Як компанії ресторанній галузі намагаються приховати російське коріння

2

Від початку повномасштабного нападу росії на Україну та західних санкцій багато з російських компаній намагалися приховати своє коріння, щоб не втратити клієнтів. Так само вчиняли і деякі західні компанії, які начебто пішли з ринку РФ: AIN.UA уже писав про такі бізнеси на фарм-ринку.

Зараз розповідаємо про російські компанії, що продають софт для ресторанів, і при тому намагаються приховати, що вони — російські.

Про що йдеться

Про те, що від початку нападу на Україну росія все більше стає у світі парією, і це ставлення поширюється не лише на її державні інститути, але й на бізнес та робочу силу, писали ще у березні 2022 року. У статті на Wired йшлося про те, що компаніям стало складніше працювати з росіянами: адже їм закрили платіжні засоби та багато цифрових сервісів, необхідних для роботи в IT. А російський vc.ru писав про те, що російські стартапи після початку війни зіштовхнулися із фатальними проблемами на західних ринках. І через це мають переїжджати і позбуватися російських зв’язків.

Як побачимо нижче, деякі IT-компанії вчиняють так лише на словах, продовжуючи працювати в росії та наймати там людей.

Зокрема, джерело повідомило редакції AIN.UA про дві російські компанії — iiko та R-Keeper, компанії, що розробляють та продають системи для автоматизації роботи ресторанів. Їхній софт — популярний на українському ринку. Ці компанії працюють на ринках РФ, України та інших країн колишнього СНД уже десятки років.

Зараз вони у спілкуванні з українськими клієнтами намагаються приховати зв’язки із російським ринком.

Як компанії переховують своє коріння

За даними джерела, українські компанії-дилери, що продають ліцензії на цей російський софт, позиціонують його як «міжнародний» і уникають асоціацій з росією. Причому схоже на те, що це — не локальна ініціатива, а вказівка центрального офісу. Чому так?

R-keeper — це софт, який розробляє UCS, яка входить до FoodPlex, яка частково належить російському «Сбербанку» (який у свою чергу на 51% належить РФ). Банк володіє 35% компанії-розробника, ще 30% — у Rambler Group, 15% — у інвестфонду GHP Group, і т.п. Отже, це — російський бізнес, із російськими власниками, російською адресою, який наразі шукає розробників у росії (приклади для Санкт-Петербурга). І навіть в описах на сайтах пошуку роботи сервіс позиціонується як російський.

З іншого боку, як стало відомо AIN.UA, у спілкуванні із клієнтами дилери цього софта підкреслюють, що це — уже не російський бізнес. Нібито був колись російським, але зараз уже працює в Казахстані, і стосунку до РФ не має. У UCS, дочірньої компанії FoodPlex та фактичного розробника R-Keeper, також є литовський сайт, де також не вказані зв’язки з росією.

У AIN.UA є записи, які підтверджують спроби компанії дистанціюватись, і де йдеться про те, що гроші за ліцензії R-keeper йдуть уже в Казахстан. А у розмові з одним з клієнтів грузинські дилери UCS відзначили, що це — не російський софт, а міжнародний. При тому представник дилера фактично заявив, що вони є офіційним представництвом розробника.

Подібна історія і з iiko, яку заснували російські підприємці Давід Яном (засновник ABBYY) та Максим Нальський (Pyrus). У розмовах із клієнтами підтримка продукту говорить про те, що розробники iiko начебто розділились на дві компанії, і вже працюють з Вірменії. Публічно про це не йшлося, і компанія все ще шукає розробників у росії, хоч і позиціонує себе як міжнародну.

Нагадаємо, що раніше «Опендатабот» разом із Netpeak опублікували перелік російського софта, популярного серед українських компаній, із рекомендаціями переходити з нього на українські та закордонні аналоги. Обидві системи у списку є.

Матеріал будемо доповнювати, якщо з’являться додаткові дані.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук