«Команда почала працювати на два фронти: захист країни та збереження компанії», — Маргарита Сівакова, Legal Nodes

Український стартап Legal Nodes розробляє онлайн-платформу для надання юридичних послуг за передплатою. До початку повномасштабної війни із Legal Nodes співпрацювали понад 100 компаній, більшість з яких — українські. За понад два місяці стартап втратив близько 20% клієнтів, що пришвидшило його експансію на міжнародні ринки. Співзасновниця та СЕО Legal Nodes Маргарита Сівакова розповіла AIN.UA, як стартап адаптувався до роботи в умовах війни та як члени його команди підтримують нашу країну у боротьбі проти агресора.

Команда Legal Nodes

Як Legal Nodes готувався до повномасштабної війни? Як готував команду?

Після того, як усі міжнародні медіа почали писати про загрозу нападу росії на Україну, ми з фаундерами провели стратегічну сесію, щоб зрозуміти якими можуть бути наші дії. Я також поспілкувалася з декількома фаундерами стартапів, які поділилися своїми планами підготовки команди до війни, якщо вона розпочнеться. На той момент ніхто, включно з нами, не думав, що буде повномасштабне вторгнення. Але всі готувалися до найгіршого сценарію. Так само зробили і ми.

Ми розробили план, який передбачав декілька сценаріїв розвитку подій і наші дії з огляду на них. Також ми провели консультації зі всіма членами команди, щоб зрозуміти хто і де знаходиться (у нас максимально розподілена команда — 22 людей по всій Україні), чи планує хтось виїжджати, у кого де знаходяться близькі та інше. Консультації показали, що ніхто не планує покидати Україну, і всі готові залишатись. Рішення команди не змінилося навіть тоді, коли напруга зросла до максимуму і всі медіа кричали про вторгнення «вже завтра».

Зі своєї сторони ми зробили фінансові виплати команді наперед, щоб вони могли згенерувати бюджет на випадок екстрених дій. Також ми навіть встигли провести невеликий тімбілдінг перед війною, щоб усіх підбадьорити.

Як швидко вдалося налагодити процеси і повернутися до роботи з початком війни? Які задачі вирішували найпершими?

Ми повернулися до повноцінної роботи через декілька днів після того, як команда була евакуйована до максимально безпечних місць. Перші дні війни ми, звичайно, всі були повністю сфокусовані на безпеці рідних та членів команди. Ми постійно були на контакті з командою, координували евакуацію дівчат за кордон, спілкувалися з нашими міжнародними партнерами, постили в усі можливі соціальні мережі інформацію про те, що сталося.

Кожен з членів команди почав працювати на два фронти: щоб захистити нашу країну та зберегти нашу компанію. З перших днів маркетинг поширював інформацію про війну, комунікував з медіа та нашими партнерами, команда інженерів вступила до кібервійська.

Паралельно юридична команда зв’язалася з кожним фаундером українських стартапів, які є клієнтами Legal Nodes, щоб уточнити, хто потребує допомоги. Також запустили комунікацію з закордонними банками, які почали блокувати рахунки компаній наших клієнтів у зв’язку з війною.

Водночас ми прискорили темп роботи по задачах нашої компанії, запустивши новий сайт, блог, два нових юридичних продукти у стартап-категорії та перший продукт у новій категорії — Web 3 Legal, який навіть встигли запустити на Product Hunt.

Що з командою — чи скорочували позиції/зарплати?

Нашою пріоритетною ціллю був захист команди. Ми не скорочували зарплати і нікого не звільняли. Про це навіть не йшлося. Навпаки, головним для нас було питання: як захистити та допомогти кожному. Наш колега, що відповідає за напрямок Data Protection, вступив до лав територіальної оборони, і ми намагаємося зробити все, щоб його підтримати, і, звісно, залишаємо за ним його посаду і дуже чекаємо на його повернення за настанням миру.

Розкажіть про волонтерські ініціативи. Як допомагаєте у боротьбі з росією?

Члени нашої команди продовжують роботи неймовірні речі:

  • одна з дівчат з нашої команди, що пережила російську окупацію її міста, запустила благодійний NFT-проект «Українська Мадонна» для підтримки українських жінок, що постраждали від зґвалтувань;
  • зібрали і організували доставку провізії нашим воїнам;
  • наші військові з ЗСУ одержали прилади нічного бачення, тепловізори, тактичні рюкзаки, наколінники, які закупила наша компанія, і доставку яких допомогли організувати наші члени команди;
  • у партнерстві з Finmap запустити безкоштовний юридичний ресурс для допомоги українським підприємцям у їхньому виході на зкордонні ринки.
Команда Legal Nodes:
1 — Влад, вступив до тероборони Києва, 2 — Ілона, запустила NFT-проект для підтримки українських жінок, що постраждали від зґвалтувань, 3 — Віка, організувала збір коштів на маскувальні сітки.
Зображення: блог Нестора Дубневича, співзасновника Legal Nodes на Medium

Ми зі своєї сторони намагаємося підтримати команду фінансово та морально, давши змогу отримати безкоштовні психологічні консультації у перевіреного спеціаліста, з якою ми наразі співпрацюємо.

Розкажіть детальніше про роботу стартапу в умовах війни. Як ви пережили ці два місяці? Які нові сервіси/продукти запустили?

В умовах повномасштабної війни росії проти Україні нам вдалося суттєво перебудувати процеси роботи з закордоном і під це повністю оновити сайт, запустити закриту бету платформи, опублікувати близько 10 статей, зробити міграцію нашого блогу на іншу технологію, і навіть запустити новий продукт для Web3.

Скільки у Legal Nodes було клієнтів до війни і на яких ринках? Як вони відреагували, чи залишилися? За цей час з’явилися нові? Якою є зараз ситуація з клієнтами?

До початку війни з нами працювало більше 100 компаній, дуже велика частина з України. Ми продовжуємо співпрацювати з українськими клієнтами, які повернулися до роботи настільки ж швидко як і ми.

Щодо нашого фокусу надалі, ми почали активніше виходити на міжнародні ринки, і зараз залучаємо міжнародних клієнтів через наш фокус на Web3-сегменті. Ми вже бачимо в цьому для нас велику можливість і скоро будуть круті новини і ще більше продуктів

Як відреагували інвестори?

Інвестори нас підтримали, за що їм щира подяка. Один з наших ранніх інвесторів з першого дня закупав прилади нічного бачення і наша команда допомагала передавати їх на місця, інший разом із LIFT99 передав десятки машин нашим захисникам. Вони підтримують і продовжують підтримувати Legal Nodes і країну зв’язками та фінансами. І це далеко не все, що робили і продовжують робити вони разом з організаціями, в які залучені.

Поділіться подальшими планами Legal Nodes. Що робитимете далі, як будете розвивати продукт?

Якщо до війни ми планували стадійний вихід на міжнародні ринки, то зараз наш план — максимально швидкий вихід на міжнародні ринки і залучення там нових клієнтів, що ми активно робимо. Ми плануємо далі розвивати Web3 Legal-продукти і створити таким чином зовсім нову категорію юридичних послуг і спеціалістів. Для цього ми нарощуємо м’язи нашої юридичної команди та активно залучаємо міжнародних партнерів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук