«Оцінки стартапів стали нижчими, але ми інвестуємо», – Віталій Лаптенок, Flyer One Ventures

Не дивлячись на повномасштабну війну, яку росія веде проти України, українському фонду Flyer One Ventures вдалося зберегти 100% команди та повернутися до повноцінної роботи. З 24 лютого 2022 року фонд інвестував в декілька іноземних стартапів, а на момент виходу матеріалу ведуться переговори й з українськими командами. Журналіст AIN.UA поспілкувалася з General Partner в фонді Flyer One Ventures Віталієм Лаптенком про те, як фонд працює у війну та чи змінилися умови інвестування.

Як працює Flyer One Ventures у війну

За словами Віталія Лаптенка, з першого дня війни, пріоритет Flyer One Ventures — безпека та турбота. Фонд евакуював команду, за потребою співробітників забезпечили житлом, харчуванням та фінансовою допомогою. Саме тому, менше ніж за тиждень з початку війни, усі співробітники мали можливість повернутися до фултайм-роботи. Відтоді Flyer One Ventures працює у звичайному режимі, стверджує Лаптенок. Сфокусувалися на портфельних стартапах.

«За час війни фонду вдалося зберегти 100% команди. Одночасно, Flyer One Ventures продовжує наймати нових спеціалістів: після 24 лютого до команди доєднались троє нових співробітників»,

— Віталій Лаптенок.

Що з інвестиціями

Не дивлячись на війну, Flyer One Ventures не зупиняв процес інвестування та наразі розглядає нові пропозиції для фінансування. Як стверджує Лаптенок, фонд готовий дивитися на всі українські ІТ-стартапи, які працюють на міжнародному, так і на локальному ринку.

Також є й завершені угоди: з 24 лютого 2022 року фонд інвестував у декілька стартапів, серед них, наприклад, британський Sustainable Fashion стартап Sheep Inc. На момент виходу матеріалу, Flyer One Ventures знаходиться в процесі обговорення кількох нових угод, зокрема з українськими командами. З моменту початку війни фонд зробив follow on investment у 4 наявні портфельні компанії, говорить Лаптенок. Дві з них – українські.

«Ми продовжуємо займатися пошуком та обговоренням угод, тому що всі члени нашої команди перебувають у безпеці. У фонду немає фінансових проблем, портфель показує сильні результати. Вже зараз вкрай важливо думати про економіку: якщо ми укладемо угоду зі стартапом із великою командою в Україні, то засновник зможе продовжувати платити податки та зарплати українцям, а ми таким чином зробимо свій внесок в підтримку економіки», – коментує Віталій Лаптенок.

Чи змінилися умови інвестування через війну

За словами Лаптенка, зміни в умовах інвестування все ж відбулися: оцінки стартапів поступово стали нижчими. Однак, це коригування пов’язане не тільки з війною, а й з тим, що гроші і на міжнародному ринку стають дорожчими.

«Бум високих оцінок, який був у 2021 році, швидше за все почне слабшати найближчим часом», – уточнює Віталій.

Одночасно вимоги Flyer One Ventures до стартапів залишаються такими ж, як і були до війни. В першу чергу, розповідає Віталій, потрібна сильна команда, засновники з потужним менеджерським або підприємницьким досвідом, впевнене зростання показників і великий ринок. Окрім цього, фонду стало ще важливішим, щоб «потенційні портфельні компанії могли найближчим часом стати прибутковими та забезпечувати свою діяльність незалежно від майбутніх інвестицій».

Як допомагають портфельним стартапам

З 24 лютого, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України, запити компаній дещо змінилися і їх стало більше, говорить Віталій. Серед питань, які виникли у воєнний час: забезпечення безпеки та релокейт команд, перехід на тактичний фінансовий облік та планування, розробка стратегії виходу на нові ринки та залучення інвестицій для цього. За словами Віталія Лаптенка, 30 людей команди Flyer One Ventures наразі працюють над їх вирішенням.

«Продовжуємо допомагати й зі звичайними бізнес-процесами: маркетингом, PR, юридичними питаннями», – додає Віталій.

Також активно працює підрозділ найму — допомагають портфельним стартапам не втратити таланти або, за необхідності, швидко зробити трансфер усередині компаній.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук