«Зараз ринок — у кризі, можливе падіння на 30-50%», — Олег Маленков, TA Ventures

Один із засновників Concepter, партнер фонду TA Ventures Олег Маленков в інтерв’ю AIN.UA розповідає, як війна та ймовірність кризи впливають на роботу фонду, а також що чекає венчурний ринок цього року.

Як зустріли початок повномасштабної війни? Чи був фонд готовий до цього?

Якоїсь структурної підготовки не було. У нас багато людей зі сходу України, зокрема, я, і кожен орієнтувався на свій ризик-профайл. Але у нас десь половина команди — не в Україні, тому з організації праці не виникло помітних проблем.

Члени команди самі вирішували, чи хочуть виїхати, чи лишитися. Багато хто лишився в Києві, і навіть у найнебезпечніші моменти не виїжджали звідти. Я виїхав, бо дружина була на 9-му місяці, для нас не було мови про те, щоб лишатися, і ми зараз у Львові.

Уся команда розуміла, що всяке може бути, що не варто панікувати. Багато хто думав, що таке може статися, хоча і не вірили до кінця. Якщо чесно, не було в нас прямо покрокового плану: що робити, якщо війна.

Перший час ми не могли продовжувати свою бізнес-активність зі зрозумілих причин. Майже одразу стали на волонтерські рейки. Перші місяці півтора діяли у децентралізованому форматі. А перший дзвінок по роботі я зробив мабуть у кінці березня.

Чи надавали якусь допомогу портфельним стартапам?

У нас в портфелі в основному європейські та американські проекти, українських стартапів мало. Але ми завжди на зв’язку із ними, і намагалися допомогти із тими запитами, які були. Мабуть, найактуальнішим запитом був фандрейзинг.

Коли фонд повернувся до роботи?

Думаю, що в кінці березня — на початку квітня.

Тут іще нюанс в тому, що крім війни у нас в цілому на ринку почалися глобальні проблеми через стагфляцію в США. Першими це відчули публічні компанії. Зараз в цілому ринок перебуває у кризовому стані, не лише наш, венчурний, але загальний світовий ринок. Багато фондів взагалі перестали інвестувати.

Наскільки просіла (або ні) кількість угод у вас?

Ми продовжуємо інвестувати. Ми не робимо по 3-5 угод, як то було до війни. Наразі закриваємо мабуть 1-2 угод на місяць. Також варто брати до уваги, що минулого року ми запустили новий фонд і закрили більше як 50 угод за 9 місяців.

Коли ми запускали новий фонд, ми обіцяли інвесторам, що проінвестуємо його за 2-3 роки. По факту, ми впораємось за 1-1,5 роки. Навіть враховуючи вповільнення ринку, це не буде для нас проблемою.

Це — неймовірна швидкість, і можна сказати, ми зробили роботу наперед, адже це кількість угод, яку нормально закривати за кілька років. Через це зокрема також просіла кількість угод для нас на даний момент. Ми зараз не поспішаємо із цим, це не гонка для нас.

Як зараз почувається венчурний ринок?

У першому кварталі ринок ще був у нормальному стані. Тож ми побачимо уповільнення по результатах 2-3 кварталів цього року. Думаю, між показниками минулого і цього року буде серйозний розрив. Минулий рік взагалі був супевдалий за обсягом угод і в цілому для фінансування.

Зараз капітал став значно дорожчий, ніж був. Ми своїм портфельним стартапам кажемо, що стагфляція затягнеться мінімум на рік, або ж навіть до кінця наступного.

Мабуть неправильно сказати, що війна спровокувала цю поточну кризу, але вона точно на неї вплинула. В основному кризу спровокувала постковідна інфляція в США, і якось все одномоментно наклалося одне на одного. Точних прогнозів просідання інвестицій поки що немає, але ми уже бачимо певні нездорові сигнали по ринку.

Ситуація змінилася в гірший бік для всіх. Сильно впали в ціні публічні компанії, і ми не знаємо, де тут дно. Є компанії, що просіли на 80%. Навіть великі компанії, в яких з економікою все було гаразд, просідають, візьміть той же Coinbase, капіталізація якого впала з $80 до $13 млрд, хоча вони генерують шалені прибутки.

Капіталу на ринку явно стає менше, і фонди з капіталом зможуть інвестувати у кращі активи по кращій ціні. Покупець тепер — король.

У нас як у фонду є ресурс ще на 10-15 угод. Нам пощастило, що ми встигли підняти фонд наприкінці минулого року. Ми наче знаходимось у виграшному становищі відносно ринку, але потрібно розуміти, що деякі компанії (і наші портфельні — не виняток), не зможуть підняти наступний раунд. Будуть труднощі з капіталом. Якщо в компанії немає трекшену або вона спалює багато грошей, вона до наступного раунду може не дожити.

Тобто, сталася глобальна зміна, і тепер стартапи «бігатимуть» за інвесторами?

Так, останні пару місяців усе перевернулося. Плюс, умови для стартапів можуть бути гірші: доведеться піднімати гроші при тих оцінках і умовах, що минулого раунду, або навіть нижче.

Якщо стартап не показує зростання, але при тому в нього великий burn rate, буде важко, будуть даунраунди. Це уже почалося: Klarna залучила раунд при оцінці нижчій, ніж була до того.

Багато компаній анонсують звільнення, тож на ринку з’явиться величезна кількість фахівців-інженерів. І ті компанії, що мають здорову економіку, зможуть більше наймати. З іншого боку, навіть Coinbase, у якого із грошима все ОК, оголосили hiring freeze.

Тож можете собі уявити, що відбувається у компаній, у яких не все гаразд із грошима.

Останні років п’ять ми жили за моделлю «зростання й лише зростання». Ця ера сьогодні закінчилась. Якщо в тебе велике зростання, але великі затрати — ти неактуальний. Зараз важливіше бути прибутковим навіть за рахунок динаміки.

Звісно навіть зараз будуть стартапи, до яких стоятиме черга з інвесторів. Просто таких стартапів стане менше.

На скільки кількісно впаде ринок?

Складно сказати, може бути аж до 30-50% до минулого року. І в грошах, і у кількості угод.

Чи змінився ваш підхід до стартапів через війну та світову кризу?

Нам цікаві стартапи, яким не потрібно багато капіталу, чиї бізнес-плани не передбачають чогось на кшталт побудови фабрик чи будівель. І думаю, у більшості фондів так само фокус зсунеться на модель asset light. Це приміром може бути типова софтверна компанія, що витрачає кошти лише на зарплати, і що може заробити за рік $20 млн при інвестованих $5 млн.

До кризи були дуже популярні консюмерські проекти, зараз уже ні, адже consumer confidence сильно просіла. Можливо, новим життям заживе b2b. У нас консюмерських проектів у портфелі більше 20, і зараз, думаю, в цьому братимемо паузу. Дивитимемось на b2b та чистий софтвер.

Український ринок буде повторювати ці тенденції, плюс війна?

У нас буде гірше, бо західний капітал поки що піде від нас. І ми сподіваємось що він повернеться після перемоги. Український капітал теж знизить темпи. Багато наших українських венчурних фондів залежать від українського великого бізнесу, який тут заробляє гроші. А я не знаю жодного нашого бізнесу, що не постраждав би від війни. Чи інвестуватимуть вони сьогодні, а чи поставлять це на паузу?

Алокації венчурних активів на нашому ринку стане відчутно менше. Проте ніхто не заважає українським фаундерам шукати гроші за кордоном.

Кризові часи породжують хороші рішення, про що неодноразово свідчила історія. А ми українці знаходимось в авангарді глобальних змін. Відчуваю що нашим підприємцям буде що запропонувати світу вже зараз.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук