«95% команди повернулися до роботи», – Артем Копанєв, Genesis

Повномасштабна війна росії проти України триває більше двох місяців. Не дивлячись на це, компанії зосередили зусилля для відновлення повноцінної роботи. Серед них продуктова компанія Genesis: 95% команди повернулися до проектів. Про те, як компанія працює у війну, журналісту AIN.UA розповів Артем Копанєв, СOO Genesis.

«95% команди повернулися до роботи»

Ще до повномасштабного вторгнення в Genesis готували Emergency Plan. Топ-менеджмент компанії інформував всю команду про можливі сценарії розвитку подій та алгоритми дій на випадок кожного з них. Ці дії передбачали переїзд у західні області України та релокейт закордон. 

Підготовка не була даремною, зазначає Артем Копанєв. 24 лютого 2022 року, коли в Україні пролунали перші вибухи, топ-менеджмент зібрав команду екстреного реагування та почав діяти відповідно до одного зі сценаріїв. Уже о 10 годині ранку керівники змогли розповісти своїм співробітникам про поточну ситуацію та деталізувати план евакуації, додає Артем.

«Найперше і найголовніше, що ми зробили — організували евакуацію співробітників та їхніх сімей. Крім того, забезпечили стабільний інтернет та технічну підтримку нашого офісу — відповідальні координували людей саме звідти, тож зв’язок був критично важливим», – коментує Артем Копанєв.

Компанії екосистеми працюють для користувачів з усього світу, тож команди не залежать від клієнтів та інфраструктури в Україні, уточнює Артем. Роботу почали відновлювати через кілька днів після початку війни. Через два тижні вже 95% команди повернулися до стандартного робочого режиму.

Перехід в онлайн не став проблемою для Genesis, як і для більшості українських компаній – відточити процеси дозволила пандемія коронавірусу, яка настигла світ, починаючи з 2020 року.

«І якщо раніше прозора та регулярна комунікація була важливою, сьогодні вона просто необхідна. Керівники відновили регулярні зустрічі, HR-менеджери шукають найбільш вдалі варіанти спільних активностей»,

— Артем Копанєв, СOO Genesis.

«Скорочень та змін у зарплатах – не було»

Щодо працівників, Артем Копанєв стверджує, що в компанії не було спричинених війною скорочень, як і змін у зарплатах. Підвищення, які обговорювалися та затверджувалися до війни, довели до фінальної точки. Всі виплати люди отримують вчасно.

З початком війни довелося адаптувати бізнес-процеси у всіх напрямах. В компанії переглянули завдання та обсяги роботи, однак суттєвих змін у функціях членів команд не відбулося, зазначає Копанєв.

Найм у перші тижні поставили на паузу, працювали лише з найбільш пріоритетними вакансіями. На момент виходу матеріалу, цей процес також налагодився — наразі компанія пропонує позиції для фахівців різних рівнів та профілів. Невелика кількість співробітників Genesis виїхали до Польщі, тому Genesis відкрила офіс на 200 місць у Варшаві. В планах – організувати тимчасовий офіс на Кіпрі. 

«Завдяки збереженню операційної діяльності бізнесу ми можемо швидко допомагати співробітникам та забезпечувати їх усім необхідним під час війни»,

— Артем Копанєв, СOO Genesis.

Частина співробітників, говорить Артем, вирішила вступити до лав Збройних сил України та територіальної оборони. За ними зберігаються робочі місця та заробітна плата. Також допомагають із забезпеченням військовою амуніцією тих, хто цього потребує.

Задля фінансування потреб співробітників, їхніх родичів і друзів, котрі долучилися до лав Збройних сил України та територіальної оборони компанія запустила благодійний фонд Genesis for Ukraine. Він шукає спорядження та техніку, закуповує медикаменти, забезпечує бійців одягом та іншими необхідними речами. Проект фінансується співробітниками та топменеджментом компанії — вони можуть допомогти, зробивши внесок на спеціальний рахунок.

«Готові вкладати гроші в нові проекти»

Продукти компаній екосистеми Genesis орієнтовані на глобальний ринок. Зі слів Артема Копанєва, «понад 13 бізнесів успішно працюють у Європі, США та Африці». Більшість компаній вже адаптувалися до нових умов та викликів.

Не зважаючи на війну, компанія готова вкладати кошти в нові проекти. Зокрема, це можливо завдяки тому, що стартапи запускають в R&D-підрозділі.

«Ми працюємо не стільки над пошуком інноваційних технологій, скільки над цікавими нішами та тестом нових бізнес-моделей — це основна відмінність генезійського R&D від інших. Якщо проект активно зростає, ми готові вкладати в нього кошти, навіть попри війну», – уточнює Артем. 

«В планах – відновити роботу в київському офісі»

Як говорить Артем Копанєв, Genesis — це українська компанія і продовжить нею залишатися. Протягом війни Genesis приєдналася до львівської технологічної спільноти та став учасником Львівського ІТ-Кластеру. Це, на думку Артема, допоможе досягти найкращих результатів на різних фронтах роботи компанії.

У довгострокових планах Genesis — повернутися та відновити повноцінну роботу в головному офісі у Києві. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук