«Перенесли цех до Львова та Берліна. Продовжуємо виробляти протези»: як стартап Esper Bionics працює у війну

Esper Bionics – український hardware-стартап, який розробляє IoT-пристрої у сфері протезування. Серед розробок команди – роборука з інтуїтивним контролем Esper Hand. Хоча з початком повномасштабної війни росії проти України Esper Bionics переніс виробничий цех, стартап продовжує працювати. Команда збирає заявки на встановлення Esper Hand від українців, планує залучати додаткові інвестиції та запускати продажі в США. Детальніше про те, як Esper Bionics працює у війну, в інтерв’ю для AIN.UA розповіла співзасновниця та операційний директор стартапу Анна Белеванцева.

«Довелося перенести київський цех»

Ми не вірили у війну, але все ж мали план евакуації та релокейту. Кожен з нас мав список усіх необхідних номерів телефонів, адрес та маршрутів. Ми знали, де збиратимемось у перший день і куди будемо рухатися далі.

Ми розуміли, що наражати життя команди та близьких навіть на мінімальний ризик ніхто не має права. Тому ми детально пропрацьовували різні варіанти подій і, щоб зрозуміти, які є опції з релокейту, вирішили відвідати командою партнерів з Берліну, оцінити їх устаткування та приміщення. Так сталося, що більша частина команди вилетіла 23-го лютого і наступної ночі розпочалася війна.

До війни наша команда нараховувала двадцять людей. У Києві ми мали цех із збирання протезів, потужністю у 200 одиниць на рік. На жаль, цех довелося перенести: частково до Берліна, частково до Львова. Втім, нам пощастило мати можливість платити зарплати та продовжувати діяльність.

Зображення в матеріалі: Esper Bionics

«Збираємо список постраждалих українців»

Війна принесла додаткові витрати на релокейт потужностей, команди та близьких наших співробітників. Ще вона зруйнувала дім та дві автівки одного з наших інженерів. Але найбільшим збитком виявилося відтермінування самого виробництва протезів, адже фіксовані місячні витрати ми продовжували нести.

Протези виробляємо. Запускаємо продажі в США. В Україні паралельно збираємо список постраждалих українців, які потребують протезів. Після перемоги маємо на меті допомогти їм отримати протез та відновити працездатність і повноцінне життя. Це не швидкий процес, адже після ампутації має пройти від 6 місяців, щоби рани загоїлися.

Зараз ми запрошуємо усіх охочих отримати розумний протез руки. Для цього необхідно заповнити спеціальну форму на нашому сайті. В Україні через кількість постраждалих на нас, на жаль, особлива місія. Якщо ви знаєте людей кому може допомогти наш продукт, прошу поділитися лінком.

«Незабаром запустимо продажі Esper Hand у США»

Станом на травень 2022 року Esper Bionics має три офіси. Головний офіс у Нью-Йорку та два R&D офіси у Європі. Київський перенесли частково до Львова, а також у Берлін.

Найближчим часом плануємо запустити продажі Esper Hand у США. Вартість поки що не розголошуємо. Одночасно можемо сказати, що в США вартість протезу буде покриватися страховими, а в Україні наша мета — аби вона повністю покривалася державою чи донорами. Ми зараз над цим працюємо, в тому числі з представниками державної влади.

Ми плануємо завершити збірку протезів у Берліні та почати встановлювати їх користувачам у США (Нью-Йорк). Щойно першу партію протезів буде встановлено, ми плануємо почати працювати над отриманням наступного раунду інвестицій та запустити масову збірку протезів у Європі.

Не зважаючи на те, що в світі обговорюють дефіцит чіпів, ми не відчуваємо нестачі стандартних компонентів. Наш продукт складається здебільшого із унікальних складових, які треба виготовляти. Нам довелося тимчасово змінити багато постачальників, і цей процес ще не завершений. Їх дійсно не вистачає.

«В планах – розробка розумного протезу ноги»

Окрім нашої розумної руки — Esper Hand, — яка отримала вже кілька нагород, ми також розробили Esper Control, неінвазивний інтерфейс «мозок-комп’ютер» для збору даних про рух м’язів, та Esper Platform – хмарну платформу для покращення контролю руки та інших протезів.

У майбутньому плануємо розробити також розумний протез ноги. А глобальною метою є удосконалення протезної галузі задля створення необхідної інфраструктури для електронних імплантатів, які допоможуть людству перемогти хвороби, отримати додаткові здібності та жити довше.

«Плануємо залучати додаткові інвестиції»

Останні інвестиції дозволили збільшити команду втричі, перетворити MVP на ринковий продукт та вийти на ринок США. Це колосальний крок вперед. А сама технологія керування протезом руки повністю з’явилася після інвестицій. До того вона існувала на рівні ідеї.

Плануємо залучати додаткові інвестиції. Влітку 2022-го ми почнемо фандрайзингову активність. Будемо звертатися до фахових інвесторів, щоб отримати додаткове фінансування.

Вектор бізнесу після інвестицій та після початку війни не сильно змінився. Ми працюємо за планом. Але через війну довелось пришвидшитися і вирішити багато питань, із вирішенням яких вагалися до цього. Відчувається, що команда не в зоні комфорту, і кожен з нас проактивніший, ніж зазвичай.

«Наймаємо інженерів з України»

Щодо планів стабілізації бізнесу після війни: у нас немає часу чекати її закінчення. Нам довелося швидко стабілізуватися в нових умовах та не збавляти темпу. Дякуємо за це команді!

Ми будуємо компанію для ринків США та ЄС (тут Україну навмисно не пишемо окремо, адже віримо, що незабаром ми станемо частиною ЄС).

Вже зараз ми ще інтенсивніше донаймаємо інженерів з України, запрошуємо до співпраці усіх охочих, наприклад, у Львові, Франківську та Києві.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук