«Ми стартували напередодні війни». Історія застосунку для відеомонтажу Templify

Читати на RU

Ідея створення стартапу, який би заощаджував час підприємців та SMMників, виникла у Яни Абажер з початком пандемії коронавірусу, коли офлайн-бізнес став на паузу. Маючи багаторічний підприємницький досвід та професійні навички з відеомейкінгу, вона вирішила розробити мобільний застосунок Templify, який би монтував ролики за шаблонами.

Журналіст AIN.UA поспілкувався з засновницею Templify, який з’явився напередодні повномасштабної війни в Україні, про те, як застосунку вдалося вистояти за ці пів року і вийти на світовий ринок.

Про зародження ідеї Templify

До Templify Яна Абажер займалася серійним підприємництвом і вісім років створювала фото та відеоконтент для бізнесу й медіа. У 2020-2021 роках співпрацювала з Big Entertainment Show в проектах на «1+1»: «Танці з зірками», «Голос країни», Lip Sync Battle, а також знімала для Monatik, «Время и Стекло», The Hardkiss, Наді Дорофєєвої, Lida Lee.

Під час пандемії Яна зрозуміла, що серед малих підприємців не всі вміють створювати контент та продавати з його допомогою. Їм потрібен простий спосіб підготувати красиве відео у кілька натискань і не витрачати години на монтування. Так з’явилася ідея створити застосунок, у який можна просто завантажити файли і отримати оригінальний і якісний кліп.

«Зусилля, які ви витрачаєте на створення контенту, має відповідати результату, який він приносить. Тобто не усім бізнесам вигідно йти в зйомки на декілька днів, щоб створити ролик, який проживає в мережі 24 години», — каже Яна.

Саме для такої аудиторії і був створений застосунок: для людей, які не мають навичок з монтажу, не хочуть занурюватися в цей процес, але потребують конкурентоспроможного контенту. Спочатку цільовою аудиторією Templify були підприємці, а також професійні модератори соцмереж брендів. Проте згодом стало зрозуміло, що застосунок стане в нагоді абсолютно всім, хто хоче створювати оригінальний відеоконтент для особистих потреб.

Яна Абажер. Фото надала Яна

Про запуск стартапу напередодні війни

Робота над продуктом почалася півтора роки тому. На момент старту в команді була тільки Яна як засновниця та один розробник. Аби максимально приділяти час створенню Templify, підприємниця закрила або продала інші свої бізнеси, які розвивала на той момент. Розробка Templify тривала трохи менше року, і вже в грудні 2021 року з’явився MVP застосунку.

«Ми не робили рекламу, тільки запустили сайт. Однак з перших днів отримали платних підписників», — ділиться Яна.

Клієнти прийшли з особистих соцмереж засновниці та через органічний пошук в AppStore. Серед користувачів уже був високий запит на інструмент для швидкого автоматичного монтажу. Тож головна мета запуску MVP — переконатися, що людям потрібен такий продукт, — була досягнута.

Про роботу команди в умовах війни

З січня команда Templify почала зростати і сьогодні вже налічує понад 20 осіб. Це дизайнери, маркетологи та розробники, які живуть і працюють в Україні. Сама Яна тимчасово перебуває в США, де проходить навчання.

З початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України компанія стала на паузу. Однак вже за тиждень команда змогла знайти в собі сили і відновити роботу. Компанія повністю прибрала російську локалізацію свого продукту та видалила застосунок з AppStore в РФ.

«У перший день повномасштабної війни я сказала команді, що головне завдання для кожного — подбати про власну безпеку, робочі задачі зараз не мають жодного значення», — згадує Яна.

Якщо спочатку планувалося пів року-рік тестити Templify в Україні і тільки потім виходити на глобальний ринок, то з початком війни стартап вимушено змінив вектор на ринки США, Великої Британії й Азії. При цьому кількість українських користувачів Templify також зростає з кожним днем.

Про роботу Templify

Templify пропонує готові шаблони для створення відео. Користувачу достатньо завантажити власні фото- чи відеофайли, і застосунок автоматично за одну хвилину змонтує ролик. Інструмент не надає можливості редагувати деталі чи змінювати результат, але в додатку є широкий вибір шаблонів.

Фото: Templify

Над створенням універсальних шаблонів працює вся команда. Один із найпопулярніших темплейтів під назвою «Dreams» колись створила сама Яна для власних потреб. Серед тематичних шаблонів ви знайдете також «Happy Birthday», «Vacation», «Happy Father’s Day» тощо.

«На відео, яке Templify створює за одну хвилину, моушн-дизайнер чи монтажер зазвичай витрачає пів дня», — каже з власного досвіду Яна.

Застосунок співпрацює з Epidemic Sound — компанією, яка надає саундтреки за моделлю royalty-free. Тобто ви можете монтувати ролики, накладати на них музику і не боятися, що соцмережі забанять ваш пост чи сторіс. Користувачі Temlify можуть додавати до застосунку і власні треки.

Завантажити додаток і користуватися ним можна безкоштовно. Однак без оформлення підписки доступні лише базові шаблони, їх шість. Існує місячна та річна підписки по $3,99 та $23,99. Яна каже, що із бізнес-моделлю компанія продовжує експериментувати. Додатку лише півроку, тому поки він працює в тестовому режимі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук