IT-бізнесу в Україні — бути. Про що говорили на онлайн IT-конференції NIX MultiConf

Українські та закордонні IT-спеціалісти, провідні підприємці та лідери думок з різних країн об’єдналися в ефірі найбільшої онлайн IT-конференції NIX MultiConf. Фахівці поділися досвідом і обговорили перспективи розвитку IT в Україні. Усі спікери зійшлися на думці, що попри війну Україна є і буде надійним бізнес-партнером для закордонних замовників. Паралельно з доповідями під час заходу зібрали кошти на потреби ЗСУ та ДСНС.

Спікери конференції переконані: сьогодні українська IT-галузь стабільно працює і має значні перспективи для розвитку. Це доводить і масштаб NIX MultiConf. За два дні подія отримала понад 40 тисяч переглядів у YouTube. Виступи організували у два паралельних потоки — зі студій в Ужгороді та Будапешті. Протягом 33 годин прямого ефіру експерти презентували 34 доповіді на технічні, бізнесові та мотиваційні теми.

Ще до початку повномасштабної війни IT-команда NIX планувала конференцію в офлайні. Обставини внесли свої корективи, але це не завадило команді втілити задум у життя. В результаті — наймасштабніша подія української IT-індустрії вийшла на міжнародний рівень.

Спікери з різних країн поділилися своїм баченням розвитку IT-індустрії в Україні, а також розповіли про свій досвід впровадження технологічних рішень у проєктах.

За словами організаторів, така значна увага до конференції від глядачів та підтримка закордонних спікерів у черговий раз доводять: Україна залишається привабливим місцем для ведення IT-бізнесу і досі цікава іноземним партнерам. Крім того, ця індустрія здатна стабільно підтримувати економіку навіть у такий складний час.

«NIX MultiConf — це дещо надзвичайне, величне й неповторне. Щось, чому зараз немає аналогів, і що має таке особливе значення для кожного. Це наче синергія української сили та мужності, яка знайшла ще один шлях для свого прояву — через призму IT. Я впевнена, що український IT-бізнес завжди буде локомотивом нашої економіки. Як говорять наші іноземні партнери, в Україні є все для розвитку міжнародного бізнесу.

Мені ж важливо, аби світ зрозумів і почув нас — ми, українці, надзвичайні люди з надзвичайними здібностями. Лише подумайте — нам під силу за три тижні організувати конференцію міжнародного значення. Бо ми захищаємо Батьківщину не лише зі зброєю в руках — ми міцно тримаємо тил нашої оборони. По всіх фронтах. І робимо це лише разом. Тому навіть неможливе стає здійсненним. І NIX MultiConf — наш доказ кожному, чого вартий український народ»‚— Марія Копійка, Head of PR Department NIX.

Майбутнє IT-індустрії у період війни — думки експертів

«У наступні 10 років я чекаю від IT-галузі зростання — особливо продуктової ланки. Рішення саме в цьому напряму стануть найбільш потрібними. Європа та США будуть дивитися на Україну, як на державу майбутнього», — Олександр Колб, CEO Promodo.

«Нашому IT-бізнесу добре допомогло «щеплення» від COVID-19. Завдяки йому ми звикли до стресів, різких змін, несподіваних рішень, дистанційної роботи. Проте під час війни змінилося все: ставлення людей, стосунки, місця. Важливо, щоб компанія мала цінності. Якщо їх немає або вони зруйнувалися, потрібно знайти нові сенси, які підтягуватимуть людей і рухатимуть уперед», — Олександр Кардаков, Голова наглядової ради «Октава Капітал».

«Ми повинні працювати та підтримувати економіку. Тому ми зробимо все якнайкраще, щоб клієнти були задоволені. Адже в нас стільки бажання відбудовувати власну державу. Я хочу, щоб завдяки нашому підходу та роботі, замовники відчували – ми герої!», — Євген Кудрявченко, CEO Vintage Web Production.

Крім суто бізнесових тем, у своїх доповідях експерти охопили найпопулярніші IT-напрями, серед яких — Python, Java, JS, .NET, QA, PHP, бізнес-аналіз, проєктний менеджмент. Окремо проговорили й особливості продажів у період війни та оподаткування в IT.

Варто відзначити, що серед спікерів було чимало визначних на міжнародному рівні експертів. До заходу приєдналися співавтор Agile-маніфесту Алістер Коберн, учасник Python Software Foundation Ентоні Шоу, Senior Software Architect в Roundforest Гіл Таяр, а також Lead Technical Advisor в CHECK24 Vergleichsportal Себастіан Фельдман. Вони підкреслили виключну професійність українських айтівців, їхній високий рівень обізнаності та експертності.

«У нашій команді є два розробники з України. І маю сказати: ви дивовижні! У ваших IT-спеціалістів дуже високий рівень підготовки, це було помітно навіть з питань, які надійшли під час мого виступу. Це дійсно круте ком’юніті! Я сподіваюсь, що наступного року ця конференція буде вже в офлайні — і в Україні», — Гіл Таяр, Senior Software Architect at Roundforest.

«Для мене важливо, що конференція в Україні відбулася. І вдвічі важливо, що я прийняв у ній участь. Раніше я вже відвідував Київ та Львів та навіть можу сказати українською «Добрий ранок» та «Дякую»! Тому я сподіваюсь, що приїду в майбутньому ще й до Харкова. Адже ваші розробники захоплюють мене! Вони круті, і мені було важко обрати найкраще питання від глядачів під час свого виступу — усі були цікаві», — Алістер Коберн, соавтор Agile-маніфесту, спікер NIX MultiConf.

Організатори конференції продовжують збір донатів на перемогу

Усі дні конференції організатори збирали кошти на потреби ЗСУ та ДСНС. Підтримати наших захисників можна і зараз. Для цього необхідно перейти на сайт, де зазначені реквізити для донатів.

Виступи спікерів NIX MultiConf можна переглянути на YouTube-каналі NIX.

Довідка

NIX MultiConf — це найбільша в Україні ІТ-конференція, яка цього року проходила онлайн. Захід корисний для ІТ-спеціалістів із різним досвідом, які прагнуть розвивати свої навички та цікавляться новинками ІТ-сфери. Майже 10 років тому подібний захід вперше відбувся у Харкові. Відтоді зі 150 прихильників конференції всього за кілька років ком’юніті NIX MultiConf виросло у масштабну подію світового рівня. 2020 року до онлайн-конференції долучилося глядачі зі США, Естонії, Польщі, Великої Британії, Німеччини, Італії, Єгипту, ПАР та інших країн.

NIX — одна з найчисленніших в Україні IT-команд, яка налічує понад 4500 спеціалістів. Фахівці NIX створюють комплексні IT-рішення для компаній зі США, країн Європи та Південно-Східної Азії. З початком повномасштабної війни команда підтримує як членів своєї команди та їх рідних, так і всіх постраждалих від вторгнення рф.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук