У «Альфа-Банк Україна» арештували активи. Чи є ризик для клієнтів

Днями українські правоохоронці арештували активи банку «Альфа-Банк Україна» на суму більше 12 млрд грн. У банку говорять, що це не вплине на його клієнтів. Експерти говорять, що це так у короткостроковій перспективі, але у довгостроковій все складніше. AIN.UA розповідає деталі.

Що сталося

16 травня 2022 року Офіс Генерального прокурора, а також сайт Кабміну оголосили про арешт активів російського олігарха на суму 12,4 млрд грн. Співробітники Бюро процесу економічної безпеки України, за керівництва Офісу Генерального прокурора наразі проводять розслідування по факту легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. І цей арешт — один з його етапів.

За офіційними повідомленнями, активи було заарештовано у вигляді цінних паперів, що перебували в одному із системно важливих українських банків. Правоохоронці не називали олігарха та банк, але йшлося про російського олігарха Михайла Фрідмана та «Альфа-Банк Україна», який на 33% йому належить.

За даними БЕБ та Генпрокуратури, російський олігарх та інші бізнесмени намагалися уникнути санкцій та націоналізації майна, передбаченого законом України. Для цього вони використовуючи підконтрольні кіпрські компанії та «Альфа-Банк Україна», до і під час війни легалізували активи цих компаній на суму 1,1 млрд грн, а далі вивели частину активів з української банківської системи. Решту активів правоохоронці заарештували.

Коментар банку

В «Альфа-Банк Україна» підтвердили, що були заарештовані рахунки з цінними паперами кіпрської холдингової компанії ABHU, яка володіє 42,4% акцій банку. 13 травня 2022 року банк виконав ухвалу суду про арешт її рахунків.

У банку також заявили, шо Михайло Фрідман ніколи не брав участі в управлінні «Альфа-Банк Україна», а також, що гроші не виводилися, а заводилися на холдингові компанії, рахунки яких відкрито в банку.

Водночас, за даними українського Forbes, російські власники банку зараз займаються зараз цим питанням. Фрідман та його російські партнери хочуть докапіталізувати банк на $1 млрд (сума вдвічі перевищує власний капітал банку). Це, за даними видання, робиться, щоб підтримати банк. Також, Фрідман розглядає зміну громадянства, щоб вийти з-під санкцій, а в майбутньому, можливо, продати український банк.

Також у «Альфа-Банк Україна» запевнили, що це все ніяк не відобразиться на клієнтах:

«Арешт рахунків ніяк не впливає на функціонування “Альфа-Банку Україна” та не має жодних наслідків для клієнтів. Банк працює у штатному режимі, у законодавчому полі та відповідно до вимог НБУ. Зі свого боку банк надає правоохоронним органам всю необхідну інформацію».

Коментар експерта

На думку Євгена Дубогриза, колишнього замдиректора департаменту фінансової стабільності НБУ та експерта Case Ukraine, арешт не буде впливати на банк та його клієнтів у даний момент, але із часом можуть виникнути проблеми:

«Сам по собі арешт ніяк не впливає на операційну діяльність банку. Тут і зараз не впливає — як-то кажуть, у короткостроковому періоді. У середньостроковому — впливатиме.

Банки як такі дуже чутливі до інформаційного фону. Клієнтів такі дії по відношенню до банка однозначно лякатимуть. клієнти “голосуватимуть ногами”, в сенсі, за можливості, будуть переводити кошти в інші банки, які видаються менш ризиковими.

В “Альфи” й так відплив коштів клієнтів величезний: мінус 2 млрд грн лише за березень, причому з них 1,5 млрд — це великі клієнти. Якщо вже великі клієнти, які в теорії більш обізнані із станом справ в банку, виводять кошти, це — однозначно індикатор підвищених ризиків».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук