Як Україна збирає цифрові докази про воєнні злочини 

Time опублікували статтю про те, як український уряд збирає інформацію про воєнні злочини за допомогою цифрових інструментів. Смартфони українців перетворилися на зброю, яка реально допомагає воювати армії та фіксувати звірства військ РФ. Редакція AIN.UA переклала матеріал. 

Інструменти, які допомагають зібрати інформацію

Чат-бот «єВорог» частково нагадує мобільну гру, в якій потрібно позначати ворогів і отримувати винагороду у вигляді емодзі. «єВорог» став помічником на полі бою. Повідомлення від нього отримують українські війська, що допомагає здійснювати успішні атаки на позиції солдатів РФ. Його розробили у Міністерстві цифрової трансформації, і це лише один із декількох інструментів, створених урядом для краудсорсингу та підтвердження воєнних злочинів.

З початку вторгнення українські чиновники, юристи та правозахисні групи намагалися розробити нові способи перевірки відео, фотографій та свідчень очевидців. В Україні адаптували державні додатки, щоб громадяни могли документувати пошкодження їхніх будинків або розпізнавати обличчя людей.

Цей досвід українців не схожий на жодну з історії сучасної війни, кажуть експерти. Краудсорсинг доказів воєнних злочинів робили та в інших конфліктах, але «використання відкритої інформації як доказу у випадку України може бути зовсім на іншому рівні», – каже Надія Волкова, директор Ukrainian Legal Advisory.

Додатки, чат-боти та сайти, розроблені українськими чиновниками, класифікують різні види воєнних злочинів та порушень прав людини. Далі всі вони потрапляють в єдину централізовану базу даних, яку створила Генеральна прокуратура. До злочинів належать убивства чи поранення цивільних осіб, фізичне насильство або позбавлення волі, відмова в медичній допомозі, мародерство та крадіжки майна окупантами.

На сайт Генпрокуратури вже надійшло понад 10 000 доказів від громадян. Поки незрозуміло, який результат вони принесуть, адже міжнародні справи про воєнні злочини важко розслідувати. Однак українські чиновники кажуть, що докази російських звірств виходить далеко за межі судового процесу у Гаазі.

Україна розглядає ці докази також і як захист від російської дезінформації. Наприклад проти заяв Кремля, про те, що вбивства у Бучі чи Маріуполя є «фейковими» або інсценованими.

Фото: П’єр Кром — Getty Images

Як це працює

Через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення, поблизу Херсона проїжджала колона військових РФ. Коли вони перетинали перехрестя, співробітники міністерства цифрових технологій у Києві спостерігали, як «єВорог» отримував десятками фото та відео з вікон мешканців. В уряді чат-бот моніторять цілодобово. 

«Майже з кожної квартири нам надіслали фото. Ми могли б геолокувати ворога з майже кожної квартири на двох вулицях», — каже Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України. 

За даними Мінцифри понад 253 000 людей надіслали через чат-бот кадри пересування та повідомлення про дії російських військ. Понад 66 000 людей подали докази пошкодження своїх домівок і міст. 

Багато українських прокурорів, які зараз працюють над розслідування воєнних злочинів, раніше пройшли навчання щодо використання даних із відкритим кодом. «У нас є досвід роботи з такими доказами, і ми зосередили всі сили прокурорів на фактах воєнних злочинів. Нам потрібно діяти дуже швидко, щоб зберегти всі матеріали і використовувати їх у різних судах» — каже Сергій Кропива, радник Генерального прокурора з питань цифрових технологій.

За словами Кропиви, уряд поширював інформацію про сайт через інтерв’ю на телебаченні, білборди та інтернет-рекламу, закликаючи українців повідомляти про будь-які порушення. На інформаційній панелі урядового порталу про воєнні злочини перераховано майже 6 500 фотографій, відео та іншої документації. Тільки розділ «злочини проти дітей» нараховує щонайменше 191 вбиту дитину та 349 поранених. Сайт пропонує 18 детальних категорій, включаючи сексуальне насильство, катування, смерть, захоплення заручників.

Також є розділ під назвою «Персональні дані противника». Він дозволяє користувачеві надати будь-яку інформацію про російські війська: документи, паспорти, позивні та псевдоніми, ідентифікаційні знаки. Станом на 14 квітня встановило 570 «підозрюваних», у тому числі російських військових і політичних чиновників, міністрів і керівників правоохоронних органів.

Фото: Мінцифри

Що це дає

Потреба фіксувати воєнні злочини змусила Федорова та інших чиновників звертатися до керівників соціальних медіа. Вони попросили переглянути деякі правила, наприклад видалення контенту, який може задокументувати розповіді очевидців про воєнні злочини за порушення правил.

«Рекомендації спільноти були розроблені в мирних країнах, і націлені на нормальне, повсякденне спілкування, яке відбувається в мирний час. Деякий вміст, який може бути неприйнятним у мирний час, стає важливим для доведення воєнних злочинів», — каже Михайло Федоров. 

Українські чиновники намагаються створити найповніший масив цифрових доказів зібраних у сучасній війні. На запитання, чи вірить міністр у ці зусилля, Федоров не вагається. «У нас є супутникові знімки, у нас є перевірений вміст із наших додатків, у нас є інші джерела, які я не маю права розголошувати. Я впевнений, що це допоможе нам довести нашу правоту в міжнародних юрисдикціях», — каже він. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук