Як айтішник служить в ЗСУ і водночас працює над стартапом: інтерв’ю

Розробник Олександр Піта працює над мобільним додатком Geometrizer, який допомагає школярам і усім, хто вивчає геометрію, візуалізувати задачі, покроково їх розв’язувати і пояснювати рішення. З початком повномасштабної війни росії проти України він пішов до лав ЗСУ, але знаходить час займатися і власним стартапом.

Фото надане спікером

AIN.UA поговорив з Олександром про його проект та про службу в армії. 

Розкажіть трохи про себе?

За освітою я — кібернетик, 20 років тому закінчив КНУ ім. Тараса Шевченка, але справжньою своєю освітою я вважаю школу Ісаака Кушніра (відомий український педагог, автор десятків книжок зі шкільної геометрії — ред.), у якого вчусь з 1996 року. Також в 2021 році закінчив курси для ветеранів в KSE. Geometrizer — це мій перший проект в IT.

Ви робите додаток для вивчення геометрії. Розкажіть про нього, чи плануєте монетизацію?

Можна назвати це мобільним додатком з геометрії, а можна назвати майбутнім освіти та Image Data Science — все залежить від кількості часу на пояснення і технічної підготовки аудиторії 🙂 

Це — дійсно складний deep tech-проект, не лише для України, але напевно й для світу, тож монетизація не є найбільшою складністю. Основний ризик — executive, а не market fit. У світі є півмільярда потенційних клієнтів, чию біль за останні 70 років поки не вирішили. Наш алгебраїчний близнюк Photomath за 6 років доріс до 200 млн користувачів, тож думаю, із монетизацією якось впораємось. 

Для мене гроші ніколи не були головними, натомість вважаю сучасну школу старою монополією, час якої минув. Сподіваюсь, що мій додаток стане частиною нового формату освіти.  

Зараз популярна думка про те, що ми живемо в цифровому середньовіччі, але якось забувається той факт, що ренесанс створили люди, котрі не ходили до школи.

На якому етапі наразі ваша розробка?

Перший прототип був написаний ще 2017 року, але він, як і вся сучасна графіка, базувався на координатах, а це була помилка. Багато часу було витрачено марно. У січні 2022 року було остаточно з’ясовано, як зробити алгоритм принципово інакшим і менш ресурсоємним, але з’ясувалось, що мій партнер не володіє потрібними навичками програмування і достатнім часом. Тож якщо ви знаєте наскрізні класи даних і любили геометрію в школі — буду радий поспілкуватись 🙂

Розкажіть, чому пішли до армії, у якому підрозділі зараз (якщо можете це розголошувати)?

Службу проходжу в 72-й бригаді ім. Чорних Запорожців. Тут само служив по контракту в 2019-2020, а до цього служив по мобілізації в 2015-2016. Важко сказати, що саме мене мотивувало. Перший день був трохи шокований, на другий зібрав речі і прибув у частину. Більшою мірою це — відчуття обов’язку, от і все.

Чи продовжуєте займатись проектом, поки в армії: писати код, пітчити інвесторам?

Коли з’являється вільний час, звісно займаюсь стартапом. Нещодавно почав вивчати основи Data Science, зробив сайт перший раз за 5 років. Консультуюсь з фахівцями по різним питанням. Зараз почну активно шукати розробників.

Як знаходите час для цього?

Не всі військовослужбовці одразу потрапляють на передову. З 25 лютого і до сьогодні я знаходжусь у ППД (пункті постійної дислокації). Тому інтернет є і час є. Оскільки я в армії не вперше, то мій досвід дозволяє виконувати завдання швидше, і відповідно з’являється час.

Я не займаюсь власне програмуванням, тому це — більше роздуми, листування й дзвінки. Зараз для нашого проекту головне — це пошук програміста, решта вторинне. Ще дуже потрібно зв’язатись з фахівцями по Image Data Science, але це дається важко, бо їх небагато. Хочу ще спробувати це зробити через Image Lab УКУ.

Які плани по розвитку вашого додатку?

Перша версія додатку довела, що питання взагалі можна вирішити технічно. На жаль, тоді я занадто довіряв програмістам, а вони замість того, щоби пояснити складності в імплементації алгоритму (який я розробив), вирішили все зробити, як уміли. Воно гарно виглядало, але погано працювало.

Потім я зрозумів, що було не так, і як треба робити. Тож зараз шукаю програміста, розробка прототипу, думаю, займе 2-3 місяці. І потім вже можна буде йти до інвесторів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук