Україна опустилася в рейтингу Global Startup Ecosystem 2022. Чому так?

Читати на RU

У новому рейтингу Global Startup Ecosystem 2022 Україна значно втратила позиції через повномасштабну війну, яку розпочала РФ. Експерти також побоюються, що через підтримку українських айтівців за кордоном, вони не захочуть повернутися в Україну після перемоги.

  • Україна опустилася на 16 місць і зайняла 50 місце у світовому рейтингу. Автори дослідження стверджують, що війна негативно вплинула українську екосистему стартапів.
  • В рейтингу міст Київ зафіксував найбільше падіння в топ-100, опустившись на 45 місць до 93-го.
  • Інші українські міста також суттєво опустилися в Індексі. Київ залишається найвищим в рейтингу українським містом та єдиним у топ-100. Київ також входить у топ-25 у світі в галузі маркетингу та продажів і галузі програмного забезпечення та даних.
  • Одеса, яка зараз займає 2-е місце в Україні, опустилася на 348 місць до 742-го у світі. Львів, який показав чудові результати у 2021 році, втратив позиції 2-го рейтингового міста країни та опустився на 494 місця до 749-го. Харків опустився на 342 позиції до 855-го.
  • Порівняно з минулим роком, коли в топ-1000 було шість міст, зараз Україна має чотири міста. Тернопіль і Дніпро вийшли з топ-1000.

«Наш аналіз України може не повністю відображати ситуацію, оскільки потрібно більше часу, щоб зрозуміти, наслідки війни та здатність країни відновлювати інфраструктуру та економіку. Україна мужньо стоїть перед війною, але важко сказати, якими будуть наслідки для стартапів. Стартапи з України, як Grammarly, Gitlab та Ahrefs, мають величезну базу клієнтів у всьому світу. Головною причиною успіху України є талант розробників, яких наймають багато іноземних компаній», — кажуть автори дослідження.

Також в дослідженні йдеться, що однією з основних проблем, з якою зіткнеться українська екосистема стартапів, за іронією долі, стане підтримка з боку інших європейських країн. Зараз вона дозволяє українцям жити та працювати у Європі протягом тривалого часу. Ця допомога дуже потрібна під час війни, але невідомо, чи українські технічні та ІТ-таланти повернуться додому, коли війна закінчиться.

Кирил Мазур, засновник та керівник Center42, поділився своїми думками на тему падіння позицій України у рейтингу:

  • Провідні міста світу рухаються ще швидше, ніж ми. Бігти швидше багатих міст ми не зможемо через брак таких же ресурсів, то ж треба бути ефективнішими та шукати свою нішу, щоб конкурувати за людський та фінансовий потенціал.
  • В нас ще досить мало стартапів в порівнянні з іншими країнами. Тобто для сильної економіки треба стимулювати появу значно більшої кількості підприємців, що створюють продуктові IT-компанії, ніж є зараз.
  • Суха статистика каже, що великі IT-компанії приносять в бюджет міст та країн, в яких вони знаходяться, багатомільйонні інвестиції. А ще роками вони дають десяткам та сотням тисяч IT-спеціалістів досвід створення успішних міжнародних продуктів. З цим досвідом та заощадженнями люди йдуть та створюють власні IT-бізнеси. Тож більше офісів міжнародних компаній – добре для економіки.
  • Брак інвестицій. Кожний, хто створює стартап в Україні, знає цих 10 облич, які реально інвестують в українські стартапи, і ще 10 облич, які нібито інвестують (якщо вам дуже повезе). Це дуже мало, щоб ринок мав ресурси для зростання. Простий тест – якщо для отримання ресурсів для зростання бізнесу вам треба змінити місто / країну / реєстрацію / резидентство – це поганий знак для стартап-екосистеми міста. Тож треба більше фондів.
  • Відсутність реальної судової реформи в умовах війни стала ще більш критичною проблемою України. Закон має працювати та захищати справедливість. Без цього очікувати водоспад інвестицій в економіку / стартап / відновлення / розбудову / you name it нереально. Тож треба завершення судової реформи.
  • International sales. Якщо ваші фінансові амбіції – це більше ніж «купити хату у Києві», то локальний ринок України для будь-якого IT-продукту маленький. А якщо локальний ринок маленький, то треба вчитись продавати online, особливо в епоху віддаленої роботи. І це не лише про знання англійської, але і про продукт, про позиціонування, про визначення коректних цін, правильний нетворк і багато іншого. Якщо обирати (без контексту) одну річ, як допомогти українським IT-підприємцям вирости – я б обрав навчання та стимулювання міжнародних продажів.
  • Останнє (але може найголовніше) – країні дуже потрібний правильний вектор відбудови. А для цього програми мають бути про майбутнє, про нові технології, про прогресивний захист інвесторів, про стимулювання розвитку підприємців. А не підхід «обскубати гуся», як вже колись було 20 років назад. Звільнення Гетманцева з позиції голови програми відновлення України (за вимогою часу та вимогою 16 000 + прогресивних підприємців) – яскравий публічний тест для влади. Якщо ми його пройдемо успішно – матимемо шанс, якого ще не було в історії.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук