Через дефіцит пального попит на електрокари зріс в 7 разів, на електросамокати — в 3 рази

4
Читати на RU

Починаючи з квітня українці зіштовхнулися з нестачею бензину та дизелю. Як свідчить аналітика «OLX Авто», це привело до зростання попиту на електромобілі в 7 разів, а на транспорт індивідуальної мобільності, такий як електросамокати та гіроскутери, в 3 рази.

За статистикою Укравтопрому, у травні в Україні зареєстрували майже на 67% більше електромобілів, ніж того ж місяця торік.

Про зростання попиту свідчить і статистика онлайн-сервісу OLX, яка показує, що у співвідношенні з аналогічним періодом минулого року, у травні цьогоріч інтерес до альтернативного транспорту збільшився наступним чином (за відгуками користувачів на оголошення):

  • На електромобілі зріс попит в 7 разів;
  • На електросамокати та гіроскутери збільшилась активність покупців втричі;
  • На купівлю електроскутерів попит зріс в 4,7 раза.

Відповідно до попиту зросла і пропозиція. Так, якщо ще наприкінці квітня продавці пропонували 226 електрокарів і 114 гібридів, то в травні кількість таких оголошень зросла майже в 3,6 і 4,7 раза відповідно.

За відгуком на одне оголошення, у травні українців найбільше цікавила «зелена» марка Opel — майже 11 потенційних покупців на один електромобіль. Також у середньому по 8 відгуків отримали Renault та Nissan.

На Київщині, Одещині та Львівщині найактивніше цікавляться альтернативним зеленим транспортом

Згідно з травневими показниками, бум на альтернативний електротранспорт (мотоцикли, самокати та скутери) стався в передостанній тиждень травня (з 23.05 по 29.05), а найбільше цікавилися пропозиціями на Київщині, Одещині та Львівщині. 

Статистика категорії «Мото» свідчить, що найбільше українців цікавила покупка електросамокату чи гіроскутеру. У порівнянні з іншими видами транспорту, минулого місяця на відповідні оголошення відгукувалися 127 606 разів. Такий показник у 4,7 раза перевищує попит на електроскутери й в 46,5 раза — на електромотоцикли.

Найбільше цим транспортом цікавилися на Київщині. На другому місці — Львівщина, де за останній місяць кількість охочих придбати електросамокат чи гіроскутер збільшилася вдвічі. Схожий рівень інтересу спостерігався і в Одеській області.

Залишити коментар

Коментарі | 4

  • Збільшення кількості оголошень говорить про збільшення пропозиції а не попиту.
    Друге:
    Реєстрація збільшилась на 67% в порівнянні з минулим роком, з яким порівнювати теж не коректно.
    Третє:
    За тиждень-два черг на заправках не буде – то і статистика інша буде.

    • Попит вимірювався за відгуками користувачів на оголошення, а не за кількістю оголошень.

      Чому порівнювати з минулим роком не коректно?

      Тенденція зберігається вже досить довгий час. Куплений минулого літа Ліф можна продати зараз дорожче, ніж він купувався (наві з урахування курсу долара).

      • З минулим роком порівнювати не коректно тому, що зараз війна і набагато інші обставини.
        Про відгуки:
        Коли ціна на електро зросла – зросли і кількість запитів від одного користувача, який в різних оголошеннях шукав найкращу пропозицію.
        такий час що ніякі порівняння не спрацюють.
        Якщо в мирний час користувач шукає 5-10 варіантів, то зараз і 50 передивиться. Згідні?

        • Так, певна кореляція статистики відповідно до нових обставин є. Проте жоден інший вид транспорту не отримав збільшення активності покупців/продавців в 7 разів.

          Таке зростання навіть з усіма можливими поправками свідчить про ажіотаж навколо саме електричного транспорту та засобів власної мобільності.

          Ба більше — насправді ми всі це бачимо в житті, в особистих розмовах, коли знайомі готові обміняти свій відносно новий автомобіль на електрокар, щоб не мучитись в чергах.

          Просто OLX першим вивів яку не яку статистику.

Пошук