Засновник WhatsApp таємно жертвує кошти організаціям, що допомагають українцям

Читати на RU

Засновник WhatsApp українсько-єврейського походження Ян Кум пожертвував на допомогу українцям десятки мільйонів доларів. Зокрема, на його кошти існують навіть деякі гуманітарні програми, спрямовані на підтримку України та переселенців в Європі. На це звернуло увагу видання Forbes.

  • Згідно з податковими деклараціями, у 2019–2020 роках фонд сім’ї Кум пожертвував близько $17 млн організації European Jewish Association. В той час вона розпочала благодійну програму з надання житла, їжі та одягу біженцям, яким довелося тікати від війни. Так, майже весь бюджет програми на 2019 рік був закритий Яном Кумом. 
  • Крім цього, бізнесмен виділив приблизно $140 млн 70 благодійним організаціям у США, Східній Європі та Ізраїлі.
  • Фонд Кума також пов’язують з Federation of Jewish Communities of the CIS. Повідомляється, що організація отримала від Яна $10,6 млн. На початку повномасштабної війни у 2022 році вона сформувала великий парк автомобілів швидкої допомоги для евакуації із зони ведення бойових дій в Україні.
  • Невідомо, чи продовжував Кум робити пожертви в 2021 році й пізніше. Його фонд та організації, що отримували кошти, проігнорували запит журналістів. Деякі повідомили про заборону публічно визнавати Яна Кума філантропом.
  • Через секретність благодійних внесків, особистість Кума як філантропа за останні кілька років залишалася майже непоміченою. Однак податкові декларації показують, що бізнесмен, статки якого оцінюються від $9,8 до 13,7 млрд, нишком міг стати одним із найвпливовіших донорів єврейських організацій у світі. 
  • Нагадаємо, Ян Кум – підприємець українсько-єврейського походження. Народившись в Фастові, Кум переїхав з батьками до Штатів, де разом із Брайаном Ектоном створив додаток WhatsApp. У 2014 році Марк Цукерберг купив месенджер за $19 млрд, після чого Кум працював у Facebook. В 2018-му він звільнився з компанії.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук