Як лазерне сканування допомагає Україні у війні та відновленні

1

Ярослав Покотило, засновник та СЕО технологічної компанії EverScan, розповідає, яку роль у цьому зіграють сучасні технології, зокрема лазерне сканування.

Ярослав Покотило. Тут і далі фото та ілюстрації надані автором

За останнє десятиліття технологічно Україна зробила великий крок вперед. Зараз цю перевагу потрібно використовувати не лише на полі бою, а й там, де війна може залишити свій слід. 

Документування злочинів за допомогою повітряного лазерного сканування

Російська агресія в Україні призвела до нищівних руйнувань та загибелі людей. Щоб зібрати докази для майбутнього правосуддя, волонтери та правозахисники документують злочини, ставлячи під загрозу власну безпеку. На деокупованих територіях залишаються тисячі мін і боєприпасів — щодня українські піротехніки вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів. 

Поки триває розмінування, повітряне лазерне сканування може стати потужним інструментом для отримання доказів. Для цього використовуються дрони зі встановленими лідарами — лазерними сканерами, які оглядають територію з повітря. Такі безпілотники випускають сотні тисяч імпульсів світла в секунду, збираючи дані щодо форми об’єкту і його розташування у просторі. Разом ці дані формують високоточну хмару точок, які нагадують тривимірну цифрову модель. Таким чином у Гаазі отримають не просто фото, а 3D-мапи зруйнованих міст. 

Лідари легко сканують поверхню землі під рослинністю і помічають найменші зміни в рельєфі, які зазвичай виникають у місцях масових поховань. Завдяки такому скануванню правозахисникам не доведеться шукати докази наосліп в лісистій місцевості — вони одразу будуть знати, скільки є імовірних поховань та де вони знаходяться.

Джерело фото

Проектування нової інфраструктури міст з наземним лазерним скануванням

Прийде час, і на місці знищених будівель з’являться нові. Щоб це відбулось якомога швидше, і без помилок у проєктуванні, які трапляються через поспіх, важливо застосувати технологію інформаційного моделювання (BIM). 

Процес відбувається в кілька етапів. Перший крок — наземне лазерне сканування пошкодженої будівлі або місцевості, на якій планується будівництво. Під час сканування збирається вся необхідна інформація про об’єкт, стає зрозумілим масштаб пошкоджень — які елементи слід знести, а які збереглися у відмінному стані. Завдяки сучасній технології оператор сканеру може отримувати дані з високою швидкістю та точністю. Лазер сканує об’єкт одним натисканням кнопки і може створити тривимірну хмару точок менш ніж за кілька хвилин.

Наступний етап — проектування цифрового 3D-рішення для майбутнього об’єкта будівництва. Воно містить інформацію щодо розташування будь-яких елементів у будівлі — від водопровідних труб до бетонних блоків. Дані зберігаються у цифровому вигляді. Натиснувши на відповідний елемент можна дізнатись, хто відповідає за його інсталяцію чи обслуговування. Таким чином один проект реконструкції стає єдиним центральним джерелом даних.

Ще один плюс інформаційного моделювання — доступ з будь-якого місця. Переглядати модель можна через онлайн-платформи. Навіть якщо команда знаходиться в різних містах по всій країні, кожен матиме доступ до моделі, щоб стежити за процесом. 

Джерело

Лазерне сканування для збереження історичних пам’яток в Україні

Допоки війна в Україні продовжується, під загрозою знищення залишається культурна спадщина країни. З початку бойових дій окупанти зруйнували Майдан Свободи у Харкові, будинок «Слово», музей Марії Примаченко та понад 300 інших історичних пам’яток. Однак вже зараз можна зробити те, що допоможе реставрувати історичні місця та споруди у разі їх пошкодження. Закарбувати унікальні особливості культових культурних об’єктів допоможе лазерне сканування, яке можна виконувати як за допомогою дронів, так і зі штативу. 

Джерело

Технологія дозволяє зробити точну цифрову модель об’єкту, незалежно від його розмірів. Лазер отримує інформацію про кожну архітектурну деталь та текстуру поверхні з такою точністю, яку не досягти звичайними методами вимірювання. Як наслідок ми отримуємо хмару точок, яка слугуватиме основою для реконструкції будівель, скульптур чи навіть фресок.

Джерело

Навіть якщо пам’ятка вціліє під ворожим обстрілом, вона може природно деформуватись з часом. Сканування дозволяє оцінити потенційну загрозу, а також побачити вразливі місця та приховані структурні дефекти об’єкта. Вони можуть бути непомітні неозброєним оком, але важливі для збереження історичної спадщини.

Підсумуємо

Лазерне сканування виходить далеко за рамки звичайного будівництва. Це потужний інструмент, який забезпечує швидкий і точний збір великого обсягу даних там, де це інколи неможливо зробити в інший спосіб. Крім того, сканування — неоціненне джерело інформації, яке ще зіграє свою роль в перемозі України.

Автор: Ярослав Покотило, засновник та СЕО EverScan

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук