У Microsoft встановили зв’язок між кібератаками та ракетними ударами РФ

Читати на RU

Microsoft опублікувала дослідження, в якому стверджує, що російські кібератаки в Україні – частина військових операцій. Деякі з масштабних атак відбувалися за кілька годин до ракетних ударів. 

Автори дослідження вважають, що РФ справді використовувала хакерів для підтримки сухопутних операцій. Для прикладу одночасної атаки на телевізійні станції та державні установи. Однак, як пишуть експерти не Microsoft, кібератаки не зіграли помітної ролі в конфлікті.

«Хронологія військових ударів і кібератак показує кілька прикладів, як хакери та військові працюють у тандемі проти спільного набору цілей. Іноді атаки на комп’ютерну мережу безпосередньо передували військовій атаці, хоча такі випадки були рідкісними», – пишуть автори звіту.

Microsoft також опублікували хронологію подій на обох фронтах. Їм вдалося встановити 8 цілей, які атакували хакери та військові майже одночасно. Для прикладу 1 березня, коли відбувся ракетний удар по Київській телевежі, столичні медіакомпанії зазнали зломів і кібершпіонажу. 

4 березня група хакерів, яку пов’язують з розвідкою РФ, намагалася зламати урядові системи у Вінниці. Через два дні після цього російські ракети вразили аеропорт у Вінниці, пошкодивши диспетчерські вежі та літаки.

Інфографіка: Microsoft

За кілька тижнів до вторгнення щонайменше шість хакерських груп з РФ розпочали понад 237 операцій проти українських компаній та державних установ. Хакери часто вносили невеликі зміни в шкідливе програмне забезпечення, яке вони використовували, щоб замаскувати сліди.

Видання The New York Times, яке також опублікувало дослідження Microsoft пише, що як і в класичній війні, хакери РФ були менш вправними, ніж українські. Росіяни зустріли надійний захист, а частину атак вдалося заблокувати. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук