Російський мільярдер Юрій Мільнер виділить $100 млн українським біженцям. Але забув сказати, хто почав цю війну

Читати на RU

Російський мільярдер, який був одним із засновників Mail.ru Group, Юрій Мільнер пообіцяв виділити $100 млн українським біженцям. Зокрема, мова про створення ініціативи Tech for Refugees, у якій також візьмуть участь великі IT-компанії. Однак, як пише американський Forbes, таким чином Мільнер намагається дистанціюватися від колишніх зв’язків із російським урядом. Редакції AIN.UA, одночасно, не вдалося знайти в заяві жодної згадки про те, якою країною була розпочата війна та чому українці тікають з рідної землі.

Юрій Мільнер
Фото: Forbes

Згідно з заявою, ініціатива Tech for Refugees створена в партнерстві з фондом Юрія Мільнера та його дружини Юлії – Breakthrough Prize. Її підтримали технологічні гіганти Airbnb.org, Flexport.org і Spotify. В цій компанії, відмітили в Forbes, Мільнер раніше інвестував через фонд DST Global.

Початковий внесок в рамках ініціативи становитиме $100 млн, які направлять на гуманітарну допомогу «особам, які втікають з України». Надалі в фонді сподіваються на розширення Tech for Refugees.

«Враховуючи людську трагедію, спричинену війною в Україні, та світову кризу біженців, яка набула історичних розмірів, терміново потрібна скоординована міжнародна допомога біженцям», – йдеться в заяві.

У розмові з американським Forbes Мільнер зазначив, що ініціатива Tech for Refugees важлива для нього особисто, оскільки мільярдер має зв’язки з Україною: «Моя родина за батьківською лінією українська, і в дитинстві я провів там багато років із двоюрідними братами. Наш обов’язок зараз — відповісти на нагальні потреби біженців, спрямувавши наші зв’язки та ресурси на цю гуманітарну катастрофу».

Forbes зазначає, що допомога Україні від Мільнера – чергова спроба мільярдера, статки якого оцінюються в $7,3 млрд, дистанціюватися від колишніх зв’язків із російським урядом. У 2017 році стало відомо про кредит Юрія Мільнера у ВТБ Банку: гроші мільярдер витратив на придбання часток в Twitter і Facebook, які згодом продав, отримавши величезний прибуток.

З розгортанням війни рф в Україні, Мільнер применшував зв’язки з російським урядом, наголошуючи, що не брав жодних грошей з Росії з 2011 року й не робив жодних інвестицій в країну. Кредит перед ВТБ венчурний фонд Мільнера DST Global погасив у 2014 році. Також Юрій зауважує, що ніколи не зустрічався з володимиром путіним.

“Згідно зі спеціальною теорією відносності Ейнштейна, подорожувати у часі можна тільки вперед, а не назад. Тому ми не зможемо змінити той факт, що на ранніх етапах залучали кошти від російських інвесторів”, – заявив Мільнер.

Нагадаємо, раніше американська редакція видання Forbes опублікувала матеріал, де зазначає прохання низки російських IT-мільярдерів не вказувати їх як громадян РФ. Серед них був і Юрій Мільнер. В 2022 році мільярдер проживає у США, маючи громадянства Росії та Ізраїлю. Хоча сам Мільнер вважає себе ізраїльським бізнесменом та відхрещується від РФ, – жодних слів, які б натякали на те, що повномасштабну війну проти України розпочала росія – в анонсі Tech for Refugees AIN.UA знайти не вдалося.

На думку редакції AIN.UA, слова «криза в Україні» та «трагедія в Україні» – не висвітлюють правду та являються абстрактними. Повномасштабну війну проти України розпочав та веде російський уряд.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук