Де і як можуть вручити повістку

Читати на RU

Верховна Рада продовжила строк воєнного стану і загальної мобілізації до 23 серпня. «Українська правда. Життя» розповіла, які бувають повістки, де і як їх можна отримати. Редакція AIN.UA публікує цю частину матеріалу.

Які можуть бути повістки

Повістка для уточнення даних. Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо. Найчастіше люди не оновлюють інформацію про інвалідність, чи якщо хтось із близьких зник або загинув в АТО. Тому існує така повістка для уточнення інформації.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом військового комісара зобов’язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка-призов на строкову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. Неявка без поважних причин означає ухилення і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу. Утім, цьогоріч такі повістки не видають, адже весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Де і як вам можуть вручити повістку

Щодо місця отримання повісток законодавчих вимог немає. Повістка має бути заповнена і підписана начальником центру комплектування, а от вручити її можуть:

  • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств чи організацій, роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • поліція тощо.

Однак повістка обов’язково має бути вручена особисто і підписана тим, хто її отримує.

Якщо людина відмовляється підписувати повістку, то відповідальна особа має скласти акт про відмову від отримання повістки і направити його до військкомату. В умовах війни військкомат також може звернутися до військовозобов’язаних по телефону – і вони мають прийти до ТЦКСП у вказаний час.

Утім, вас не мають право доставляти до центру силою. Якщо вас намагаються затримати або відвезти кудись примусово, варто викликати поліцію, навіть якщо представників ТЦКСП уже супроводжують правоохоронці.

Чи може ТрО виписувати повістки на блокпостах

Теоретично, військові ТрО мають право вручати повістки, зокрема на блокпостах. Повістка має бути заповнена і підписана начальником центру комплектування і соціальної підтримки. Документ можуть передати поліції, військовим, роботодавцю тощо, а вони вже вручать її вам. Однак якщо у представника ТрО чи іншої особи є пусті бланки з підписом начальника військкомату та печаткою, і він просто заповнює їх сам – це порушення.

Якщо вам виписали повістку на блокпості та ви за неї розписалися, обов’язково потрібно прийти до військкомату (ТЦКСП). Повістку також можна оскаржувати, якщо для цього є підстави. Також можна підписати повістку, але можна зазначати, що вона складена з порушеннями. Там немає поля для цього – можна зробити напис на вільному місці, поставивши дату і підпис.

Однак якщо повістку все-таки вручили, це вже є підтверджений юридичний факт. Тому, поки йде судове оскарження цього юридичного факту, людину можуть притягнути до відповідальності. Якщо людину викликали, але вона не прийшла (навіть якщо триває процес оскарження), місцеві ТЦКСП можуть трактувати це як ухилення від мобілізації, що тягне за собою кримінальну відповідальність. За ухилення від військової служби при мобілізації в умовах війни передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років, наголошує Асоціація правників України.

У крайньому разі ви можете відмовитися від повістки у присутності свідків, зокрема, якщо вона заповнена з численними помилками. Складений акт про відмову від отримання повістки передадуть до центру комплектування, а також можуть направити до поліції. Якщо підстав для відмови не виявлять, це також можуть трактувати як ухилення від мобілізації на військову службу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук