Українська соцмережа Sl8: свобода слова та електронні гривні 

1

Останніми роками в Україні створювалося багато соцмереж, кожна зі своєю «фішкою». Та мало яким вдавалося протриматися бодай рік. Мережі Sl8 (Слейт) це вдалося. У 2022 виповнюється 3 роки зі старту проєкту, серед 25 тисяч користувачів бета-версії – художник Юрій Журавель, гурт Kоzak System та інші. Навіть під час війни, працюючи буквально з бомбосховищ, команда запустила вебверсію мережі, створила волонтерський фонд та чекає на випуск цифрової гривні, щоби дозволити «лайкати» нею пости.

Гроші замість лайків

У сучасному світі інформація та увага до неї перетворилася на товар. Проте часто вигоду отримують зовсім не виробники якісного контенту. З одного боку, мережі збирають персональні дані про вподобання користувачів та продають їх рекламодавцям, а з іншого – щоби стати інфлюенсером, потрібно серйозно вкластися в рекламу. «Лайки» не приносить авторам контенту жодного прямого прибутку, лише показують «цінність» постів для алгоритмів.

Команда Sl8 вважає, що контент має працювати виключно на своїх власників. Тому «лайки» у соцмережі ставляться криптомонетами. Зараз користувачі обирають між монетами зі стабільним курсом (1 монета – $0.01 цент), монетами соцмережі (зі змінним курсом) та бонусними безкоштовними монетами, що найближче до традиційних «лайків». Усі монети крім бонусних складаються на прив’язаний до профіля автора криптогаманець та можуть бути обміняні на гривні.

Тепер кожен пост може отримати пряму монетизацію, стати збором на благодійність, аукціоном, лотереєю чи міні-спільнокоштом. Нещодавно у Sl8 пішла з аукціону марка «з кораблем», а раніше за криптомонети проводилися «гаражні розпродажі» та підвішувалася кава у кав’ярнях.

Гаманці соцмережі прив’язані до мережі Stellar, у якій Мінцифри вже анонсувало випуск цифрової гривні. Щойно її буде випущено, за контент можна буде буквально «голосувати гривнею». А поки що токен мережі SSLX надійно тримає місце на першій сторінці рейтингу Stellar серед десятків тисяч інших криптовалют.

Цензура великих соцмереж

Більшість користувачів великих соціальних мереж, таких як Facebook та Twitter добре знають, які слова та теми – табу. Під час російсько-української війни проблема цензури лише загострилася. Модератори можуть позбавити доступу до мережі за різке висловлювання, або відправити у «тіньовий бан» – стан, коли пости користувача не показуються іншим у стрічці.

Одним з головних принципів Sl8 стала відсутність цензури (крім речей, передбачених карним кодексом). Пости з «дорослим» контентом прибираються з загального пошуку в категорії «18+» та «21+».

Користувачі формують свої стрічки новин самі, і Sl8 гарантує, що усе, на що вони підписалися, буде їм показане. Знаходити цікаве для підписки наразі можна двома способами: через розділ «Останні», де відображаються усі пости мережі, та «Відкриття», де пости розділяються на категорії: найбільше лайків за годину, день, тиждень, найбільше коментарів тощо.

Жодних алгоритмів не застосовується. Кожен і кожна мають змогу отримати хвилину слави у загальній стрічці та опинитися в обраному. Популярність кожного поста дорівнює сумі, яку готові за нього заплатити читачі.

Волонтерство та токен-як-сервіс

Від початку токен-як-сервіс (token-as-a-service) планувався як випуск криптотокенів на базі соцмережі для компаній. Так, користувачі змогли б додавати токен улюбленого бізнесу в гаманці та купувати його, підтримуючи виробника напряму.

Проте війна змінила всі плани, і першим токеном-як-сервіс стала волонтерська валюта UAF Coin (Ukrainian Army Forces Coin). Створений командою благодійний фонд UAF Coin зібрав уже понад мільйон гривень, на які закупають оптику, турнікети, авто та багато іншого для потреб бійців.

В умовах жорсткої конкуренції на «ринку благодійності» України, де люди майже вичерпали можливість жертвувати кошти, команда Sl8 обрала іншу модель збору. Для UAF Coin створюється додатковий контент, підтримуються арт-проєкти та NFT, тож благодійники відчувають, що отримують щось натомість. Одним з найбільших проєктів, що підтримує UAF Coin стало виробництво документального фільму про бійців ССО «Вовк. Страху нема».

Волонтерська криптовалюта пройшла найжорсткіші випробування реальним світом, тож тепер команда певна, що токен-як-послуга готовий до роботи.

Плани на 2022

З 24 лютого вийшло вже чотири оновлення застосунків та вебверсія. Функціональність мережі й криптогаманця постійно збільшується.

До кінця року команда планує: 

  • інтеграцію в гаманці електронної гривні, щойно вона з’явиться в обігу;
  • крипто-еквайринг (прийняття платежів для фізичних та юридичних осіб) з нульовою комісією;
  • платежі за QR-кодами;
  • полегшення проведення платежів між блокчейнами;
  • захищений месенджер;
  • додавання відео з YouTube та Vimeo безпосередньо в мережу;
  • двофакторна автентифікація та інші оновлення безпеки.

Як приєднатися?

Наразі соціальна мережа ще у стадії розробки, тому приєднатися можна за прямим запрошенням від засновника Sl8. Долучайтеся!

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук