83,7% респондентів незадоволені новими валютними правилами НБУ. Опитування AIN.UA

20 травня 2022 року НБУ прийняв рішення дозволити комерційним банкам використовувати ринковий курс для продажу валюти. На думку аналітиків, це погані новини для тих, хто отримує валютні доходи або за кордоном і розраховується українською картою. З-поміж іншого, тепер українські айтішники зможуть продавати валюту тільки по офіційному курсу 29,25 грн, а купувати – по ринковому. В новому анонімному опитуванні редакція AIN.UA з’ясувала що читачі думають про нові валютні правила НБУ.

Дослідження: в анонімному опитуванні взяли участь 418 читачів AIN.UA. Вони відповідали на закриті питання форми, а також поділилися думкою стосовно нових валютних правил НБУ у відкритих відповідях.

Про респондентів

  • 84,9% респондентів – ІТ-спеціалісти, що отримують валютні доходи.
  • 8,1% опитаних отримують доходи в валюті, однак не працюють в ІТ.
  • 5,7% на момент виходу дослідження перебувають за кордоном та розраховуються українською банківською карткою.
  • 1,2% – волонтери.
Зображення в матеріалі: AIN.UA

Результати дослідження

  • Як показало дослідження, 83,7% респондентів не задоволені новими валютними правилами НБУ. Варто відзначити, що 53% з них є ІТ-спеціалістами, що отримують зарплату в валюті.
  • Одночасно, 13,7% опитаних зазначили, що оскільки в країні триває війна – будуть слідувати новим вимогам, якщо це необхідно.
  • Нагадаємо, раніше на порталі DOU з‘явилися коментарі ІТ-спеціалістів щодо нових правил. Згідно деяких з них, українські айтішники за кордоном радше зареєструють ФОП в іншій країні, аніж слідуватимуть вимогам Нацбанку.
  • Дослідження AIN.UA показало, що 54,5% респондентів дійсно планують перейти на локальні податки. 93% з них працюють в ІТ, але тимчасово або на постійній основі знаходяться в іншій країні.
  • Серед тих, хто не замислюється над реєстрацією закордонного ФОП, айтішників виявилося 20%. Інші – не працюють в ІТ, однак отримують валютну заробітну плату.

Яким буде оптимальне рішення

  • 45,2% опитаних читачів AIN.UA вважають, що найоптимальнішим рішенням буде повернення до плаваючого курсу.
  • При цьому, 31,6% певні, що питань не виникатиме при встановленні НБУ більш реалістичного фіксованого курсу валюти.
  • 21,3% замислюються, що введення спреду між купівлею та продажем не більше 10% буде хорошим рішенням проблеми.

«Поділіться анонімно думкою щодо валютного регулювання?»

«Штучне регулювання курсу не може призвести до адекватної ситуації. Те, що відпустили різницю між продажем та купівлею, призведе до того, що фопи не будуть вводити валюту в країну. Бізнеси з валютою перейдуть на оформлення в інших країнах. Я особисто зіткнувшись з цим втрачаю 28% своїх доходів і тепер просто не буду заводити долари на українські рахунки. Ці зміни зроблені лише для збагачення банків, які втратили прибуток через війну. І як завжди, щоб хтось набив свої кармани має страждати економіка держави. Ті, хто виїхали, переоформляти рахунки в інших державах і виходить така ситуація, що вони знімають житло в іншій, по-справжньому європейській країні, отримують ЗП в ній і стає все менше приводів для того, щоб повертатися назад навіть після війни».

«Будучи в Україні, стараюсь продавати лише абсолютно необхідний для життя мінімум валюти з ФОП рахунку. Сподіваюсь «перечекати» цю абсурдну політику збагачення банків. Так, я розумію що в цього рішення є причини, але «законна крадіжка» валюти у тих небагатьох її постачальників в країну – нісенітниця».

«При такій різниці курсу продажу валюти та реального курсу євро наш експортний бізнес не зможе функціонувати далі».

«Зараз війна, тому зробити всім добре не вийде. Завдання НБУ в тому, щоб зуміти знайти спосіб зменшити біль так, щоб іншим не стало боліти більше. Люди в НБУ отримують зарплатню з моїх податків. Їх завданням має бути вберегти IT сектор, який приносить прибуток, і не нашкодити країні. Не вистачає прозорості та обгрунтованості дій».

«Таке вже було. Просто центри прибутку всі експортери (окрім IT) перенесуть у інші країни; IT-шники у яких немає імпорту, будуть знаходити шляхи не заводити валюту окрім необхідної мінімальної суми на проживання, але не всі, так як технічно це складніше. І як наслідок боротьби з відтоком валюти, зменшиться притік».

«Правила повинні бути одні для всіх. Чому банк може встановлювати по суті для своєї вигоди будь-який курс, а я йому повинна свій долар продавати по грабіжницькому? Щоб потім знову купити, але дорожче? Чекаю, що щось зміниться кардинально до кінця цього кварталу, і якщо ні, буду шукати варіанти. Совість не мучитиме — ми донатимо несамовито, будь-які податки на рік вперед перекрили точно. Але це дуже неприємно коли тебе свідомо на**ть, просто тому що можуть, просто тому що «та ладно, ти все одно норм заробляєш».

«Втрачаю 25 % доходу при конвертації валюти на рівному місці. Краще б податок встановили для допомоги армії. Бо хтось на цьому курсі добряче заробляє, але точно не звичайні люди, яких тримають за дурнів».

«Сьогодні дуже просто перевести бізнес до країн ЄС, навіть дозвіл на роботу більше не потрібний. Економічна політика України завжди була у стилі пострілу собі в ногу, і це рішення – яскравий приклад. НБУ – клоуни».

«Ринок має бути ринком. Реагувати регулюванням потрібно обережно й короткостроково. Треба вже відпустити курс й керувати фінансовою системою ринковими механізмами».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук