Президент анонсував кредитну програму під 0% для бізнесу. В банках пояснили, як це працює

В березні 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив про розширення програми кредитування «5-7-9%». Згідно з умовами, на час воєнного стану та одного місяця після війни будь-який бізнес зможе отримати кредит під 0%. Редакція AIN.UA запитала в представників «ПриватБанку», «Ощадбанку» та «Райффайзен Банку» про те, як підприємці можуть подати заявки на кредитування.

«ПриватБанк»

Як зазначив AIN.UA Євген Заіграєв, керівник дирекції обслуговування бізнес клієнтів «ПриватБанку», з початком воєнного стану та запровадженням нових кредитних програм обсяги кредитування значно збільшилися. Так, в квітні 2022 року було поставлено абсолютний рекорд за весь час існування банку, коли тільки за один цей місяць клієнтам мікро- та малого бізнесу було видано кредитів на більш ніж 4,5 мільярда гривень. Всього з початку війни «ПриватБанк» видав вже більше 6,3 млрд грн, додає Заіграєв.

«ПриватБанк» продовжує кредитувати в рамках пільгової програми фінансування аграріїв, критично важливого малого бізнесу та планує розширити програми фінансування. Пільгові програми кредитування проводяться в рамках програми «5-7-9%» та портфельних гарантій від уряду.

Кредити до 2 мільйонів гривень для юридичних осіб та до 1 мільйона гривень для підприємців видаються на термін до 3-х років з компенсацією державою відсотків в рамках програми «5-7-9%» до 0% протягом дії воєнного стану і одного місяця після його завершення, та до 5% після вказаного періоду (стандартна одноразова комісія складає 1% від суми кредиту).

«ПриватБанк» на цю програму виділив 2 мільярди гривень. Завдяки участі банку у програмі «портфельних державних гарантій», додаткового забезпечення, крім особистої поруки власників бізнесу, від клієнтів не треба. В разі потреби, розмір виділених коштів на фінансування відновлення діяльності мікро- та малого бізнесу може бути збільшено», – уточнюють в «ПриватБанк».

Заявку на отримання кредиту можна подати на сайті банку.

Умови:

  • Строк кредиту: до 3 років.
  • Сума кредиту: до 2 млн грн – для юридичних осіб, до 1 млн грн – для підприємців.
  • Ставка: 0% – під час воєнного стану й протягом 1 місяця після його завершення, 5% – після зазначеного періоду (одноразова комісія становить 1%).
  • Ставка компенсується в межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».
  • Додаткове забезпечення: не вимагається (окрім особистої поруки власників бізнесу).

«Райффайзен Банк»

«Райффайзен Банк» бере участь і в державній програмі «5-7-9%» з кредитуванням під 0%, і в програмі державних портфельній гарантій. Наданий урядом ліміт даних програм в банку в першу чергу спрямовують на підтримку клієнтів агробізнесу протягом посівної кампанії.

Також у фокусі інші критичні для країни галузі – виробництво та торгівля продуктами харчування, медичними препаратами, паливом тощо, уточнюють в «Райффайзен Банку».

Щодо пакету документів, він є стандартним:

  • загальні реєстраційні дані, потрібні для верифікації;
  • фінансова звітність;
  • можливий запит додаткових даних та розшифровок в залежності від галузі.

Окрему увагу, зазначають представники банку, приділяють аналізу поточного стану бізнесу в нових реаліях. У разі відсутності чи не достатності забезпечення або ж розташування в небезпечних зонах застосовується портфельна гарантія держави. Рішення приймається в середньому до тижня.

Детальніше ознайомитися з умовами кредитування можна на офіційному сайті банку.

«Ощадбанк»

Агроклієнти можуть отримати пільгові кредити в «Ощадбанку» за ставкою під 0% річних за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» до 31.05.2022 . Строк кредитування – 6 місяців, сума кредиту до 60 млн грн. Основним забезпеченням за кредитом може виступати державна гарантія в обсязі до 80% кредиту. Також розглядається додаткове забезпечення, що пропонує клієнт.

У квітні 2022 року «Ощадбанк» суттєво змінив умови отримання кредитів. Як вказують представники банку, було зменшено час ухвалення кредитних рішень – з 8 до 3-4 днів (отримання коштів відбувається за 1 день), лібералізовано умови щодо застави, скасовано вимогу щодо мінімального розміру земельного банку в обробітку.

Банк також оновив кредитну політику відповідно до реалій воєнного часу та регуляторних змін, запроваджених НБУ. Серед умов кредитування залишається офіційне ведення бізнесу та наявність сільськогосподарських угідь для проведення посівної.

Оформити заявку щодо кредитування можна на сайті або звернутись до установи «Ощадбанку» з пакетом документів, який має містити правовстановлюючі документи, звітність та потенційне забезпечення.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук