Преференцій конкретним галузям – не буде. НБУ не скасовуватимуть нові валютні правила

Читати на RU

20 травня 2022 року НБУ прийняв рішення дозволити комерційним банкам використовувати ринковий курс для продажу валюти. На думку аналітиків, нові правила вдарять по українським ІТ-спеціалістам, які отримують заробітну плату в валюті: існує побоювання, що притік останньої в Україну може істотно зменшитись. Як показало опитування AIN.UA, 53% представників індустрії невдоволені рішенням Нацбанку. При цьому, 54,5% усіх респондентів планують перейти на локальні податки країни, в якій знаходяться тимчасово або проживають на постійній основі.

Видання Forbes поспілкувалося із заступником голови НБУ Юрієм Гелетієм про валютні правила. В інтерв’ю він, зокрема, зазначив, що Нацбанк не переглядатиме валютні нововведення щодо IT. AIN.UA наводить основні тези.

Як повідомив Гелетій, Національний банк бачить дискусію щодо нововведень та планує спілкуватися з бізнесом. Одночасно він зазначив, що з самого початку війни було прийнято рішення не створювати преференцій конкретним галузям. Це означає, що ІТ-галузь не стане виключенням з правил.

«По-перше, це може використовуватися для виведення капіталу, по-друге, це тиснутиме на міжнародні резерви, по-третє, це дискримінація інших галузей та громадян. Ми керуємося двома основними завданнями: зберегти валютні ресурси для пріоритетних видатків на оборону та критичний імпорт та не допустити непродуктивного відтоку капіталу», – прокоментував Юрій Гелетій.

Він також додав, що прийняті рішення були необхідні для зниження тиску на міжнародні резерви України та зменшення можливостей для спекуляцій на готівковому ринку. В травні 2022 року Нацбанк бачить, що ситуація на готівковому сегменті ринку поступово нормалізується.

На думку представників держструктури, рішення про розблокування курсів безготівкових операцій громадян за кордоном створило однакові умови для українців, які вимушено перебувають за кордоном, та для тих, хто залишився в країні. За розрахунками, середній обсяг безготівкових розрахунків за товари та послуги за українськими картками у квітні становила близько $125 на одну особу. 

Щодо умов, за яких НБУ може відмінити обмеження для банків, Гелетій повідомив, що питання розглядатиметься лише у комплексі із поступовим дозволом на купівлю валюти на безготівковому ринку під некритичні потреби. Для цього мають скластися відповідні умови, щоб мінімізувати тиск на ринок.

Одночасно, наразі Нацбанк не розглядає варіант з підвищенням рівня фіксованого курсу.

«Ми поки не обговорюємо це питання. Працюємо у межах наявного курсу», – додав Юрій Гелетій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук