Президент Коста-Ріки заявив, що країна «перебуває в стані війни». Ворог: кіберзлочинна група Conti

Читати на RU

Новообраний президент Коста-Ріки Родріго Чавес заявив, що країна перебуває у «стані війні» з кіберзлочинною групою Conti. Остання вивела з ладу щонайменше 27 державних установ – хакери вимагають $20 млн викупу. На це звернуло увагу видання The Verge.

  • Conti – одна з найактивніших груп-вимагачів, що працює за схемою Ransomware-as-a-Service («Вимагач-як-послуга», RaaS). Експерти пов’язують її з російським угрупуванням Wizard Spider.
  • Однією з останніх жертв Conti стала Коста-Ріка. В травні 2022 року новообраний президент Родріго Чавес був змушений оголосити надзвичайний стан в країні через атаку Conti на низку державних органів.
  • Зокрема, мова про 27 установ, включаючи муніципалітети та державні комунальні підприємства. Серед них і Міністерство фінансів Коста-Ріки: послуги в сфері не працюють починаючи з квітня. Збій відбувся і в податковій системі – країна тимчасово не здатна збирати податки, як це було раніше.
  • Зловмисники розмістили в мережі заклик до громадян Коста-Ріки тиснути на свій уряд, щоб він заплатив викуп, який подвоївся з початкових $10 млн до $20 млн.
  • У своїй заяві президент Чавес також сказав, що зловмисникам допомагають колабораціоністи всередині країни, і закликав міжнародних союзників допомогти. За його словами, мета Conti – провалити кібератаками новообраний уряд.

«Ми в стані війни, і це не перебільшення, – сказав Чавес місцевим ЗМІ. — Війна ведеться проти міжнародної терористичної групи, яка, очевидно, має помічників у Коста-Ріці. Є дуже чіткі ознаки того, що люди всередині країни співпрацюють з Conti».

  • США запропонували до $15 млн за інформацію, яка допоможе виявити лідерів та учасників угруповання Conti. $10 млн пропонують за дані про осіб та місцезнаходження лідерів, а додаткові $5 млн – за будь-яку інформацію, яка призведе до арешту або засудження учасників та прибічників Conti.
  • На момент виходу матеріалу, президент Чавес залишається непохитним та відмовляється платити викуп угрупуванню Conti. Одночасно, на думку аналітика Брета Келлоу з Emisoft, погрози щодо повалення уряду Коста-Ріки є лише хитрістю зі сторони злочинців, щоб отримати більше грошей.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук