«Продовжуємо отримувати та опрацьовувати заявки», – Павло Карташов, Український фонд стартапів

До початку повномасштабної війни, яку росія веде проти нашої держави, USF надав українським стартапам понад 250 грантів на суму більше $6,3 млн. Журналіст AIN.UA поспілкувалася з директором Українського фонду стартапів Павлом Карташовим про те, як грантова програма працює в нових реаліях, чи приймаються заявки від стартапів та як Фонд допомагає командам.

Павло Карташов
Фото: USF

Як працює УФС в умовах війни

Як зазначив Павло Карташов, Український фонд стартапів продовжує працювати попри повномасштабну війну. За його словами, для цього довелось перебудувати роботу, адаптовуючись до нових реалій, реорганізувати внутрішні процеси та визначити нові вектори роботи. 

Хоча заплановані проекти Фонд все ж поставив на паузу, вебпортал та онлайн-підтримка стартапів працюють у штатному режимі. Павло Карташов також додає: команда продовжує приймати заявки від стартапів, опрацьовує їх та шукає шляхи вирішення тієї чи іншої ситуації, яка виникла на фоні війни. Моніторингова комісія Фонду опрацьовує звітні документи стартапів та комунікує зі стартапами через ті ж канали зв’язку, якими користувались раніше, зокрема через вебпортал та офіційну пошту.

Павло зазначає, що впродовж перших тижнів повномасштабного вторгнення росії для об’єктивної оцінки стану української стартап-екосистеми в умовах війни та з метою оперативного реагування на нові виклики, Фонд провів онлайн-дослідження екосистеми STARTUP VOICE. В опитуванні взяли участь близько 150 засновників українських стартапів. Респонденти відповідали на питання про можливості продовження своєї діяльності, зокрема, необхідність релокейту, роботу команди, потреби у фінансуванні та інвестиціях, подальші плани розвитку проєктів тощо.

Результати дослідження дозволили проаналізувати актуальний стан української стартап-екосистеми. Зокрема, щодо локації команд стартапів: 71% залишились в Україні, 28% – наразі частково за кордоном і лише 1% – повністю виїхали з країни.

Водночас, українські стартапи намагаються адаптуватися до нових умов роботи під час воєнного стану і докладають чималих зусиль, аби зберегти працездатність бізнесу та не припиняти роботу, додає Павло. 24,3% опитаних стартапів – продовжують роботу, 46,7% – частково працюють (переважно віддалено), 28% – не працюють зовсім, 1% – змінили сферу своєї діяльності. Переважна більшість опитаних стартапів (99% респондентів) зазначили, що потребують фінансової підтримки. 

В результаті, Фонд запустив ініціативу, яка полягає у розміщенні та пошуку допомоги на платформі SAVEUASTARTUPS. Інтерактивна карта, яка постійно оновлюється, допомагає метчити види допомоги з тими стартапами, хто її потребує. 

«Наглядовою радою також було прийнято рішення про спрямування частини коштів Фонду на підтримку ЗСУ», – додає Павло Карташов.  

Саме тому, як стверджує Карташов, команда Фонду провела комунікацію з десятками міжнародних організацій, компаній, асоціацій, донорів щодо формування бюджету для підтримки українських стартапів. З деякими з них на момент виходу матеріалу ведеться робота по підготовці та запуску нових програм у різноманітних форматах – як фінансової, так і нефінансової підтримки. 

«Нам вдалося представити українську технологічну екосистему на запланованих подіях у США. Фонд спільно з партнерами (які закривають частину витрат стартапів) також організовує делегації українських стартапів на ключові міжнародні події. Ми регулярно проводимо онлайн-заходи, буткемпи та вебінари»,

— Павло Карташов.  

Чи розглядає УФС стартапи для вручення грантів

З війною, УФС призупинив видачу нових грантів по основних грантових програмах Фонду, а відповідно й пітчі в рамках таких програм.

Одночасно, Фонд продовжує отримувати та опрацьовувати заявки в рамках Грантової програми на постійній основі. Зі слів Карташова, при наявності бюджету та відповідного рішення Наглядової ради Фонд продовжить видачу грантів новим стартапам. Разом з тим, Фонд спільно з партнерами готує до запуску нові грантові програми з огляду на нові реалії. 

«Одночасно, у нас був пітч в рамках онлайн-івенту UKRAINIAN WOMEN-LED STARTUPS. Ми ведемо постійну рубрику «Стартапи під час війни» в соціальних мережах, що дозволяє партнерам, інвесторам та стейкхолдерам екосистеми відслідковувати події, які відбуваються зі стартапами у ці часи», – коментує Павло. 

В момент, коли Фонд поновить видачу грантів по основних програмах, умови отримання фінансування буде визначати Наглядова рада Фонду. 

Фінансуються стартапи, які не зупинили діяльність

Після запровадження в Україні воєнного стану у зв’язку з широкомасштабною збройною агресією рф проти України, Фонд повідомив стартапи щодо особливостей його роботи у цей період, та звернувся до команд з проханням надати інформацію про їх можливість забезпечувати діяльність під час воєнного стану. Частина стартапів повідомила про неможливість забезпечувати свою діяльність в таких умовах. 

Фонд продовжує фінансування стартапів, які не зупинили свою діяльність та не заявили про обставини форс-мажору по договорах, що були укладені до 24 лютого 2022 року, а також по тих, рішення про фінансування яких було прийнято Наглядовою радою фонду, але договори ще не були укладені. 

Що з командою Фонду

Команда Фонду продовжує працювати у повному складі. Як стверджує Павло, всі перебувають у безпеці зі стабільним інтернет-зв’язком та працюють дистанційно.

«Досвід роботи в 100% онлайн-режимі в умовах пандемії COVID19 допоміг швидко адаптуватись до нових умов, тому у роботі все приблизно так, як і раніше. Є завдання, дедлайни, статуси та інше. Безумовно, акценти і пріоритети змінились, а обсяги роботи збільшились»,

— Павло Карташов.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук