«Фонд готовий інвестувати. Ми відкриті до нових проектів», — Андрій Довженко, SMRK

Український фонд SMRK відновив свою роботу через місяць після початку повномасштабної війни. За цей час він здійснив один екзит — вийшов з російського проекту AmazingHiring, у який інвестував у 2013 році, а також продовжує вести переговори з українськими командами. Співзасновник та керівний партнер SMRK Андрій Довженко в інтерв’ю AIN.UA розповів, який новий критерій для інвестування з’явився у фонду через війну та які обмеження заважають українським стартапам ефективно працювати на глобальному ринку.

Андрій Довженко, співзасновник та керівний партнер фонду SMRK

«Як у фонду у нас не було плану на випадок повномасштабної війни»

Я особисто до останнього моменту не вірив, що вона розпочнеться, і навіть своєму партнеру, Олександру Косовану, казав, що все буде добре. Як виявилось, я дуже помилявся. 

З початком війни, ми зв’язалися з усіма нашими проектами і так, як плану у нас не було, ми нічого не могли їм запропонувати. Лише сказали, що потрібно слідкувати за інформацією від органів влади та виконувати їх розпорядження. Уже через кілька днів, коли більш-менш почала вимальовуватися ситуація, деякі з наших проектів евакуювалися на захід країни та частково за кордон. Ті, хто вже був за кордоном, не поверталися в Україну. Ми були з ними на зв’язку, відслідковували ситуацію, розповідали, що відбувається у Києві, підтримували інформаційно. 

Вся команда фонду залишилися у Києві, і у перший місяць війни ми зосередили увагу на волонтерстві. Ми допомагали нашим хлопцям і дівчатам боронити Київ. Такою була наша робота у перший місяць.

«Через війну закрився проект Seadora»

Перед війною ми зробили екзит, вийшли з компанії Apostera, точніше її купила компанія HARMAN. Також підтримали декілька наших портфельних проектів і були готові до нових інвестицій. 

Через війну у нас закрився один проект у Києві — Seadora, що продавав рибу від рибалок. Зараз надавати цю послугу неможливо. За збігом обставин, частина команди і фаундери перед початком війни опинилися в Дубаї. Вони шукали локації там, вели перемовини з місцевими підприємцями — ми планували запускати наступне місто, в якому буде працювати Seadora. 

Усі інші наші проекти продовжують працювати, тому що вони орієнтовані на глобальний ринок, і на нашу превелику радість — майже всі із них продовжують працювати ефективно.

«Зараз ми відновили роботу і навіть зробили один екзит за цей час»

Ми вийшли з проекту AmazingHiring. Це була наша єдина інвестиція в російський проект, ми її зробили ще у 2013 році. Коли розпочалася війна, ми зрозуміли, що ми не можемо працювати з проектом, який знаходиться в росії. Ми вели перемовини з командою, щоб вони із росії виїхали. Вони погодилися, але попросили задовгий термін на виконання цього завдання — десь півроку. Ми вирішили для себе, що це занадто довго і тому запропонували команді викупити наші акції. Вони погодилися. Перемовини почалися у березні, закрили угоду 9 травня. 

Зараз продовжуємо працювати і у нас нічого не змінилося з точки зору ведення бізнесу: ми ведемо перемовини із стартапами, зустрічаємось віч-на-віч, проводимо дзвінки. Ми як були на тих засадах, яких до війни, то ми на них і залишаємось. Змінився лише один критерій: якщо ми раніше не дуже звертали увагу на проекти, які пов’язані з військово-промисловим комплексом, то зараз ми на них звертаємо увагу.

«Фокус на глобальні ринки — один із наших основних критеріїв для інвестицій»

Ми відкриті для нових проектів, для інвестицій. У нас і раніше були достатньо жорсткі критерії, ми робили небагато інвестицій на рік, хоча спілкувалися з багатьма стартапами. Таких же жорстких критеріїв притримуємося і зараз. Один з них — це фокус на глобальні ринки. Проект має орієнтуватися на глобальний ринок або щонайменше на якийсь великий ринок поза Україною — або Європа, або США. Ми інвестуємо в стартапи, які ми розуміємо: їх потенціал з точки зору екзитів, як працює команда, бізнес-модель. 

Ми також не інвестуємо в проекти пов’язані з ігровою індустрією, але це тільки через те, що нам не вистачає кваліфікації, а не тому що це якась неправильна індустрія. Просто в команді нашого фонду ще немає людей, які можуть відрізнити проєкт з великим потенціалом від проєкту з малим потенціалом в рамках ігрової індустрії.

«Є обмеження, що не дозволять проектам ефективно працювати на глобальному ринку, але вони — некритичні»

Венчурні інвестиції — це надризикові інвестиції. Зрозуміло, що ситуація в Україні змінилася, але знову ж таки, ситуація 16 травня зовсім не та, що була 25 лютого.

Зараз ми дивимось у майбутнє України абсолютно спокійно. 

Так, є деякі обмеження, які не дозволять проектам ефективно працювати на глобальному ринку, хоча б через те, що виїзд з України для певних категорій громадян, закритий. Неможливо буде, наприклад, поїхати у Європу на підписання угоди або на перемовини за клієнтами чи інвесторами. Ці обмеження існують, ми їх розуміємо, але для більшості проектів на ранній стадії, вони не є критичними. 

Щодо AmazingHiring, з якого ми вийшли, ми вели перемовини і підписали угоду через Skype, провели перемовини і зробили екзит через Zoom. У нас 2022 рік — це не ера факсу або відносин віч-на-віч. Не забуваємо, що були два попередніх роки з карантинами та віддаленою роботою. Думаю, що скоро війна закінчиться перемогою України, й усі ці обмеження зникнуть.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук