Як нагодувати країну: платформа продовольчої безпеки від ДПСС, як це працює?

Робота харчових підприємств звісно важлива для життя країни в мирні часи. Та після нападу росії на Україну стало зрозуміло, наскільки критично для всіх, аби підприємства цієї галузі працювали злагоджено. Для цього Держпродспоживслужба створила Національну платформу продовольчої безпеки

Тут збирають дані про забезпечення продуктами по всій країні. Від роботи цієї платформи зокрема залежить, чи буде достатньо їжі на полицях магазинів у різних регіонах України. Розповідаємо, як працює ця платформа, та як до неї доєднатися. 

Що таке Національна платформа продовольчої безпеки

Цебезплатний портал, де представники влади, виробники та постачальники продуктів, інший бізнес, гуманітарні організації можуть повідомляти про свої потреби у продуктах, а також розміщувати пропозиції. Наприклад, влада певного населеного пункту або ж військовий підрозділ може сповістити про брак якогось товару і знайти пропозицію від компанії, яка постачає цей товар. 

«За допомогою платформи можна швидко сформувати потребу в тих чи інших товарах та побачити пропозиції інших учасників ринку. В часи, коли кожна хвилина має значення, ми створили інструмент, який допомагає забезпечити наших захисників та населення найнеобхіднішими продуктами. Запрошуємо агрофірми, виробників, торговельні мережі та органи влади активно користуватись цією платформою», — Анатолій Вовнюк, т.в.о. Голови Держпродспоживслужби.

Функції платформи допоможуть вам:

  • Організувати оперативну роботу (виробників харчових продуктів, торговельних мереж, міжнародних організацій, військових адміністрацій) в одному місці.
  • Прискорити процес забезпечення харчовими продуктами та товарами першої необхідності (мешканців громад, ЗСУ, ТрО).
  • Відстежувати стан забезпечення продовольством.
  • Проаналізувати дефіцитні позиції.
  • Мати прямий контакт між покупцем та постачальником і навпаки.
  • Укладати угоди між покупцем та постачальником.
  • Замовляти логістичні послуги.
  • Мати доступ до держзамовлень в режимі online.
  • Стимулювати економіку країни у воєнний час.

Налаштування платформи на волонтерських засадах здійснила команда Banza, драйвер цифрової трансформації в країні, розробник та інтегратор CRM, BPM, Web- і Mobile рішень. А Terrasoft надав безплатні ліцензії на використання платформи Creatio для реалізації проєкту.

«Мотивовані люди на своєму місці роблять великі справи. Зараз українці — це саме ті високо замотивовані люди, які роблять великі справи кожного дня. Так і Banza доєдналася до проєкту ДПСС. Ідея його є надважлива в цей тяжкий час. Чіткість і злагодженість дій усіх учасників надскладного в умовах війни процесу постачання — це чи не єдиний шанс здолати гуманітарну кризу. Ми мали змогу працювати в крутій команді задля майбутнього нашої країни та наших людей. Кожного дня наближаємо перемогу разом!», — говорить Вікторія Омельченко, СЕО Banza

До реєстрації на платформі розробники запрошують агрофірми та інших виробників харчової продукції, торговельні мережі, владу та інші організації, які можуть принести користь, допомогти іншим, чи шукають допомоги із продуктами. 

Як її використовувати?

Для початку на платформі потрібно зареєструватися. Для цього:

  • зайдіть на головну сторінку та натисніть «Зареєструватися»;
  • потім заповніть онлайн-форму, вказавши ім’я, телефон та Email, а також повну назву свого підприємства;
  • після того, як адміністратори платформи верифікують ваш акаунт, ви зможете вільно та безплатно використовувати сервіс. 

Як користуватися платформою? 

Тут є розділ «Потреби», де можна вказувати, чи є у компанії або іншої організації потреба у продуктах. Тут можна вибрати вид організації (військова адміністрація чи підприємство), а також типи тих продуктів, яких наразі не вистачає. 

Коли організація зазначає потребу у певному продукті, сервіс одразу показує доступні пропозиції із цим типом товарів. Так само і розділ «Пропозиції» компанії та організації можуть використовувати, щоб повідомляти про наявні у них товари. Можна додавати нові продукти та їхні категорії. 

Окрім того, платформа вміє автоматично відправляти повідомлення контактній особі компанії, в якої є потреба певного товару, коли такі позиції з’являються у системі. Можна додавати фото продукту та особливості його пакування. Компанії можуть надавати дані про свої виробничі потужності та залишки готової продукції. Тут можна водночас замовляти й логістику — доставити продукти у потрібний регіон. 

Розробники постійно додають до сервісу нові можливості. 

Детальну інструкцію про реєстрацію та використання сайту від ДПСС можна також почитати тут. 

Чому платформа важлива

Від моменту запуску на платформі зареєструвалося уже більше ніж 3000 користувачів. Вони пропонують більше ніж 1000 різних товарів для всієї України. 

Сервіс забезпечує прямий та простий контакт між покупцем та постачальником. Тобто, продукти швидше дістаються до громад, які їх потребують, а отже це — життєво важливий проєкт. 

До кінця травня платформа може вирости до 10 000 користувачів, а до кінця року до неї може долучитися уся харчова промисловість країни. 

За допомогою платформи ДПСС бачить та розуміє тренди по збільшенню чи зменшенню попиту та пропозицій на ринках, а також отримує актуальну інформацію, на які напрямки продовольчої безпеки потрібно звертати увагу. Наприклад, яких товарів є надлишок та що можна експортувати, і навпаки — чого нам не вистачає та що потрібно включити до переліку критичного імпорту. Це також дозволяє виявляти потенційні напрямки розвитку внутрішнього виробництва. 

«Одне з основних завдань — це розвиток внутрішнього продукту, внутрішньої промисловості. У надзвичайно складний та відповідальний час для нашої країни ми маємо забезпечити роботу бізнесу, за можливості зберегти робочі місця та сплату податків до державного бюджету», — говорить Анатолій Вовнюк, т.в.о. Голови Держпродспоживслужби.

«Для Banza підтримка країни була завжди важливою ціллю. Ми зробили багато маленьких кроків на зустріч Україні майбутнього. Тепер ми маємо змогу зробити великий крок і зробити його разом. Долучайтеся до підтримки проєкту! Долучайтеся до побудови майбутнього!», — закликає команда розробників платформи. 

Міністерства за підтримки яких працює платформа

Офіс Президента, Мінекономіки, Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук