Celsius Network призупинила вивід коштів з платформи. Це ще більше знецінило Bitcoin

Читати на RU

12 червня одна з найбільших у світі платформ фінансових послуг у сфері крипти Celsius Network оголосила про призупинку переказів та виводу коштів, посилаючись на «надзвичайну ситуацію на ринку». Це призвело до ще більш помітного просідання Bitcoin та всього крипторинку. Про це повідомляє The Verge.

Що сталося

Після оголошення Celsius, на азіатській сесії, яка відкрилась в понеділок вранці, токен компанії CEL втратив третину своєї ціни, впавши до $0,21 (близько року тому CEL коштував $7).

Падінням відзначився увесь крипторинок. Згідно з даними трекінгу CoinMarketCap, загальна вартість всіх криптоактивів, включаючи стейблкоіни і токени, в наступні години опустилася нижче $1 трлн. На піку, в листопаді 2021, загальна оцінка криптоактивів сягала $3 трлн.

Ціна біткойна на Coinbase станом на 9:33 ранку за східним часом, дані Coinbase

За 24 години Bitcoin просів в ціні на 12%, до $23,510. Востаннє монета була такою дешевою в грудні 2020, під час першої «криптозими». Ethereum втратив 14% в ціні, впавши до $1,238 за монету. Просіли й інші активи.

В Celsius запевнили, що основна задача компанії наразі – «стабілізувати ліквідність». Користувачам не повідомили, коли транзакції будуть поновлені, але попередили, що цей процес може «зайняти певний час, і можливі затримки».

Нова криптозима близько?

Засновник платформи Алекс Машинський – американець українського походження – описував Celsius як першу у своєму роді платформу, що поєднує в собі як централізовані (CeFi), так і децентралізовані (DeFi) фінансові риси. В теорії Celsius працює так само, як звичайний банк – збирає депозити, за рахунок яких фінансує кредити іншим клієнтам.

Єдина різниця – все це відбувається не у традиційній валюті, а у високоволатильній крипті. Окрім того, на відміну від банків, Celsius не є учасником державних страхових фінансових фондів, які захищають вкладників на випадок банкрутства фінустанови.

В рекламі на своєму сайті Celsius обіцяв до 18% прибутковості по криптовалютним депозитам, таким чином залучивши 1,7 млн клієнтів. Дійсно, прибутковість в криптовалюті може бути значно вищою, ніж у традиційному фінсекторі. Але це коли ринок росте. Наразі ж на фоні безпрецедентної інфляції у США він падає, і це добре помітно по «головній» криптовалюті світу – біткоїні – який втратив близько 50% своєї вартості у 2022 році, відмічає Bloomberg. Друга валюта крипторинку – ефір – втратив вже дві третини вартості.

Жертвою нової криптозими, що швидко насувається, вже став стейблкоїн Terra, який був в центрі уваги у 2021 році, а вже в травні 2022 знецінилась і зазнала делістингу на криптобіржах. Цікаво, що великі капітали Celsius вкладала саме у Terra на піку дохідності алгоритмічного стейблкоїну.

Падіння Terra, а тепер ще й CEL ставить питання щодо найближчих перспектив усього сектору DeFi, який нещодавно був основною рушійною силою сфери криптовалют на фоні занепаду традиційного майнінгу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук