«В Україні відкрито 260+ позицій»: як GlobalLogic працює в умовах війни

З початком повномасштабної війни GlobalLogic не припиняла роботу над проектами, а також найм в Україні — лише за березень до неї приєдналися близько 200 українських спеціалістів. Зараз у GlobalLogic відкрито понад 260 вакансій. Старший віцепрезидент зі стратегії та технологій, GlobalLogic Андрій Яворський та молодша віцепрезидентка, Head of Operations GlobalLogic Ukraine Анна Щербакова розповіли AIN.UA про те, як компанія працює в умовах війни.

Як GlobalLogic готувалася до повномасштабної війни — розробляли план? Як готувала команду?

Наша компанія має Business Continuity Plan — план дій на випадок небезпеки. Він про людей і для людей, бо найголовніша цінність для GlobalLogic — наші спеціалісти. Ми готувалися до різних можливих сценаріїв, а тому, зокрема, розробляли плани евакуації наших людей та їхніх родин. Наприклад, мали завчасну домовленість з автоперевізниками, які вже у перший день почали вивозити наших інженерів у більш безпечні локації. Також мали домовленості з готелями. 

У рамках BCP компанія відстежувала важливі показники (безпеку та настрої спеціалістів, роботу базової інфраструктури, настрої клієнтів тощо) та ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну рекомендувала спеціалістам насамперед релокацію в західні регіони України. Також GlobalLogic підтримувала релокацію за кордон.

Які кроки були пріоритетними з початком війни?

З перших днів війни компанія робила все можливе, щоб убезпечити всіх спеціалістів та членів їхніх родин. Евакуацію розпочали одразу ж вранці 24 лютого. Її організацією займалися окремі команди — близько 100 спеціалістів компанії. Інженери зі своїми родинами та домашніми улюбленцями евакуювались до західних регіонів України автобусами, що їх орендувала компанія, а також самостійно власним транспортом. Також компанія допомагала інженерам фінансово, з пошуками тимчасового прихистку, з подальшою логістикою та розміщенням.

Евакуація спеціалістів разом з домашніми тваринками.
Усі фото в матеріалі від GlobalLogic і зроблені протягом 24-27 лютого 2022 року

Скільки в компанії українських спеціалістів зараз? Чи скорочували ви штат, урізали зарплати? Якою зараз є ситуація з наймом у GlobalLogic в Україні?

Сьогодні понад 7500 українських спеціалістів співпрацюють з GlobalLogic. Ми не проводили й не плануємо проводити скорочення серед спеціалістів через війну в Україні. Ми продовжуємо виплачувати всім спеціалістам компенсацію та одностайно підтримуємо наших колег та Україну у нашій спільній боротьбі за мир і свободу. 

Компанія продовжує залучати до співпраці нових інженерів. І хоча зараз ми онбордимо нових спеціалістів менше, ніж до російського вторгнення в Україну, у березні компанія залучила до співпраці понад 200 спеціалістів в Україні. Ми продовжуємо запрошувати в команду нових колег і зараз, актуальні пропозиції публікуємо на своїх офіційних каналах. 

Як відповідальний бізнес, ми не просто не скорочуємо спеціалістів — з турботою про наших фахівців, будь-які відкриті позиції ми найперше переорієнтовуємо на внутрішніх спеціалістів, які зараз вільні від проектів. Ми пропонуємо інженерам до-навчання, та перепрофілювання (upskill & cross-skill) для того, щоб знайти позицію на проекті, навіть якщо вимоги проекту не співпадали з навичками на 100%.

Скільки спеціалістів виїхали з України, до яких країн? Скільки людей перемістилися у більш безпечні регіони?

З початком війни 70% наших спеціалістів (понад 5300 осіб) змінили своє місце перебування всередині країни або виїхали за кордон. Більшість (приблизно 4100 осіб) перемістилася в західні регіони України, зокрема у Львів та Львівську область.

16% наших українських колег зараз знаходяться за межами України. Згідно з нашою внутрішньою статистикою, вони перебувають у 45 різних країнах світу. Але в основному це країни Європи, де є офіси GlobalLogic — Польща, Німеччина, Словаччина. Крім цього, суттєва кількість колег наразі перебуває у Туреччині, Іспанії, Чехії, Румунії, Італії. 

Як нині працюють українські офіси GlobalLogic? 

Наразі у нас повноцінно працюють два офіси GlobalLogic у Львові. У них команда GlobalLogic розгорнула цілодобовий координаційний хаб, де кожен міг отримати тимчасовий прихисток, допомогу з подальшою логістикою та розміщенням. Львівський офіс компанії залишається відкритим для наших колег з усієї України. 

Офіс у Києві функціонує в черговому режимі (обмежений доступ), офіси в Харкові та Миколаєві тимчасово законсервовано.

Чи є серед спеціалістів GlobalLogic мобілізовані? Скільки їх і як компанія працює з такими людьми?

З 2014 року наш підхід залишається незмінним: ми фінансово підтримуємо наших спеціалістів, яких призвано на службу або обов’язкові навчання в лавах ЗСУ. Зараз до ЗСУ доєднались приблизно 160 наших колег. Ми зберігаємо за ними позиції на проектах компанії. Крім того, компанія підтримує благодійні фонди, які допомагають військовим та закликає до цього своїх спеціалістів.

Разом з тим, найбільша користь, яку наша компанія та наші спеціалісти приносили і приносять Україні у ці непрості часи, — продовження нашої основної діяльності. У часи суттєвого скорочення інших галузей, ІТ-індустрія залишається одним з ключових донорів економіки України, тому ми відчуваємо надзвичайну відповідальність.

Що компанія робить зараз для підтримки своїх українських команд — психологічної, фінансової тощо? 

Ми постійно комунікуємо з нашими людьми, аби оперативно інформувати колег про усі новини компанії. Продовжуємо підтримувати кожного зі спеціалістів — у перші дні війни ми здійснили усім позапланові виплати усім у розмірі в середньому по 56 000 гривень. Розуміючи, що термінова релокація під час війни створила непосильне фінансове навантаження на частину молодших спеціалістів. Для них ми здійснили ще одну позапланову виплату у розмірі 29 тисяч гривень кожному. При цьому ми не скорочували жодні компенсації та продовжуємо їх виплачувати в повному об’ємі та своєчасно.

Також з початком повномасштабної війни в Україні GlobalLogic організувала серію wellbeing вебінарів з психологічної допомоги, першої медичної допомоги. Спочатку вони проводилися у форматі лекцій, пізніше до них додали  інтерактиви з групою, питання-відповіді. Початково вебінари створювались лише для внутрішнього користування спеціалістів компанії. Але потім, коли все більше людей почали звертатися із питаннями про те, як можна поділитись вебінаром з близькою людиною чи другом — було змінено концепт. Компанія почала шерити відео на YouTube та публікувати їх на власних сторінках у соцмережах.

Для відновлення пізнавальної та творчої діяльності дітей і батьків в Україні GlobalLogic запустила новий культурний онлайн-проект — «Казкова Україна». Програма проекту має на меті розповісти про українську культуру та творчість. 

Чи зупиняли роботу над проектами? Як відреагували на початок війни клієнти? Продовжили співпрацю з GlobalLogic?

Компанія продовжує працювати, всі наші проекти залишаються активними, а колеги приєднуються до виконання проектних задач. У цій ситуації нам дуже допомагає досвід віддаленої роботи, який ми набули протягом двох карантинних років — компанія змогла швидко налагодити віддалену роботу та вийти на рівень продуктивності 96% від довоєнного стану. Всі без виключення клієнти GlobalLogic хочуть продовжувати роботу з нами, незважаючи на війну, та одностайно підтримують Україну та українців у нашій боротьбі за мир.

І хоча всі люди і весь бізнес в Україні переживають зараз дуже складні часи, на початку березня ми планово та в повному обсязі заплатили всі податки за четвертий квартал 2021 року. 

Розкажіть про те, як GlobalLogic підтримує Україну та українців у війні з росією.

GlobalLogic повністю поділяє позицію всього світу і закликає до негайного припинення війни, розширення санкцій проти агресора та всебічної підтримки України. З її початком допомога нашої компанії Україні та українцям склала 500 млн гривень (ця сума продовжує зростати). Окрім того, наші інженери власними силами закривають різні запити волонтерів та власним коштом зібрали вже понад 8 млн гривень.

Щоб заохотити наших партнерів у всьому світі також доєднатись до допомоги Україні, ми створили платформу для пожертв на WeSpire, де наразі зібрано понад $135 000 для українських фондів Nova Ukraine, Razom, Revived Soldiers Ukraine та іншим. Комісію по цим переказам сплачує GlobalLogic.

Віримо, що всі ці регулярні спільні зусилля наближають перемогу України.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук