5 напрямків кібервійни, яку веде РФ

Читати на RU

Гендиректор компанії Jigsaw Джаред Коен на засіданні Ради безпеки ООН розповів про те, як РФ веде війну проти України в цифровій сфері.

Всього існує п’ять напрямків у тому, як РФ веде цифрову війну:

  1. Кібератаки на критичну інфраструктуру, у тому числі DDoS-атаки та операції з використанням вразливостей нульового дня (тобто тих, про які не було відомо раніше). За словами Коена, ці атаки продовжуються та ускладнюють українцям доступ до найважливіших ресурсів — сайтів держорганів, НКО, банків тощо.
  2. Намагання очорнити українців за допомогою обману. Йдеться про поширення діпфейків про вживання президентом України наркотиків або про спроби погіршити ставлення до українських біженців шляхом розповсюдження неправдивих даних про злочини, які нібито вчиняються ними.
  3. Спроби контролювати наратив про війну — зокрема за допомогою фальшивих «фактчекерів» , які «викривають» твердження, нібито зроблені українцями. Це робиться, зокрема, щоб виставити українців брехунами та схилити громадську думку на користь РФ.
  4. Використання неправдивих відомостей для провокації насильства та його виправдання. Як приклад Коен навів використання терміна «нацисти» стосовно українців, яке, ймовірно, призвело до розлюднення жителів України в очах російських солдатів і до скоєння військових злочинів.
  5. Відрізання окупованих територій від українського інтернету та приєднання до російського. «Кордони залишаються предметом суперечок, але цифрові рубежі вже заморожені», – підсумував глава Jigsaw.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук