Окупанти відключили інтернет та мобільний звʼязок в Херсонській та Запорізькій областях. Коли відновлять доступ

30 квітня жителі Херсонської та частини Запорізької областей відчули перебої з інтернетом та мобільним зв’язком, невдовзі ці послуги взагалі зникли на значних територіях. Оператори та місцева влада спільно працюють над відновленням доступу до інтернету та дзвінків там, де це можливо. AIN.UA зібрав все, що відомо на момент публікації.

Деталі по ситуації

Проблеми виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв’язку, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг. Як повідомляє Держспецзвʼязку, причиною стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах.

У відомстві підкреслюють, що таким чином окупанти намагаються залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала росія проти України, та зробити російську пропаганду безальтернативним джерелом інформації.

Паралельно з відключенням українських операторів окупанти почали розповсюджувати фейки, що розпорядження відключити зв’язок дала українська влада. Це неправда – інформацію спростували як українські чиновники, так і стільникові оператори, зокрема «Vodafone Україна».

«Минулої доби ворог намагався пошкодити мережі українських операторів у частині Херсонської та Запорізької областей і поширював фейкову інформацію щодо ситуації в регіоні. «Vodafone Україна» ніколи не відключає свої послуги, навпаки робить усе для того, щоб поновити зв’язок, де є хоч мінімальна можливість для цього», – наголосили в компанії.

Коли буде відновлено звʼязок

2 травня очільник Миколіївської ОДА Віталій Кім в рамках свого регулярного ранкового звернення заявив, що на Херсонщині визначили точку, де був перебитий інтернет у зоні бойових дій.

«Сьогодні будем намагатися відновлювати. Бригада сьогодні буде їхати на оптоволокно, і, якщо буде можливість, [точка перебиття – ред.] буде в нашій доступності – ми безперечно відремонтуємо і не залишимо херсонців без звʼязку. Щоб росія не промивала мізки своїм телевізором», – зазначив Кім.

Мобільні оператори також працюють над відновленням мереж. Зокрема, як повідомляють у «Vodafone Україна», в ніч на 2 травня інженери компанії підняли зв‘язок у Приморську та Бердянську. У той же час, подробиць в компанії не розповідають, щоб не спровокувати окупантів знов завдати удару по щойно відновленій інфраструктурі.

«Зі свого боку робимо усе можливе, для того, що повернути зв’язок. Ми не зможемо на цю тему нічого прокоментувати детальніше, адже кожна інформація про відновлення або плани на відновлення на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій призводить до дій у відповідь з боку ворога», – пояснила редактору AIN.UA прессекретар «Vodafone Україна» Вікторія Павловська. 

В прес-службі lifecell AIN.UA повідомили, що приблизно о 15:00 2 травня вдалося відновити роботу 17 базових станцій і забезпечити зв’язком мешканців Кирилівки та Якимівки Запорізької області.

“Команда lifecell працює над відновленням зв’язку в інших населених пунктах регіону. У зоні пошкодження оптико-волоконних ліній тривають активні бойові дії, як тільки доступ ремонтних бригад до обладнання стає можливим – lifecell робить все можливе і неможливе для відновлення зв’язку”, – зазначили у компанії.

UPD 4.05: Зранку 4 травня у lifecell повідомили, що повністю відновили звʼязок у Херсоні та Херсонській області. Наявний як стільниковий, так і інтернет-доступ. “Відтепер абоненти в регіоні можуть дзвонити рідним і користуватись мобільним інтернетом”, – заяили у компанії.

Як розповіли AIN.UA в «Київстар», наразі 95% мережі компанії працює і забезпечує абонентів мобільним звʼязком та інтернетом. На окупованих територіях базові станції працюють в автономному режимі. Однак, як показують системи моніторингу, через дії загарбників має місце відключення базових станцій від електроживлення, їх пошкодження, руйнування волоконно-оптичних кабельних ліній. 

«Щоб усунути ці пошкодження, необхідний фізичний доступ ремонтних груп українських телеком операторів на місця аварій. На жаль, оскільки мова йде про території, які тимчасово непідконтрольні Україні, поки що це неможливо, – коментує прессекретар «Київстар» Ірина Леліченко. – Всі персональні дані абонентів залишаються в безпеці, несанкціонованого доступу до них немає».

UPD 4.05: Приблизно о 12:00 на Херсонщині запрацював інтернет від “Укртелекому”. Як повідомили в компанії, інтернет-послуги доступні у 85% населених пунктів області, де є мережі оператора.

Що робити громадянам на територіях, де не працює інтернет та звʼязок

Навіть там, де сервіси українських операторів мобільного та фіксованого звʼязку та телебачення недоступні, громадяни можуть залишатися на зв’язку з Україною. У Держспецзвʼязку дали інструкцію, як лишатися в курсі реальних подій в Україні.

  • Слухайте радіо на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) за допомогою старих приймачів.
  • Також українські канали розкодовано на супутнику з наступними налаштуваннями:
    • супутник: Hotbird 13;
    • частота: 11 219 МГц;
    • поляризація: H (горизонтальна);
    • символьна швидкість: 29 900;
    • корекція помилок: FEC 3/5.

Між тим українська влада просить усіх українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, за можливості виїжджати до регіонів, підконтрольних Україні.

Чому окупанти відключають українцям звʼязок

Нездатні досягти бодай якогось результату на полі бою, окупанти намагаються знайти, чим «порадувати» електорат путіна. Єдиний варіант – створення нових так званих республік або навіть приєднання українських територій до складу росії.

Відключення українського зв’язку, так само як і запровадження валюти країни-агресора, мають створити видимість існування нового квазіутворення для внутрішньої інформаційної кампанії Кремля.

«Україна ніколи не кине своїх громадян напризволяще. Наші захисники вибили ворожі війська з Київщини, Сумщини та Чернігівщини, виженуть і з інших областей. Усі окуповані території у міжнародно визнаних кордонах нашої країни будуть звільнені», – наголошують у Держспецзвʼязку. 


Підтримуйте ЗСУ, волонтерів та переселенців. Підбірка офіційних ресурсів для збору коштів – за посиланням нижче.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук