iOS 16, macOS Ventura та новий чіп M2 — головне з презентації Apple

Читати на RU

Компанія Apple шостого червня провела свою щорічну презентацію WWDC для розробників. Показали версії нових операційних систем, яких у компаній чимало — iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, watchOS9. Окрім цього — новий чіп власної розробки M2, а також два нових комп’ютери, які вже працюють на ньому — повністю новий MacBook Air та 13-дюймовий MacBook Pro, про них ми розповідали раніше.

У цьому матеріалі ми коротко розповідаємо про оновлення, що представили на WWDC`22.

iOS 16

Головне оновлення — можливість налаштовувати вигляд заблокованого екрану та використовувати для цього віджети. Наприклад, можна використати свій шрифт для годинника, створити кастомні шпалери, додати віджети погоди.

Apple дала можливість розробникам створювати динамічні віджети: наприклад, прямо на заблокованому екрані покажуть прогрес гри команд у баскетбол — не потрібно постійно відкривати додаток чи отримувати купу сповіщень.

Розробникам дали SDK для створення своїх рішень. Знову оновили сповіщення.

Також Apple провела оновлення для:

  • iMessages: відміна відправки повідомлень, редагування, функція unread.
  • Диктування: краще і швидше працює, не закриває клавіатуру — можна диктувати і писати.
  • Live Text — переклад з фото та “захоплення об’єктів” з фотографій.
  • Wallet: можна поділитись, наприклад, цифровим ключем від номеру чи авто, а Apple Pay отримав Apple Pay Later — український аналог «оплати частинами».
  • Apple Maps — велике оновлення стилю, тепер ще більше 3D-елементів (для України нічого не змінилось), можна додати до 15 точок на маршруті.
  • Багато сімейних функцій, як от можливість поширювати фотографії через iCloud.
  • Велике візуальне та функціональне оновлення HomeKit.

В цілому найбільш помітним оновленням видається саме кастомізація заблокованого екрану, який по суті стає ще одним функціональним простором. Для фінансового ринку — запуск Apple Pay Later: компанія зможе ще більше заробляти на комісіях, займаючи свою долю на ринку.

iPadOS 16

Спершу кумедне — Apple нарешті змогла випустити нативний додаток погоди для iPad.

Основний вектор усіх оновлення по iPad — можливості мультизадачності та співпраці з іншими пристроями. Так, iPad на чіпі M1 може підключатись до екрану з підтримкою 6K і одночасно працювати з 8 додатками (по 4 на iPad і на екрані). Що важливо: екран iPad не дублюється на зовнішній монітор, а став окремим середовищем.

Тепер можна в live-режими працювати над документами в Файлах, Keynote, Numbers, Pages, Нотатках, Нагадуваннях та Safar, розробники отримають доступ до відповідного SDK. При цьому можна запустити FaceTime та Messages, де і йтиме обговорення правок. В The Verge прямо вказують, що по суті це Google Docs в версії Apple.

  • Freeform — новий Whiteboard від Apple для спільної роботи з колегами;
  • Оновлення файлової системи;
  • Покращена швидкість роботи;
  • Оновлення можливостей для геймерів;
  • Оновлення екрану багатозадачності. Тепер можна також запустити два екрани для роботи одночасно у новому форматі.

Apple все ще хоче зробити iPad міні-комп’ютером і все для цього робить.

macOS Ventura

Спершу по назві: Ventura — невелике місто в США. Тепер оновлення:

Apple намагається зробити більш зручною організацію роботи на Mac, тому перша оновлення — Stage Manager. Активувавши його, всі запущені додатки відображаються збоку.

Також — велике оновлення нативного поштового клієнта, але як вказують в The Verge — Apple просто взяла найкращі функції Gmail і імплементувала і собі. Наприклад — відміна надсилання листа.

  • Оновлення Spotlight.
  • Оновлення Safari: можете поділитись сайтом і прямо там же набрати групу людей для обговорення. Safari традиційно називають найшвидшим браузером.
  • Менеджер паролів Passkeys.
  • Оновлення можливостей для розробників ігор.

watchOS 9

Всі оновлення для годинників Apple спрямовані у двох напрямках — спорт та здоров’я. Наприклад, запущено додаток “Ліки”, який допомагає організувати прийому ліків. Поки незрозуміло, чи буде працювати в Україні. Також watchOS 9 навчили краще відслідковувати сон та активність. І нові циферблати, куди ж без них.


Всі beta-версії для розробників вже доступні для завантаження. Публічні beta-версії стануть доступними вже з наступного місяця. Фінальні збірки стануть доступними вже восени.


M2

Як і очікували — Apple представила нову версію власного чіпу M2. В компанії одразу наголосили: на відміну від інших, ми робимо не просто потужні чіпи, а так, щоб вони при цьому витрачали менше енергії. Для прикладу вони взяли чіп конкурента, що був трохи потужнішим, але споживав у 4 рази більше енергії, нагрівався та, як наслідок, створював додаткове навантаження на систему охолодження та швидше розряджав батарею у випадку використання його у ноутбуках.

Apple CarPlay

Apple підготувала велике оновлення своєї автомобільної системи. В компанії заявили, що сьогоднішні автомобілі змінились: часто там не маленький екран, а величезні дисплеї. Спеціально під них Apple створює нову інтерактивну систему, її покажуть вже наступного року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук