Благодійна акція G5 Charity for Ukraine від G5 Games: $250 000 на допомогу Україні

24 лютого вся країна та світ прокинулися від жаху того, що відбувається. Декілька тижнів ми в компанії G5 Games (шведський видавець та розробник мобільних ігор) були повністю зосереджені на допомозі українським співробітникам. Адже пріоритетним для нас було якнайшвидше та якісніше допомогти нашим колегам. Компанія надала всім співробітникам з України двотижневу оплачувану відпустку на переїзд та адаптацію. Всі наші ресурси були зосереджені на пошуку варіантів для релокації, екстрених виплат зарплати, виплати бонусу в розмірі 50% від зарплати та налагодження робочих процесів.

Звичайно, як і багато хто, у перші дні ми були в невеликому ступорі. Адже ця ситуація трапилася вперше у нашому житті, і у житті компанії. Але нам знадобилося зовсім небагато часу, щоб зрозуміти – в наших силах зробити багато. Тому як тільки було надано допомогу всім українським співробітникам, і нам вдалося повернутися до робочого ритму, ми зрозуміли, що в цей складний час багато хто потребує допомоги. А ми можемо її надати.

Саме тому ми запустили масштабну благодійну акцію G5 Charity for Ukraine. В рамках акції наша компанія виділила $250 000 на допомогу Україні за такими напрямками: переселенці, медицина, тварини.

У чому суть і як визначалися напрямки

Ми й раніше приділяли благодійності належну увагу і час, але цього разу перед нами стояло набагато складніше завдання. Не просто передати гроші, а постаратися максимально допомогти саме тим, хто цього потребує, причому допомогти якнайшвидше.

Було вирішено не перераховувати всю суму до одного фонду, а самостійно провести грамотне дослідження запитів, тим самим визначивши вектор подальшої роботи. Як правило, великі суми завжди передаються у великі фонди, а точкові запити та невеликі громадські організації залишаються за бортом благодійних потоків.

Так було вирішено зупинитися на допомозі вимушеним переселенцям із гарячих точок, медицині (допомога лікарням, рятувальникам у купівлі обладнання, машин швидкої допомоги тощо) та тваринам.

Як знайти тих, хто потребує допомоги

Відшукати організації, яким потрібна фінансова підтримка, або точкові запити від лікарень, фондів чи притулків – було неважко. Майже у кожного співробітника з команди PR|Event, який займався та продовжує займатися благодійністю, були контакти людей, знайомих, колег, які волонтерять та працюють у волонтерських організаціях.

Так ми розпочали співпрацю з ГО «СВОЇ» у Запоріжжі, ГО «Волонтерська ліга» у Харкові, БФ «Допомога – це я», БО БФ «ТИ ПОТРІБЕН», Харківський гуманітарний штаб «ЦЕНТР 1», фондом IT4Life від Kharkiv IT-Cluster, фондом Міський Центр Допомоги (МЦД) у Запоріжжі, притулком для тварин «Дай лапу», «Всі хвостики», організацією «Порятунок тварин Харкiв» та іншими. І, крім того, виконували точкові запити від 4-ї станції швидкої допомоги у Харкові на купівлю бронежилетів. Запитів було і залишається справді багато. Це може бути як щось дійсно дороге та складне (наприклад, закупівля ендоскопічних електрокоагуляторів для лікарні у Чугуєві), так і простіші запити, наприклад, памперси для дорослих.

Складнощі, з якими ми зіштовхнулися

Займатися благодійністю дуже корисно, правильно та приємно. Але важливо бути готовими до складнощів, які однозначно стануть на вашому шляху, якщо ви оберете нашу схему благодійної роботи. Звісно, ми не очікували, що все буде легко, зрозуміло та просто.

Пріоритетність запитів

Коли ми розпочали роботу з благодійності, запитів було дуже багато. Звідусіль. І допомогти хотілося всім. Але було очевидним, що робити все й одразу буде фізично складно. Тому доводилося іноді відмовляти, ставити запити у чергу та грамотно розподіляти допомогу. Щоб справді допомогти тим, кому це найнеобхідніше.

Складнощі з оплатою

Однією із проблем було проводити оплати на закупівлю деяких товарів. Наприклад, підгузки. У нас в компанії ми працюємо чесно та дотримуємося всіх законодавчих моментів. На жаль, доводилося витрачати досить багато часу, щоб грамотно та законно провести якісь закупівлі, які не зовсім підходять під визначення товарів, що закуповуються розробником мобільних додатків.

Точкові запити

Якщо з бронежилетами для лікарів швидкої допомоги – все більш-менш зрозуміло, то закупити якусь медичну техніку, ліки – дійсно складно. Наприклад, багатьох ліків в Україні зараз просто немає.

Звіти

За усіма запитами нам було важливо отримати звіти про закупівлю та витрачені кошти. Щоб бути впевненими, що гроші справді пішли на благодійні потреби. Безумовно, всі фонди та організації це розуміють, але якщо з чеками та рахунками проблем не було, то фото та відео отримати вдавалося не завжди.

Загалом, всі ці проблеми вирішувалися. Десь швидше, десь довше. Але важливо розуміти, що вони є. І бути готовими до цього.

Допомога від працівників

Незважаючи на всю складність ситуації, з перших днів ми отримали безліч запитів від наших співробітників з пропозицією допомогти. Багато наших колег з перших днів займаються волонтерством. 

Співробітники офісу у Харкові допомагали у вивезенні всіх охочих за межі міст, у яких зараз ведуться активні бойові дії. Наші колеги із заходу України надавали та продовжують надавати допомогу у розміщенні співробітників на території Закарпаття та Прикарпаття. Фінанси за невикористані подарункові сертифікати, які були подаровані співробітникам на Новий Рік і 14 лютого, з ініціативи керівників українських офісів та їхніх співробітників, були передані як гуманітарна допомога.

Тому нам здалося більш ніж логічним надати всім українським співробітникам можливість взяти участь у масштабній благодійній акції G5 Charity for Ukraine. Не тільки для того, щоб зібрати додаткові фінанси, а й для того, щоб дати можливість кожному почуватися потрібним і важливим. Зараз це також дуже необхідно.

На добровільній основі можна перерахувати кошти на ту благодійність, яка відгукується найбільше: допомога переселенцям, медицині, тваринам та ЗСУ. Ці кошти витрачаються на невеликі запити, у тому числі від наших співробітників.

Що вже зроблено?

На цей час сума допомоги від компанії вже перевищила позначку $200 000.

Ми встигли співпрацювати з 7 благодійними та цивільними організаціями – на перераховані кошти було закуплено продукти, засоби особистої гігієни для переселенців з Маріуполя, Мелітополя, Бердянська, а також для мешканців постраждалих регіонів у Запорізькій, Донецькій та Харківських областях, у місті Буча; оплачено паливо для 5 фур, які доставляють гуманітарну допомогу із заходу України до Харкова та області.

Куплено бронежилети для 4 станції швидкої допомоги у Харкові, виділено кошти на купівлю ендоскопічного електрокоагулятора для лікарні в Чугуєві, на укомплектування та трансфер машин швидкої допомоги, на закупівлю медикаментів, на закупівлю спорядження рятувальникам ДСНС для максимально ефективної роботи у Запоріжжі та Запорізькій області.

Передано кошти у два притулки для тварин, а також до організації, яка займалася евакуацією тварин з Харкова.

Крім того, нам вдалося на власні очі побачити, що роблять волонтери і як виглядає один день із життя волонтера. Це обов’язково треба подивитися.

Величезна кількість благодійних ініціатив, які ми збираємося підтримати, у розробці, серед яких продовження співпраці з громадськими організаціями, закупівля медичного обладнання та допомога тваринам. Детальні кейси можна побачити у наших соціальних мережах (Instagram, Facebook, Linkedin). 

На даний момент на благодійний проект виділено $250 000. Ми будемо продовжувати працювати і допомагати тим, хто цього потребує, адже у нас це виходить.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук