6 причин інвестувати в стартапи з України

Технологічна індустрія України краще за інших переживає кризу через повномасштабну війну, а засновники бережливо ставляться до інвестицій. Видання TechCrunch опублікувало матеріал, в якому Олександр Ярошенко з українського стартапу Headway, назвав шість причин інвестувати в українські стартапи. Редакція AIN.UA переклала статтю. 

Вони довели свою здатність протистояти кризі

Український ІТ-сектор за ці місяці війни показав безпрецедентну стійкість, гнучкість та здатність протистояти будь-яким умовам. Заздалегідь підготувавши плани надзвичайних ситуацій, багато технологічних компаній швидко перемістили свої команди в безпечне місце в перші дні війни або навіть до початку бойових дій.

Зараз багато компаній розподілили свої команди між офісами на заході України та за кордоном, щоб забезпечити безперебійну роботу. Вони мінімізували ризик, зберігаючи дисципліну та доступ до кадрового резерву.

Більшість українських технологічних стартапів все ще наймають фахівців

Згідно з опитуванням DOU, майже 90% IT-спеціалістів не помітили жодних змін у своїй роботі чи навантаженні з початку війни. Це свідчить про те, що українські ІТ-компанії мають надійні подушки.

Що ще важливіше, вони продовжують наймати таланти як для підтримки свого бізнесу, так і для підтримки економіки. ІТ-сектор є третім за величиною по залученням іноземної валюти в економіку країни, що робить цей сектор життєво важливим для економічної стабільності.

Оскільки розвиток ІТ-сектору є невід’ємною частиною підтримки ВВП країни, уряд повністю підтримує його. Наприклад, під час війни безпечні регіони на заході України перетворилися на нові хаби для ІТ-компаній.

Україна має величезний потенціал талантів

Україна є одним із найпопулярніших центрів розвитку ІТ. Саме тут EPAM, Luxoft та інші гіганти аутсорсингу зібрали значну кількість інженерів-програмістів, бізнес-аналітиків та інших технічних спеціалістів.

За останні 10 років кількість ІТ-спеціалістів також неухильно збільшується. Наприклад, у першому півріччі 2021 року 50 найбільших українських ІТ-компаній збільшили штат на 10 000 професіоналів. Він також є домом для технологічних стартапів, які лідирують у своїх секторах — Jiji, Taimi, Reface, MacPaw і Headway та інші.

Стартапи є невід’ємною частиною створення нового рівня технологічних компаній в Україні

Українці хочуть повернутися додому і деякі вже це зробили. Із майже 7 мільйонів українців, які перетнули кордон з початку війни, 2 мільйони повернулися. Ці люди демонструють, що готові наполегливо працювати для відновлення країни.

Треба також враховувати те, що світ економічно підтримує Україну, забезпечуючи необхідну ресурсну базу для економічного відновлення. Поєднавши це з українцями, які готові зробити все можливе, щоб жити краще у своїй країні, ви отримаєте дуже багатообіцяючі перспективи для післявоєнного розвитку. Сьогоднішні стартапи стануть фундаментом для нового шару технологічних компаній, які додадуть значну вартість українській економіці.

Україна є економічно ефективною для будівництва технологічних фірм

Згідно з дослідженням Doing Business, Україна є однією з найкращих країн для ведення технологічного бізнесу завдяки економічному режиму оподаткування для ІТ-компаній та вартості життя.

Країна також має потужну освітню інфраструктуру для вивчення технологій, математики, фінансів та економіки. А через підвищений попит на ІТ-спеціалістів багато великих компаній відкривають власні освітні центри та організовують стажування. Ці тенденції тільки набирають обертів.

Увесь світ підтримує Україну

Україна тривалий час була аутсайдером у Європі, і їй не вистачало доступу до капіталу, необхідного, щоб бути нарівні з більш розвинутими сусідами. Як наслідок, низка технологічних компаній із завантаженням швидко зростала без зовнішнього капіталу.

Це допомогло засновникам стати дисциплінованими при розподілі коштів або масштабуванні операцій для своїх клієнтів в інших країнах. Це також дає потужні можливості, які можна прискорити за рахунок інвестицій.

Водночас міжнародні партнери України надають необхідні ресурси для відновлення економіки країни, тож компанії матимуть ще більше потенціалу для глобального зростання. ЄС повністю солідарний з Україною не лише надаючи її людям гуманітарну, політичну та фінансову підтримку, а й створюючи Трастовий фонд солідарності України для відновлення України після війни.

Нинішній приплив міжнародних інвестицій, сприятливий режим оподаткування та потужна підтримка талантів у поєднанні з бажанням українців повернутися на батьківщину роблять українські компанії бажаними інвестиційними цілями.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук