«Не варто перебільшувати загрозу Aeroscope від DJI в Україні» — засновник «Аеророзвідки»

Читати на RU

Співзасновник «Аеророзвідки» Ярослав Гончар заявив, що технологія Aeroscope від DJI, яка моніторить дрони, не шкодить військовим ЗСУ. Раніше в медіа ширилась неперевірена інформація, що Aeroscope може видавати позиції наших бійців. 

  • DJI — китайська компанія, яка виробляє дрони. Їм також належить технологія Aeroscope — комплексна платформа для виявлення коптерів, яка здатна швидко визначити лінії зв’язку між дроном та його пультом управління. 
  • В березні виявилось, що DJI Global обмежив можливості Aeroscope для української армії, нібито давши російським окупантам значну перевагу в повітрі. Технологія продовжувала працювати для військових РФ, тому дехто вважав, що окупанти зможуть відстежувати позиції ЗСУ за допомогою дронів. 
  • Пізніше в DJI спростували ці факти. Деякі дрони в Україні справді працювали зі збоями, однак це не пов’язано зі штучними обмеженнями. 

Співзасновник «Аеророзвідки» Ярослав Гончар в інтерв’ю для Економічної Правди пролив більше світла на історію з Aeroscope. Виявляється технологія працює і в українських військових. 

«Я б не перебільшував проблему з Aeroscope. Ми, як і росіяни, ним активно користуємося. Робити з AeroScope страшилку не варто. Існують технічні та організаційні способи унеможливити фіксацію позиції пілота», — пояснив Гончар

Під час оборони Києва у ЗСУ працювали два AeroScope, які надала «DJІ Україна», і військові точно спостерігали, що відбувається в повітрі. Він також пояснив, чому проблема з Aeroscope не має значення. Волонтерські фонди завозять сотні квадрокоптерів, але жоден не прив’язують до ІМЕІ пристрою.

«Коли ти дивишся на екран системи моніторингу AeroScope і бачиш у повітрі 400 дронів, то взагалі не розумієш, де наші, а де вороги. Тому проблема не в самому AeroScope, — каже Ярослав. — Усім, хто нервує через AeroScope, пропоную в 73-му морському центрі спеціальних операцій узяти програмне забезпечення, яке “прошиває” коптер і він починає передавати позицію пілота як нулі. Кому від цього стане спокійніше, звертайтеся, надамо вам це ПЗ».

«Аеророзвідки» – це організація, яка працює в сфері безпілотних літальних апаратів і допомагає силам оборони України. «Аеророзвідка» була створена у червні 2014 року як відповідь на виклики окупації Криму та Донбасу. Організація пройшла шлях від громади волонтерів до військової частини ЗСУ. На даний момент діє як неурядова організація.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук