Українських активістів знову блокують в Twitter та Facebook. Що із цим робити

Із початком повномасштабної війни росії проти України волонтерський та активістський рух в Україні набрав нечуваних обертів. Разом із тим активізувалася й інформаційна війна проти українських активістів та волонтерів. Непоодинокі випадки, коли навала скарг від російських ботів блокує акаунт волонтеру, що якраз збирає гроші на потрібні для армії або переселенців речі. AIN.UA розповідає, як блокують українських активістів у соцмережах, і що можна робити у таких випадках.

Як блокують

Українські активісти зіштовхнулися із масовими блокуваннями ще під час та після Майдану 2013-2014 року. Явище було настільки примітне, що 2015 року українські користувачі вивели в топ запитання про це Маркові Цукербергу під час однієї з його сесій Q&A (притомної відповіді на це питання засновник Facebook не дав).

Після початку повномасштабної війни це питання знову загострилося: українські активісти могли отримувати по кілька банів на тиждень: іноді на якийсь час, іноді навіть так звані «довічні» бани. Денис Довгополий, який координує ініціативи з економічної блокади РФ, багато разів потрапляв до бану Facebook за різкі висловлювання проти росіян. Відзначимо, що сапорт Facebook складніше реагує на випадки хейтспіча (саме так маркуються та блокуються пости з різними цікавими назвами росіян). Через постійну загрозу Facebook-бану він завів канал в Telegram.

Відома журналістка та волонтерка Яна Супоровська — одна із старожилів українського Twitter, за 13 років там не отримала скарги на жоден твіт. Усе змінилося з повномасштабною війною. У коментарі AIN.UA вона згадує, що перші тижні російські боти ігнорували Twitter. Але потім почалися хвилі атак: наприклад, боти приходили у коментарі до українських активістів, провокуючи на емоції, щоб потім кинути скаргу. Згодом у них з’явилась конкретна ціль: люди, що збирають на армію.

«У моєму випадку прицільні атаки почалися після великих зборів. Наприклад, коли ми збирали на дрон для Бригади швидкого реагування Нацгвардії. Там дорога річ, 800 000 грн, але збір був дуже успішним. Спершу прилетів бан за якийсь мій іронічний реплай на 12 годин. Я написала апеляцію, її відхилили. Потім стали бомбити якісь твіти старі, всі поспіль. Скаржилися навіть на твіт з фоткою, де я обіймаю сина в День матері. Врешті решт скарга прилетіла за номер картки для донатів на дрон в реплаях . Твітер це розцінює як розголошення приватної інформації. Словом, три страйки і акаунт забанили «назавжди», — згадує вона.

Історії Яни та Дениса — не поодинокі. І не завжди в української Twitter-спільноти виходить допомогти із розбаном. Як AIN.UA анонімно розповіли активісти, що цим займаються, масові блокування у Facebook почалися ще з початку повномасштабної війни. В Meta тоді заявили, що не блокуватимуть за інформацію про військові злочини. Але блокування та приховування хештегів все одно відбувалися: згадаймо історію з хештегами про вбивства у Бучі.

«Зараз менше стикаємось із блокуваннями, але вони продовжуються. Наприклад, у Twitter часто банять популярні акаунти за мову ненависті або були бани розповсюдження персональної інформації (номери карток, чеки). Щодо другого: це часто волонтери які збирають кошти та звітують. Блокування у Instagram або Facebook зустрічаються зараз рідше, але вони видаляють пости та коментарі за мову ворожнечі і дають попередження акаунту», — розповідають активісти.

https://twitter.com/panistewardess/status/1528110384586145794

А ціна цих банів: недоотримані дрони або бронежилети на фронті, або ліки та їжа у розтрощених росіянами українських містах. Що зазвичай роблять користувачі, щоб допомогти у таких випадках?

Що робити

Як радять активісти, що займаються розблокуваннями, найперше, що слід зробити, якщо ви займаєтесь волонтеркою, інфовійною або іншими видами активізму, який може стати ціллю атаки: завести резервний канал:

«Перша рекомендація: мати резервний спосіб комунікації на випадок блокувань. Адже порада «не робити нічого провокативного» — це чистий цинізм. Також можна звертатись до сапорту, іноді це помагає. Не знаю, чи публічні хвилі за розблокування діють на власне сапорт Twitter, але як мінімум це може побачити хтось, хто може зв’язатись із ними напряму».

Йдеться, зокрема, про Twitter-шторми, які запускають українські користувачі мережі, щоб вивести в популярні певні пости англійською і теги, із меншеном підтримки Twitter, українського Міністерства цифрової трансформації (Мінцифри), яке також займається цим питанням, співзасновника Twitter Джека Дорсі та інших.

Як AIN.UA розповіли в Мінцифри, відомство підтримує зв’язок із командами Meta та Twitter, щоб вирішувати питання, пов’язані із блокуванням українських активістів. Про випадки блокування таких акаунтів можна зокрема повідомляти міністерству на пошту [email protected].

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук