«Один з офісів — знищений. Іншу локацію пошкодили». Як працює харківська ІТ-компанія NIX під час війни

1

Одна з найбільших компаній України NIX заснована в Харкові, тут же розміщувався і майже весь штат на 3000+ співробітників. З перших днів повномасштабної війни Харків постійно перебуває під обстрілами російських окупантів. В’ячеслав Клапчук, PR Director NIX, розповів редактору AIN.UA, як і куди евакуювали співробітників, чи працюють офіси компанії та як справи з бізнесом ІТ-компанії у воєнний час.

В’ячеслав Клапчук. Тут і далі фото: NIX

Розкажіть, як змінилися бізнес-процеси після 24 лютого 2022 року? Коли компанія почала евакуацію і як довго вона тривала? Як була організована евакуація?

Ми до останнього не вірили, що росія наважиться підписати собі вирок повномасштабним вторгненням в Україну. Та це сталося, і діяти потрібно було дуже швидко. Тому першочергово ми допомогли евакуюватися з Харкова нашій команді.

З перших днів вторгнення наші IT-спеціалісти сформували волонтерський штаб для допомоги Ніксам та їх родинам, а згодом — для всіх потерпілих від війни. Наші волонтери допомагали з пошуком тимчасового житла, транспорту, координували переміщення команди. Тому базові потреби і навіть труднощі, що виникали, ми змогли покрити власними силами і ресурсами.

Весь цей час ми були на зв’язку із закордонними партнерами. Розповідали, як почуваються наші люди, чи вони ще в дорозі, куди їдуть та як освоїлися в іншому місті. Паралельно звітували про допомогу, яку їм надаємо (фінансову, гуманітарну, координаційну, психологічну) — вони також мали впевнитися в безпеці команди, бо переймалися за нас, як за свою родину. 

Звісно, не забували і про зобов’язання перед партнерами. Пояснювали їм, як протікають бізнес-процеси, які сценарії розвитку проєктів ми передбачаємо, які фахівці вже на зв’язку і продовжують виконувати свої задачі, що їм вдається та якими будуть наші наступні кроки. 

Скільки членів команди NIX залишились в місті? Чим вони зараз займаються? Який у них графік роботи, чи є обов’язкові навантаження по проектам? 

Більшість Ніксовців зараз перебувають в Україні. Деякі з наших IT-фахівців виявили бажання вступити до ЗСУ та підрозділів тероборони, і зараз боронять наш спокій на фронті. Багато Ніксовців у тилу встигають волонтерити у вільний час. Шукають, купують і займаються логістикою доставки та розподілу воєнної амуніції, ліків та інших необхідних речей військовим та різним силовим структурам. 

Частина наших спеціалістів перебралися за кордон, а дехто саме до Будапешта, де ми нещодавно відкрили новий офіс. Його в довоєнних планах не було, тому можна назвати це справжнім здобутком у такий час.

Нова локація стала нашим прихистком вже через кілька тижнів від початку війни.

Ми підтримуємо вибір кожного і дбаємо про всю кожного де б вони не були. За тими ж, хто на фронті, залишаємо місце в команді і продовжуємо виплачувати їм зарплатню у повному розмірі.

Чи відкритий офіс та як використовується приміщення? 

Враховуючи те, що Харків досі потерпає від ворожих обстрілів, а наші офісні простори розташовані в центрі міста, доступ до них закритий.

З усіх наших локацій бізнес-центр «50-та Паралель» виглядає вщент знищеною. Нам здається відновлення неможливим, та ми не експерти, щоб робити подібні заяви. Ще одну — бізнес-центр «Брама» — частково пошкоджено.

Бізнес-центр «50-та Паралель», Харків. Фото тут і на обкладинці матеріалу: Юрій Кочубей

Цього року ми планували заселити ще три великі простори, залучити до команди близько 2000 осіб. І нехай війна внесла свої корективи, після перемоги ми одразу повернемося до цього — відновимо всі Ніксові локації, і почнемо активне масштабування команди.

Поки що працюємо віддалено. За швидкий перехід до «Удальонки 2.0», як би це дивно не звучало, дякуємо пандемії. Свого часу нам вдалося оперативно опанувати цей формат. За два роки ми налаштувати всі робочі моменти таким чином, щоб і сьогодні команда швидко і безболісно для поточних завдань перейшла на віддалений режим роботи. Тому тут наші бізнес-процеси не зазнали жодних проблем.

Ті, хто мали змогу виїхати за кордон чи перебували там до 24 лютого, освоюються у новому офісі у Будапешті.

Звісно, ми плануємо повернення до Харкова у наші рідні офісні простори й подальший активний розвиток нашої команди на теренах улюбленого міста. Однак у Будапешті теж вбачаємо хороші перспективи для розвитку IT-бізнесу та розширення вже угорської команди.

Чи проводили скорочення/відпустки для співробітників з початком повномасштабної війни? Чи переглядали компенсації? Чи зупинили найм нових співробітників?

Ми не звільнили жодного спеціаліста через війну — за кожним зберігається місце в команді. Навіть якщо наразі він чи вона вступили до лав ЗСУ чи ТрО, пішли в волонтери або не мають тимчасової змоги брати на себе проектне навантаження з інших причин.

Як і до повномасштабного вторгнення, абсолютно всі IT-спеціалісти NIX своєчасно отримують зарплатню в повному довоєнному обсязі. Ми завжди розуміли: будь що станеться, та ми повинні всіляко підтримувати команду, бо люди — це найцінніше, що в нас є.

Додатково кожен Ніксівець отримав фінансову допомогу від компанії.

Ми як ніхто розуміємо важливість нашої галузі. І те, що вона повинна працювати і поповнювати бюджет податками. Так ми стаємо ще на крок ближче до перемоги. Тому ми націлені й далі збільшувати команду й очікуємо на лише на кількісне, але й якісне зростання українського IT-ринку.

Як змінилося завантаження по проектам у NIX через вторгнення рф? Чи стикалися ви зі зменшенням кількості замовлень або розірванням чинних контрактів через побоювання клієнтів, що українці не зможуть виконувати свої зобов’язання під час повномасштабної війни? 

Безумовно, війна дає про себе знати в IT-бізнесі. Поки що нових проектів немає. Ті, що мали стартувати, поки на паузі. І це цілком зрозуміло.

Та попри війну життя продовжується. Ми майже повністю повернулися до бізнес-показників довоєнного часу. Замовники підтримують нас — майже всі залишилися з NIX. Із кимось ми разом вже близько 20 років, і війна лише зміцнила наші стосунки.

Напередодні вторгнення до нас приєдналися близько 300 фахівців, із якими ми планували розпочинати нові проекти. Про цих спеціалістів, звісно ж, дбаємо, як і про всі Нікси. Вони так само отримують зарплатню у повному обсязі, а поки очікують на проєкти — підвищують кваліфікацію і готуються до майбутніх професійних челенджів. 

Обравши шлях постійної комунікації з партнерами, нам вдалося зберегти заплановані раніше проєкти. Нікси як спільнота — це активні люди з твердою життєвою позицією. Ми всі завжди намагаємося бути корисними у тому, що вміємо робити найкраще. Особливо зараз, коли від української IT-спільноти залежить збереження і стабілізація української економіки. Завдяки нашій згуртованості ми досить швидко повернулися до звичного життя й відновили колишній робочий ритм.

Чи є серед співробітників NIX мобілізовані? Скільки їх і як компанія працює з такими людьми? 

Такі хлопці у нас є. Однак це конфіденційна інформація, тому ми не можемо розголошувати її до завершення війни. Після перемоги обов’язково поділимося історіями наших захисників. 

Чи входить компанія в харківський ІТ-кластер та чи має намір зарезервувати критичних співробітників, щоб їх не мобілізовували? Скільки таких співробітників? А скільки співробітників у NIX взагалі?

На сьогодні команда NIX налічує понад 3000 IT-фахівців. Ми є однією з найбільших IT-команд в Україні та багаторічними партнерами Kharkiv IT Cluster. Тому ми як ніхто розуміємо, чому так сьогодні так важливо забезпечити українському IT-бізнесу безперебійну роботу. Представники Харківського IT-кластера та Харківської ВЦА вже неодноразово висловлювали свою позицію у публічних виступах. 

Є щонайменше дві вагомі причини, чому сьогодні стільки уваги приділяється IT-галузі в Україні. Перша — очевидна вигода для економіки через суми податків, які надходять у бюджет держави завдяки IT. А сьогодні це без перебільшення має чи не фундаментальне значення для нашої економіки. І водночас — запорука для її зростання в майбутньому. 

Другий момент — міжнародний аспект. Для іноземних замовників Україна є країною айтівців. І нам вкрай важливо зберегти імідж надійного та безпечного для співпраці партнера. Адже перш за все замовники залишаються бізнесменами і потребують вагомих підстав для продовження подальшої співпраці з країною, у якій йде війна. До того ж вони мають альтернативу — розробників із інших країн, які хоч зараз готові забрати наші проєкти.

Особисто ми маємо і тих партнерів, які залишаються з нами попри все. І ми докладаємо чимало зусиль, аби переконати їх у тому, що залишатися з нами — правильне й безпечне рішення. І водночас намагаємося посилити наші позиції на міжнародній арені.

Один із способів — проведення міжнародної конференції NIXMultiConf вже цього травня. Навіть незважаючи на війну. Бо ми розуміємо — вона важлива не лише для NIX. Це знакова подія для всієї країни. Це — підтвердження для наших партнерів, що IT-галузь України така ж незламна та сильна, як і український народ.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук