидат переїжджав, не мав можливості повідомити. Усі зараз стали більш близькі, комунікація стала більш відкритою, відвертою. Навіть дуже небагатослівні люди почали спілкуватися, ділитися, бажати миру. І це дуже велика підтримка, це допомагає усім рухатися далі.

Вікторія Придатко, засновниця і СЕО VP Team

Попит на українців всередині країни знизився, оскільки багато українських компаній заморозили найм або навіть скорочують штат. Попит на українців в Україні знизився також у закордонних клієнтів через ризик по перформансу.

Між тим, українцям досі готові пропонувати і пропонують вакансії на релокейт, а також півищився попит на експатів з України.

Однак, поки що ми спостерігаємо, щоб самі розробники не готові знизити свої зарплатні очікування при розгляді нових пропозицій.

Наші клієнти продовжують співробітництво з українцями, незважаючи на ситуацію. Однак, я знаю, яка ситуація у колег, і з огляду на можливу мобілізацію деякі закордонні компанії бояться наймати. Тобто все залежить від компанії.

Вцілому, віддають перевагу релокації, але, оскільки чоловікам з України виїзд заборонений, деяких наймають віддалено або дуже хочуть тих українців, які до війни переїхали у Європу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук