«98% технічних спеціалістів повернулись до роботи»: як Intellias працює у війну

В квітні 2022 року, не зважаючи на повномасштабну війну, яку росія веде проти нашої держави, одна з найбільших українських ІТ-компаній Intellias продовжує працювати. До проектів повернулися 98% технічних спеціалістів, компанія продовжує найм, відкриває офіси як в Україні, так і за кордоном. Журналіст AIN.UA розпитала представників Intellias про те, як вдається розвиватися в умовах війни, чи позначилася ситуація на кількості замовлень та які ризики для індустрії існують.

«З початком війни, діяли згідно погодженому плану»

Як розповідають представники Intellias, ще восени 2021 року в компанії була створена Emergency Response Team – робоча група, куди входять СЕО, директори й менеджери компанії. Вона розробила Business continuity plan (BСP), що передбачав різні сценарії розвитку подій. Один з них і було задіяно відразу після початку повномасштабної війни росії проти України. 

В день, коли в Україні пролунали перші вибухи, Emergency Response Team в першу чергу активувала план безперервності бізнесу Intellias. Паралельно було організовано евакуацію спеціалістів та їхніх найближчих родичів у безпечні регіони України та за кордон, зокрема у Польщу. У львівському та івано-франківському офісах компанії, а також у краківському центрі розробки було організовано волонтерські штаби. 

«Співробітники Intellias цілодобово, починаючи з першого дня евакуації, зустрічали евакуйованих, надавали їм усю необхідну допомогу. Окрім того, у львівському та краківському офісах знову запрацювали дитячі кімнати з бебісіттерами, які були тимчасово не активні під час піку пандемії ковіду», – говорять в Intellias.    

З початком війни, в Intellias забезпечили відкриту та оперативну комунікацію – з командою спілкувалися щодо евакуації та роботи компанії поштою і на корпоративному сайті. Також були створені додаткові канали комунікації в Telegram для кожного окремого офісу, emergency-канал в Teams і телефон гарячої лінії.    

Загалом, як зазначають представники компанії, саме завдяки наперед розробленому плану, Intellias вдалося оперативно забезпечити безперервність ведення бізнесу та захистити наявні проекти та людей.   

«98% технічних спеціалістів повернулись до роботи»

На момент виходу матеріалу, росія веде війну проти України третій місяць. Не дивлячись на це, Intellias вдалося повернутися на високий операційний рівень делівері-команди: 98% технічних спеціалістів компанії вже працюють над проектами. В Intellias коментують, що саме з цієї причини більшість клієнтів готові й надалі співпрацювати з компанією як в Україні, так і на нових ринках. 

«Щоправда один клієнт, представник українського ентерпрайз-сегменту, прийняв рішення припинити нашу співпрацю у зв’язку з війною. Цікаво, що в березні ми навіть отримали декілька нових клієнтів, два з яких готові наймати українських інженерів на свої проекти», – додають в Intellias .  

Незважаючи на підтримку сервісів компанії, в Intellias відмічають, що замовники вже обережніше ставляться до процесу розробки в Україні.

«Ми бачимо, що клієнти все частіше хочуть наймати спеціалістів поза Україною не стільки через самі військові дії, як через ризик втрати ключових інженерів у зв’язку з їх мобілізацією. Тому зараз ми докладаємо зусиль, щоб клієнти і надалі залишались в Україні, але потребуємо підтримки в цьому від держави», – уточнюють в компанії.   

Не дивлячись на складну ситуацію, компанія продовжує свій розвиток в Україні. На майже половину з близько 250 відкритих вакансій планують найняти українських інженерів. Якщо говорити про відкриття нових локацій в державі, в квітні 2022-го Intellias відкрив розробницький центр в Ужгороді.  

«Продовжуємо наймати людей в команду»

Збереження української команди в Intellias називають найважливішим досягненням. На момент виходу тексту, в компанії працюють понад 2500 спеціалістів. Попри війну, усі співробітники Intellias отримують повну заробітну плату. Через війну компанія лише тимчасово зупинила плановий перегляд зарплат у бік збільшення.  

Також Intellias не заморожував рекрутинг та продовжує наймати у звичайному режимі. Зараз в компанії відкрито близько 250 вакансій і як зазначають її представники, це стільки ж, як і на початку 2022 року. Зокрема, шукають нових співробітників на такі напрями як .Net, Java, Front-End, DevOps, а також AQAs інженерів.

«Зараз ми трансформуємо систему найму з урахуванням нових реалій та глобалізації бізнесу. Intellias наймає спеціалістів в Україні, Польщі, а також в інших закордонних локаціях. Працює реферальна програма», – коментують в компанії.

«На жаль, час грає проти нас»

Станом на кінець квітня 2022 року, працюють Львівський, Івано-Франківський та Ужгородський офіси Intellias. Одночасно, центри розробки в Києві, Харкові, Дніпрі та Одесі тимчасово не функціонують. Як пояснюють в компанії, таке рішення було прийнято аби не наражати команду на небезпеку. Львівський офіс Intellias залишається головним офісом компанії.  

Також Intellias продовжує впроваджувати стратегію глобалізації свого бізнесу. Окрім активного з 2019 року офісу в Кракові, компанія анонсувала відкриття трьох нових розробницьких центрів в Польщі, а саме у Варшаві, Вроцлаві та Гданську.

На момент виходу матеріалу, Intellias готується до відкриття офісів в Болгарії, Португалії та Іспанії. Вже почався найм спеціалістів у Хорватії, до якої компанія перенесла сербський офіс. Згідно слів представників Intellias, компанія також вивчає ринки, де можна відкрити додаткові розробницькі центри, зокрема, аналізують локації в Західній Європі, Латинській Америці та Азії. 

Не зважаючи на те, що компанія концентрується на розвитку, в Intellias зазначають: якщо українські IT-компанії не зможуть постійно доводити можливість вчасно і якісно надавати послуги, з часом замовники почнуть керувати своїми ризиками, в тому числі, переносити розробку на інші ринки.  

«Багато наших клієнтів, розуміють, підтримують, допомагають і проживають цей складний час разом із нами. Але на жаль, час грає проти нас», – відмічають в Intellias.

«Зібрали 8 млн грн на потреби ЗСУ»

З початку війни Intellias вдалося зібрати понад 8 мільйонів гривень на потреби українських військових. Також в компанії триває проект «Авто для захисників», в рамках якого буде закуплено 30 позашляховиків для наших військових. Окрім цього спеціалісти Intellias долучились до розробки системи логістики для ЗСУ.

«Команда Intellias з перших днів війни активно волонтерить, допомагає армії та постраждалим від війни. Частину коштів ми передали фонду «Повернись живим», який придбає дрони та іншу необхідну військовим техніку. Також передаємо 1 млн грн на спеціальний рахунок НБУ для збору коштів на підтримку різних підрозділів ЗСУ».

Також в компанії додають, що команда дістає необхідне екіпірування та техніку для армії, надає гуманітарну допомогу тим, кому вона найбільш потрібна, об’єднується для боротьби з ворогом на різних фронтах. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук