Кінотеатрах в РФ показують піратські перейменовані голлівудські фільми

Після того як великі кінокомпанії покинули РФ, росіянам показують піратську версію «Бетмена», під іншою назвою. Правовласники не отримують роялті, а російська влада намагається списати все на форс-мажор. Видання Variety опублікувало матеріал про піратів у РФ і як вони виживають без західного кіно, редакція AIN.UA переклала матеріал.

Вихід американських компаній

Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого сотні великих західних корпорацій, у тому числі і голлівудські компанії, вийшли з ринку РФ. Вже три місяці в медіа з’являються повідомлення про незаконні покази голлівудських фільмів у російських кінотеатрах, серед яких «Бетмен», «Червоне повідомлення», діснеївський мультик «Я – панда» та кримінальний бойовик Майкла Бея «Швидка допомога».

Як пишуть російські ЗМІ, «Бетмен» показували в московському кінотеатрі WIP, а також у кінотеатрі Greenwich в Єкатеринбурзі та в обласних театрах на сході РФ. Російські пірати вдаються до все складніших схем, щоб уникнути відповідальності: у кінотеатрі Владивостока показали «Сонік 2» і «Бетмен» під іншими назвами. Ці назви відрізнялися від оригінальних, але їх все ще можна було впізнати. «Сонік 2» перетворився на «Синього їжачка 2», «Бетмен» став «Летючою мишею».

Покази відбулися у травні, коли Канни сколихнули суперечки щодо включення російського режисера Кирила Серебренікова до офіційного відбору. Хоча цього року росіян в Каннах було помітно менше.

Як діють пірати

Попри те, що піратство фільмів у РФ поки не вважається поширеною проблемою, вона все ще викликає занепокоєння серед дистриб’юторів. Жоден із театрів, згаданих у повідомленнях російських ЗМІ, не відповів на запити про коментарі, але аналітики галузі сказали Variety, що ситуація складна.

Рішення голлівудських великих кінокомпаній припинити свої відносини з РФ на початку березня завдало серйозного удару по російському кінобізнесу. Понад 300 кінотеатрів закрилися у квітні, а 50% з тих, що працюють, ризикують закритися невдовзі.

В більшості випадків піратські покази організовували компанії чи приватні особи, які орендували кінотеатри. Це дозволяє уникати звітів про продаж квитків, що зазвичай відбувається автоматично. Організатори приватних показів також стверджували, що квитки продавалися лише на напої та закуски – при цьому перегляд був безкоштовним бонусом для відвідування.

Як буде діяти влада

Деякі депутати РФ взагалі висували вимоги легалізувати піратство, інші наполягали на юридичному визнанні форс-мажорних обставин і дозволі кінотеатрам показувати попередньо ліцензовані фільми та сплачувати гонорари на депозитний рахунок.

  • Ключова бізнес-проблема, з якою зараз стикаються експоненти у РФ – це низька відвідуваність. Лише 5% потенційної аудиторії ходять у кіно щотижня. Інша проблема – це набір фільмів у російські кінотеатри. Хоча мінкульт підтримує місцевих виробників, багато хто вважає за краще знімати малобюджетні телефільми. 
  • Поки влада РФ нічого не робила щодо піратських переглядів. Можливо в майбутньому в РФ легалізують покази в умовах форс-мажорних обставин і дозволять кінотеатрам показувати голлівудські фільми.
  • У РФ розглядають можливість відкрити рахунок у російському банку, і там накопичуватися роялті за покази фільмів. Якщо правовласники візьмуть рублі, то роялті зможуть виплатити повністю, оскільки показ триватиме цілком законно.
  • Однак ця схема має певні проблеми. Це була б складна модель, і поки ніхто не має розуміння як саме вона може працювати. Раніше дистриб’ютори надавали кінотеатрам копії фільмів професійної якості. Завантаженні фільмів з торент-трекерів не годяться для показів у кіно.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук