Американську електроніку (Intel, Texas Instruments) знайшли у російській військовій техніці

Читати на RU

Агенти ФБР і Департаменту торгівлі США навідуються в американські технологічні компанії, щоб дізнатися походження комп’ютерних чіпів, знайдених в дронах та іншій зброї, яку росія використовує на війні в Україні.

Як повідомляє The Wall Street Journal, різні види російського озброєння використовують чипи та елементи від десятка американських компаній, включаючи Intel, Analog Devices, Texas Instruments і Onsemi.

Головна мета — відстежити шляхи постачання

Агенти Міністерства торгівлі, яке забезпечує контроль за експортом та ФБР, відвідують компанії, щоб дізнатися шляхи постачання західних чіпів та компонентів, знайдених в російських радіолокаційних системах, дронах, танках, наземному обладнанні та прибережних кораблях.

«Наша мета — насправді спробувати відстежити слід постачання аж до американського постачальника, щоб визначити, як вони потрапив у цю систему зброї», — сказав один із представників міністерства торгівлі про розслідування.

Серед питань, які ставлять федеральні агенти: чи продавали технологічні компанії свою продукцію певному списку компаній, включаючи посередників, які могли бути залучені в ланцюжок поставок. При цьому мова поки не йде про запровадження санкцій проти самих виробників чіпів, оскільки вони могли навіть не здогадуватись по кінцеве використання своєї продукції.

«Те, що чіп певної компанії, знайдений у системі зброї, не означає, що ми почали розслідування щодо цієї компанії. Ми розпочали розслідування щодо того, як чіп потрапив у цю систему», — додав чиновник.

Про які саме чіпи йде мова

Сполучені Штати протягом десятиліть жорстко контролювали продажі в росію найсучасніших мікросхем, призначених для військового використання, вимагаючи від експортерів отримати державну ліцензію. Але продаж звичайної електроніки, яка зустрічається в комерційних продуктах — не був обмежений до 2014 року.

Після вторгнення РФ в Україну в лютому США і багато союзників заборонили будь-який продаж мікросхем російським військовим покупцям і ввели обмеження на продаж мікросхем іншим російським покупцям, намагаючись запобігти доступу збройних сил країни до західних технологій.

Проте дослідники з України, Великої Британії та інших країн повідомляють про те, що в Україні було виявлено безліч західної електроніки в російській військовій техніці. А минулого місяця Conflict Armament Research (CAR) повідомила про виявлення компонентів від 70 компаній, що базуються в США та Європі.

«Для мене це важливо, тому що це показує, що навіть після того, як Росія захопила Крим і проти неї був прийнятий перший пакет санкцій, вони все одно зуміли придбати критично важливі технології, компоненти для частин обладнання, які вони зараз використовують проти України», — заявив Демієн Сплітерс, один зі слідчих CAR.

Згідно зі звітом Royal United Services Institute, опублікованим у квітні, лише російське обладнання для радіозаглушення містило комп’ютерні чіпи від десятка американських компаній (включаючи Intel, Analog Devices, Texas Instruments і Onsemi) і виробників з Європи, Японії та Тайваню.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук