«Гарантії броні немає»: як працює бронь IT-спеціалістів на Закарпатті

1
Читати на RU

На початку квітня 2022 року запрацював Закарпатський IT-кластер, він зокрема об’єднує ті українські IT-компанії, що переїхали із небезпечних регіонів. Однією із заявлених цілей кластера було допомагати таким компаніям в бронюванні IT-спеціалістів. Влада регіону вже запустила процес броні. Як він працює — у коментарі AIN.UA розповідала пресслужба Закарпатського IT-кластеру.

СЕО Закарпатського ІТ-кластера Жанна Капіца та напрямки діяльності кластеру, фото з Facebook-сторінки кластеру
  • Закарпатська область стала одним з найпопулярніших напрямків для релокації бізнесів, зокрема IT. До війни, за дуже приблизним підрахунком, в області було всього 1500-2000 ІТ-спеціалістів. Зараз їхня кількість перевалила за 35 000. На даний момент резидентством у Закарпатському IT-кластері зацікавились близько 100 компаній та 300 ФОП.
  • IT-спільнота запустила кластер на початку квітня 2022 року. Це — недержавна структура, хоча його запуск і анонсувала місцева влада (що потім призвело до непорозумінь щодо того, чия саме це ініціатива). Його заснували представники 11 великих ІТ-компаній: PattersonApps, Astound Commerce, SoftServe, Sigma Software, Genesis, 4team, Telesens, ЕPAM, Intellias, Squad, CanFly.
  • Однією з його заявлених цілей була допомога у бронюванні IT-спеціалістів для потреб компаній-резидентів. Зокрема при запуску йшлося про те, що кластер разом із Закарпатською ОДА та ОВА (військовою адміністрацією) працюють над таким механізмом.
  • Це при запуску підтверджували і представники влади, зокрема голова ОВА Віктор Микита на зустрічі з представниками ІТ-сфери говорив про те, що у регіоні пропонують бронювати IT-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан.
  • Але згодом з’ясувалось, що тут є певні нюанси. Як пояснили AIN.UA у кластері, він напряму не займається бронюванням спеціалістів, бо не має таких повноважень. Натомість кластер подає клопотання про бронь спеціалістів у держоргани і вже вони приймають рішення.
  • Процедура броні спеціалістів на потреби влади та бізнесу зокрема описана у Постанові Кабміну 3 березня 2022 №194. Спеціалістів можна бронювати за стандартною процедурою, а також — як критично важливих для роботи підприємства. При тому, саме IT-спеціалісти поки що не є в переліку критично важливих, наголошують в кластері.
  • За стандартною процедурою на кінець травня уже вдалося забронювали близько 50 спеціалістів, ще 67 очікують в черзі. Для цього кластер взаємодіє із Закарпатською ОВА та іншими органами місцевої та державної влади, подаючи клопотання щодо бронювання своїх резидентів.

«Для цього потрібно зібрати пакет певних документів, які підтвердять, що конкретний спеціаліст — критично важливий для роботи певної компанії. Наразі ІТ-спеціальності не входять до переліку критично важливих. Тому за законодавством ми можемо подавати тільки тих, хто має військово-облікову спеціальність. Клопотання щодо спеціалістів подаються в ОВА, далі в Мінекономіки, Мінцифру та інші відомства», — повідомили AIN.UA у кластері.

  • IT-спеціалістів, відповідно, наразі бронюють за звичайною процедурою бронювання військово-зобов’язаних. Як розповіли в кластері, компанії-резидент подають заявки і на технічних, і на нетехнічних спеціалістів.
  • В кластері також наголошують, що подання клопотання не є гарантією броні. А також що подібні клопотання можуть подавати й інші IT-кластери України.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук