ФОП на 2%, мають слідкувати за лімітами. Інакше втратять «спрощенку» після війни

Читати на RU

На час воєнного стану Україна запровадила спеціальний режим оподаткування 2%. Система доступна зокрема для ФОП-спрощенців 3-ї групи. Проте, переходячи на таку ставку, підприємцю варто пам’ятати про ліміти по доходу. Адже якщо його перевищити, після війни можна втратити право на «спрощенку», як попереджає СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олена Матвійчук.

AIN.UA спитав у Олени, як це працюватиме, та за чим варто слідкувати ФОП.

Чим загрожує недотримання лімітів

  • За даними Кабміну, на нову ставку (2%) перейшли біля 173 000 фізосіб-підприємців. Усі ФОП, що працюють в IT, — це 3-тя група. Тож для усіх IT-спеціалістів та підприємців, що обрали собі 2%-ну ставку, актуальне таке попередження. Нагадаємо, 3-тя група платить єдиний податок в 5%.
  • Ця ставка діє на період воєнного стану: коли він закінчиться, ФОП, що раніше платили 5%, та перейшли на 2%, матимуть повернутися до ставки 5%. Це станеться автоматично, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення воєнного, надзвичайного стану, пояснює бухгалтер.
  • Але це автоматичне повернення відбудеться лише, якщо ФОП дотримувався обмежень по доходу протягом року. Він не має перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, тобто бути не більше 7 585 500 грн. Якщо ж сталося перевищення, ФОП автоматично переведуть на загальну систему оподаткування (18% податку на прибуток і т.п.).

«Повернення до попередніх ставок єдиного податку відбувається автоматично, без подання заяви. А тепер, увага, ключове питання: що робити, якщо ФОП за воєнний період перевищить 7 млн грн? Після закінчення воєнного стану він має перейти на загальну систему чи ні? Податкова надала однозначну відповідь — так», — пише експерт.

  • Підсумовуючи, якщо на 2% не слідкувати за лімітами по доходу, можна опинитися на загальній системі оподаткування (із значним зростанням податків та складності бухгалтерського обліку).

Що буде на загальній системі?

  • ФОП, які на загальній системі:
    • мають право не сплачувати єдиний соціальний внесок з 01.03.2022 року (але й трудовий стаж не нараховуватиметься);
    • також, коли воєнний стан припинять і діятиме надзвичайний стан, для ФОП на загальній системі ця пільга діяти не буде.
    • зобов’язані сплачувати податки за отримані протягом календарного року доходи від провадження господарської діяльності, а саме: 18% — податок на доходи та 1,5% — військовий збір;
    • об’єкт оподаткування тут — чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю.

Нагадаємо, що право не сплачувати ЄСВ є і у ФОП 3-ї групи (з 1 березня 2022 і на період дії воєнного стану, та рік після його скасування). Але це також означатиме, що трудовий стаж такому підприємцю нараховуватись не буде.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук