«Довелось попрощатися з третиною команди». Як стартап AllRight працює у війну

Читати на RU

AllRight — онлайн-школа для вивчення англійської для дітей від 4 років, яка поєднує уроки зі справжніми вчителями та домашні завдання з AI-викладачем. До початку повномасштабного вторгнення компанія частково працювала на ринку РФ, який покинула після 24 лютого. Саме в РФ було найбільше активних учнів, тому дохід компанії різко скоротився і керівництву довелось попрощатися з третиною команди.

Редакція AIN.UA поговорила з засновником AllRight Олегом Оксюком про роботу в час війни. 

Олег Оксюк. Фото тут і далі: AllRight

Про початок війни

Початок війни ми зустріли як і більшість українців — з чітким розумінням «почалося». Звісно, це був величезний стрес для всіх. З перших днів ми запровадили ранкові зустрічі з керівниками для оперативного обміну інформацією, обговорення найгостріших питань, взаємної підтримки тощо. Пріоритетом одразу ж стало питання безпеки — допомога в евакуації наших людей, а також надання їм різноманітної інформаційної та фінансової підтримки.

Ми одразу чітко окреслили свою громадянську позицію, засудивши путінську агресію проти України, та заявили про неї. Початком випробувань стало рішення деяких колег, які були іншої думки, припинити співпрацю з компанією. 

У нас були колеги з різних країн, але найбільше з України. Ми створювали дитячий продукт для вивчення англійської, тому не мали місця для обговорення політики та будь-яких суперечок. Але залишатися нейтральними вже не могли. 

Дуже скоро ми вирішили піти з ринку росії, який складав найбільший відсоток серед інших за кількістю активних учнів. Окрім значних фінансових втрат, ми ще зазнали сплеску дикого хейту з боку колишніх клієнтів. 

Вони писали усі можливі варіанти скарг, різноманітних погроз та розгорнули цілу діяльність з переслідування All Right в медіа. Це лише переконало нас у правильності рішення, попри втрату 60% бізнесу. Натомість ми направили усі зусилля на розвиток міжнародного ринку.

Про роботу команди

На жаль, ще одним неприємним наслідком стала вимушена необхідність відмовитися від співпраці з третиною команди. І це рішення стало дійсно складним для компанії. Ми зрозуміли, що якщо не зробити цього, то через пару місяців, можливо, доведеться повністю закрити бізнес. Тому спробували залишити лише тих, хто був найбільш потрібним для його порятунку. 

Ми чесно розрахувалися з усіма за березень та пообіцяли підтримку надалі, у тому числі фінансову — для колег з України, з якими припинили співпрацю. Наразі ми підтримуємо зв’язок із більшістю людей, які були в команді на початок війни. Реагуємо на запити з надання інформаційної або іншої допомоги, намагаємося допомогти з працевлаштуванням, залишаємося відкритими для комунікації.

Суттєвих змін в нашій роботі не сталося, оскільки як і раніше — ми працюємо онлайн. До повномасштабної війни у нас були офіси у Хмельницькому та Києві, колеги у Хмельницькому зараз частково продовжують свою діяльність там. Решта, перемістившись в інші країни чи залишившись в Україні, надають послуги як звичайно. 

Команда AllRight

Про клієнтів

Нам довелося відмовитися від більшої частини наших учнів — 11 000 російських клієнтів. Це було надважким рішенням, оскільки ми відчуваємо відповідальність перед кожним учнем та вважаємо, що діти ні в чому невинні. При цьому можливості продовжувати роботу в цій країні ми не бачили. 

Через місяць війни серед учнів з інших країн (не лише України) ми стали часто зустрічати питання — чи російська ви школа, чи працюєте з клієнтами з росії. Наша відповідь — ні.

Ми щиро радіємо, що наші учні з України мають можливість зараз вчити англійську з допомогою нашої школи. У цей нелегкий час ми допомагаємо відволікти дітей від стресу та підвищити їх рівень знань. Серед українських учнів виріс показник кількості пройдених занять, що лиш підтверджує той факт, що зараз, навіть під час війни, є потреба у вивченні англійської мови.

У зв’язку з виходом компанії з російського ринку, сукупний дохід скоротився вдвічі. Але оскільки компанія ще до війни також працювала на міжнародних ринках (основні з яких це Польща, Італія, Іспанія, інші країни ЄС та навіть Латинська Америка), то фінансові показники по цьому напрямку з урахуванням сезонності залишилися практично без змін.

Про волонтерство

Ми запустили декілька волонтерських ініціатив, спрямованих на підтримку українців. Перша — це зібрали донати для надання безкоштовних занять англійською українським дітям. Вже надали такі заняття 75 учням з України та ще близько 100 учням плануємо надати у травні. 

Крім того, організували близько 1000 безкоштовних розмовних клубів для маленьких українців. Ми впевнені, що зараз, як ніколи, українським дітям потрібна якісна освіта і звичайні дитячі радощі. 

Друга ініціатива — це створення фонду з добровільних внесків наших колег, для допомоги тим, з ким довелося припинити співпрацю. Оскільки більшість з них залишилися без матеріальних засобів існування, така допомога дуже доречна у цей складний час.

Завдяки роботі фонду ми вже зробили такі виплати у квітні та плануємо надати їх у травні та червні. Також кошти з фонду ми виділяємо для відправки гуманітарних посилок колегам, які опинилася на фронті. До створення фонду ми підтримували тих, хто опинився в скрутному становищі та потребував матеріальної допомоги, коштом компанії. 

Третім нашим волонтерським проектом можна назвати створення прихистку для евакуйованих колег та їхніх сімей у нашому офісі в Хмельницькому. В той час, як частина місцевої команди частково продовжує працювати на другому поверсі офісу, шелтер на першому, силами наших колег, зустрічає та розташовує тих, хто цього потребує. Останнім часом там проживало 4 родини. Поселення повністю безкоштовне, потреби прихистку забезпечуються коштом компанії, термін перебування не обмежений. 

Офіс стартапу, в якому облаштували спальні місця
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук