«Попри всі можливості США маю бути в Україні»: історія Ханни Зенн, яка виїхала та повернулася

AIN.UA розповідає про спеціалістів, що виїхали за кордон із початком війни, але згодом вирішили повернутися. Перша історія — про співдиректорку Startup Grind Kyiv та директорку ГО Techbureau Ханну Зенн: напочатку війни вона виїхала до США, представляла там українські стартапи і організовувала збір коштів для ЗСУ, але зараз повернулася до Києва.

Фото з Facebook Ханни

Розкажіть, чим займалися до початку війни?

Я розробляю проекти допомоги малому бізнесу та стартапам в Україні.

В перший день повномасштабної війни росії проти України, 24 лютого, я була в Києві. Працювала до двох ночі, тож ранкові вибухи, та перші дзвінки друзів і колег, проспала. Прокинулась в хаосі, наскільки можливо — ввімкнула холодний розум, поїхала в офіс працювати, писати партнерам, відпускати платежі.

Коли вирішили виїжджати, яка була основна мотивація? Як обирали країну?

На початок березня та квітень ще з осені в мене були заплановані робочі поїздки. Разом з моєю партнеркою зі Startup Grind Kyiv, Катериною Дегтяр, ми мали представити українські стартапи у США — 6 компаній на SXSW 2022 в Остіні, Техас, та 10 — на Startup Grind Global 2022 в Кремнієвій Долині.

Я вирішила їхати, бути там, де зможу зробити максимум корисного. Експо, квитки, житло були оплачені заздалегідь, і наші партнери доклали багато зусиль, щоб ми змогли реалізувати ці проекти.

Виїхати з Києва та вчасно доїхати у Франкфурт, щоб встигнути на літак, мені допомогли друзі та колега з USAID КЕУ. В Остін змогли дістатись троє: я, Катерина, та Діана Ракус з Мінцифри.

Чи важко було пристосуватися після переїзду?

Півтора місяці я жила та працювала в Кремнієвій Долині. Мене запросила до себе неймовірна американська родина. Вони хотіли допомогти комусь з України, ми познайомились через їхніх сусідів. Завдяки їм та нашому спокійному сімейному життю я змогла привести ментальне здоров’я до ладу та відновити сили. Вони запропонували мені допомогти з візою та залишитися в них, почати нове життя у США. Це напевно через український борщ, що я приготувала:)

Чим займалися, коли виїхали?

Під час SXSW розказали гостям українського павільйону про війну, як українські стартапи адаптуються та продовжують працювати, про IT-сектор України та Дія.City. Паралельно — як донатити на ЗСУ (на держрахунок та через перевірені фонди). Нам дуже допомогло протягом експо українське IT-ком’юніті в Остіні.

Про нашу делегацію написали в Bloomberg, The UK Times, CNET тощо. Знаю, що на один з рахунків ми зібрали більше $10 000, інші — не було можливості відслідкувати.

Друга конференція відбулася в квітні. Команда Startup Grind надала стенди безкоштовно 4 українським командам, які змогли дістатись у Кремнієву Долину. Також, разом з One Way Ventures та іншими партнерами провели івент зі стартапами з України та американськими інвесторами, на якому було більше 100 гостей.

Паралельно, в квітні, я з партнерами запустила проект фінансової підтримки для українських крафтових виробників — uamadesupport.com. $100 000 для 100 підприємців. Моя команда майже вся в Україні, вони працювали і з бомбосховищ, і в дорозі між містами. Рада, що в нас вийшло синхронізуватись та запустити цю ініціативу. Зараз обираємо підприємців, що отримають гроші.

Як і коли вирішили повернутися? На що звертали увагу, приймаючи це рішення?

Мій зворотній квиток був заброньований на 12 травня. Наприкінці квітня почала, думати як маю діяти далі.

Незважаючи на всі можливості, які в мене є в США, зрозуміла, що зараз маю бути в Україні. Поряд з близькими, друзями, командою. Проживати нашу, українську історію, зсередини.

Мене хвилює фактор ризику та чи зможу я продуктивно працювати, бо мій фронт сьогодні – економічний. Зважила й вирішила — мій шлях веде мене додому, в Київ.

Україна зараз — центр світу. В нас унікальна, хоч і болісна, можливість прискорено але органічно будувати країну майбутнього, суспільство нових цінностей, та створювати інновації у багатьох секторах. Тому працюємо далі, в нас усіх, незалежно від локації, багато роботи

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук