Російська YCLIENTS пішла з України, Altegio – прийшла на заміну. Що пов‘язує компанії: розслідування 

2

На початку червня 2022 року клієнти сервісу для онлайн-запису в сфері послуг YCLIENTS в Україні почали отримувати повідомлення про необхідність терміново перейти на ідентичний сервіс Altegio. У випадку, якщо клієнти не перенесуть свої дані до 15 червня, обліковий запис буде видалено. Це, зокрема, стосується інтеграцій та усіх налаштувань. 

Як зазначається, Altegio – нова європейська компанія, продукт якої аналогічний YCLIENTS (остання є російською компанією). Її нібито запустили партнери та колишні співробітники російської компанії, оскільки YCLIENTS заявила про продовження роботи на ринку РФ та РБ. У Altegio запрацював сайт, а також мобільні додатки для iOS та Android. 

В блоці «Загальна інформація» компанія пояснила клієнтам причини створення Altegio, заявивши, в двох словах, що новий продукт повністю повторює YCLIENTS, а щоб продовжити роботу з інструментом достатньо лише змінити старі посилання на нові з доменом alteg.io. Одночасно, представники компанії декілька разів наголосили на тому, що Altegio повністю незалежний від YCLIENTS. 

Але є підозра, що це не так і Altegio — просто новий бренд російської компанії для західних ринків. 

Редакція AIN.UA задала питання новоствореній компанії, зіславшись на сторінку вище. На них в Altegio відповідати відмовились, однак після наших питань сторінку з «Загальною інформацією» оновили, а частину інформації – стерли. Це викликало ще більше підозр. В розпорядженні редакції AIN.UA є обидві версії вебсторінки. Ми їх порівняли та знайшли додаткові докази причетності  Altegio до російської компанії YCLIENTS. 

Брендування – клон YCLIENTS

Якщо раніше ви були юзером російського сервісу, то не помітите відмінностей між сайтами нового «незалежного» Altegio та YCLIENTS. Вони ідентичні за інформаційним наповненням, дизайном і розміщенням кнопок. Однаковими є також інструкції щодо підключення, кроки реєстрації. Схожі політики конфіденційності й ліцензійні угоди, які пропонуються для ознайомлення новим клієнтам. 

Це саме стосується застосунків. В магазинах мобільних додатків уважний юзер помітить, що презентації й описи YCLIENTS та Altegio збігаються. Відрізняється лише назва. Сторінки реєстрації, а також сам інтерфейс додатків – однаковий. Варто відзначити, що під час створення профілю в YCLIENTS застосунок попереджає, що сервіс не працює в Україні та пропонує перейти на «аналогічний Altegio», попередньо дізнавшись подробиці. Однак, посилання, що пропонуються користувачам, виявилися неактивними. 

Зображення в матеріалі: AIN.UA

Навіть над логотипом вирішили не мудрувати: букву Y перевернули, щоб вийшла англійська A, та обрали більш жирний шрифт. 

Можемо припустити, що вони поспішали й вирішили не вкладатись у створення нового візуального стилю, а взяли минулі напрацювання. Дивне рішення для нового незалежної компанії. 

Звертаємо увагу і на те, що як і YCLIENTS Altegio на своєму сайті розповідає і пропонує до встановлення застосунок qoob. Як зазначено в описі, за допомогою нього клієнти можуть повторно записуватися на одні і ті ж послуги та бачити детальну інформацію про бізнеси. При цьому, якщо перейти на сторінку завантаження в Google Play, ми можемо побачити речення: «Додаток створений для зручності клієнтів компаній, що працюють на платформі YCLIENTS». Про такий же додаток на своєму сайті розповідає й російський сервіс.

Кому належить софт? 

Після ознайомлення з заявою компанії, AIN.UA прямо запитав у Altegio, хто займається розробкою продукту. Відповідь на нього, зокрема, пояснювала б чи отримала нова команда доступ до повністю російського YCLIENTS. Останнє б доводило, що Altegio – це той самий YCLIENTS тільки під новим брендом. 

Одразу команда не надала відповідь на питання редакції. Однак пізніше на сторінці сайту Altegio з загальною інформацією, з’явилося оновлення: 

«Керівні партнери Altegio вирішили всі спірні питання з власниками YCLIENTS про авторські права на програмне забезпечення. Altegio має право використовувати продукт, що був раніше написаний фахівцями, що увійшли до складу новоствореної компанії. Натомість попередні технології були залишені компанії YCLIENTS, яка в свою чергу зняла свої претензії економічної експансії на Європейський ринок. Altegio взяла на себе обов’язок  та продовжувати обслуговування клієнтів, які вже внесли передоплату на користь YCLIENTS та були їх клієнтами».

Ми також звернули увагу, що пояснення про зв’язок з YCLIENTS змінилося після питань від редакції: на сайті зникло речення «Altegio дала гарантії фінансувати розвиток продукту та продовжувати обслуговування клієнтів, які вже внесли передоплату на користь YCLIENTS». Також прибрали інформацію про те, що в рамках передачі володіння бізнесом «права на продукт, брендбук та найкращі практики передалися Altegio від YCLIENTS на безоплатній основі». 

На яких конкретних умовах російський бізнес «подарував» технологію Altegio, AIN.UA не прокоментували й в YCLIENTS. Однак, звернувши увагу на це, можна припустити, що інструмент Altegio, який компанія називає «новим» – насправді таким не є. 

Відштовхуючись від цього, AIN.UA припускає, що розробка Altegio ведеться в Росії, продукт створила російська команда. 

З-поміж іншого, Altegio додала і речення про те, що розширила команду програмістами з України. Редакції дійсно вдалося знайти вакансії компанії. Помітили три цікаві речі:

  1. В описі вакансій представники Altegio вказують, що більш ніж 5000 компаній по всьому світу користуються її послугами. Щомісяця до 40 000 спеціалістів через платформу записуються більш 2 млн раз. До того ж, компанія заявляє, що ці показники постійно зростають. Як новоствореній компанії вдалося досягти таких результатів всього за два місяці? 
  2. Ми пішли шукати програмістів і працівників в LinkedIn. Програмістів не знайшли, але знайшли HR Altegio – Аллу Колеснікову. Що цікаво, знаходячись в Москві, дівчина одночасно працює на аналогічній позиції і в YCLIENTS. Це може свідчити про те, що YCLIENTS та Altegio – одна і та сама компанія. При цьому, в усіх країнах, крім Росії та Білорусі, YCLIENTS працюватиме під брендом Altegio. 
  3. Ми дійсно не знайшли програмістів, лише людину, яка зможе підтримувати роботу сайту Altegio. Але не тих, хто міг би написати платформу для онлайн-запису та підтримувати додатки Altegio. 

Редакція AIN.UA також звернула увагу на те, що на сайті російського YCLIENTS все ще є контакти одеського офісу. 

Ми вирішили зателефонувати за зазначеним українським номером, однак чомусь натрапили на російське представництво. Менеджер, зокрема, зазначила, що YCLIENTS більше не працює в Україні, однак «функціонує суміжна компанія під назвою Altegio». Журналістці AIN.UA, яка приміряла на себе роль власниці бізнесу та бажає підключити саме продукт YCLIENTS, пояснили, що «хоча Altegio працює як міжнародна компанія, вона пропонує технологію YCLIENTS». Це вкотре підтверджує, що під брендом Altegio може продаватись бізнес російської компанії.

Нам також надали контактний номер Altegio в Україні. Там редакції AIN.UA повідомили, що Altegio «викупила права на в YCLIENTS на роботу в Україні, та є повністю незалежною компанією». Одночасно, менеджер не заперечувала, що «інструмент Altegio виглядає точно так само як YCLIENTS, а також зберіг усі налаштування російського продукту». 

Кому належить Altegio 

Хто є власником Altegio в тексті, що мав би давати відповіді на всі питання, – не зазначається. Представники компанії умовно вказують, що Altegio створений «партнерами та колишніми співробітниками YCLIENTS, які раніше відповідали за бізнес в Європі та Південній Америці». На прохання AIN.UA назвати імена та прізвища — в Altegio відповідати відмовились. Зазначимо, що за YCLIENTS стоїть російський бізнесмен Юрій Петров. 

Крім HR, нам вдалося знайти й інших працівників Altegio в LinkedIn. Серед них Теодор Дробчак, який вказаний CEO Altegio Europe, а також розробником застосунку Altegio в App Store. Він же одночасно працює на позиції голови технологічного центру Nokia в Будапешті. На запит AIN.UA Теодор не відповів. 

Крім СЕО, в новоствореній Altegio є CMO Мирон Дробчак. Згідно зі сторінкою Мирона в Instagram, він був пов’язаний із представництвом YCLIENTS в Угорщині. Також є власником компанії Beregholding, яка зареєстрована в українському місті Берегове та займається нерухомістю. Цікаво, що під час телефонної розмови AIN.UA з Altegio, менеджер зазначила, що офіс компанії також знаходиться в Берегове. 

AIN.UA звернувся до джерела, знайомого з питанням. Він анонімно припустив прямий зв’язок YCLIENTS з ніби-то «незалежною» компанією Altegio. Крім цього, спікер зазначив, що наявність зареєстрованої юридичної особи Altegio в Україні (нам дійсно вдалося її знайти) не означає, що вона платитиме податки в державі. Насправді, якщо відбулася зміна бренду або компанія взяла в оренду інтелектуальну власність іншої компанії – у фінансових потоках не змінюється нічого. На думку джерела, у випадку, якщо Altegio дійсно використовує технологію російського YCLIENTS, останній всеодно фінансуватиметься за рахунок українських клієнтів. 

З огляду на наведені вище факти та припущення, перед тим як починати співпрацю з Altegio, редакція AIN.UA рекомендує уважно ознайомитися з контрактом та усіма умовами співпраці. Нагадаємо, після початку повномасштабної війни, українці відмовляються від російських сервісів, а самі бізнеси з рф йдуть з України. 

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук