Неуважні рекрутери та повний «ігнор». Що бісить айтівців під час пошуку роботи

Редакція DOU опитала понад сто українських IT-фахівців про те, що найбільше дратує айтівців під час пошуку роботи. Виявилось, що це небажання наймати в Україні та «ігнор» з боку рекрутерів.

Головний чинник, який розчаровує фахівців під час пошуку роботи сьогодні — небажання наймати в Україні через війну. Багато компаній часто зникають без фідбеку, навіть якщо кандидат виконав тестове завдання. Рік тому схожих проблем не було, каже один з опитаних. Також роботодавці бояться наймати фрілансерів з України довгостроково. Начебто через ризик кинути проект, не доробивши його.

«Бісить, що в моєму профілі LinkedIn вказано три мови, і російська не є жодною. При цьому комунікація починається зі слова “Здравствуйте!”»

Також айтівців бісить ставлення до джуніорів під час пошуку роботи. Існує проблема з довгим процесом інтерв’ю, тестів тощо, який займає від трьох тижнів. І так щодо кожної вакансії. Іноді рекрутери раптово зникають під час перемовин і повертаються через тиждень-другий з вибаченнями за це й повідомляють, що вакансія була закрита. 

«Бісять велетенські тестові завдання на повноцінний робочий день або навіть на тиждень і відсутність фідбеку на них. Можна три тижні проходити співбесіди, писати тестові, потім ще одні тестові, відтак пінгувати рекрутера і отримати: «Вибачте, ви нам не підходите», — розповідає один із опитаних.

Також фахівці скаржаться на проблеми в особистому спілкуванні з рекрутерами. Кандидати зізнаються, що їх дратує зверхність на технічних співбесідах, в’їдливі коментарі, а іноді й прямі образи, якщо бракує якихось знань.

Також айтівці скаржаться на рівень професійності деяких рекрутерів. Під час пошуку роботи один з опитаних за два дні отримав близько 60 запрошень для співбесіди, а релевантними виявились тільки половина. Деякі рекрутери плутали JS з Java.

«Бісить, коли на співбесідах HR ставить питання “Які книги ви читаєте?” чи “Що ви робите у вільний час?” і очікує, що відповідь буде “Читаю книги з програмування” чи “Увесь вільний час я програмую”», — каже один із учасників опитування.

Також деякі айтівці поскаржились, що рекрутери неуважно читають резюме. Наприклад, якщо фахівець рік працював з технологією на рівні Junior, йому пропонують вакансії рівня Middle і одразу відмовляють через брак досвіду. 

«Бісить, коли автоматизатору-тестувальнику на Ruby/Python пишуть: “Ми шукаємо Senior JS Developer, не хочете спробувати?”», — відповів один із айтівців.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук