Veon ігнорує війну в Україні. А її російська дочка «Вымпелком» активно співпрацює з урядом РФ

2
Читати на RU

Veon — велика міжнародна телеком-група з активами у 8 країнах світу та головним офісом у Нідерландах, акції компанії торгуються у США, виручка сягає $8 млрд. Серед іншого, Veon — материнська компанія найбільшого українського мобільного оператора «Київстар», втрати якого від війни вже йдуть на мільярди гривень. 

Цікаво й інше: Veon — материнська компанія одного з трьох найбільших мобільних операторів у росіі, мова про компанію «Вымпелком». Остання — активно працює з російським урядом, про що говорять російські чиновники. Зокрема, допомагає робити звʼязок на окупованих з 24.02 українських територіях доступним. 

Для керівництва Veon у цьому жодних протиріч немає. Компанія не називає у своїх пресрелізах війну «війною» і продовжує розвивати свій російський бізнес. Veon не пішла і не планує йти з росіі, вкладає гроші у розвиток, залишається в списку найбільших платників податків, в той час як російська армія нищить її українські активи та вбиває українській народ.

Редакція AIN.UA розповідає, як міжнародна Veon стала посібником злочинного російського уряду і продовжує лицемірно говорити про підтримку «Київстар», уникаючи санкцій.

Read this article in English — here.


В росії є три великих оператори — «Мегафон», МТС та компанія «Вымпелком», що надає послуги під брендом «Билайн». З початком повномасштабного вторгнення у компаній з’явилась проблема: як бути з новими територіями, що їх тимчасово окупували російські війська. Зокрема, мова про Херсонську та 60% Запорізької областей: там вже відключили український зв’язок, натомість, поставили російський — вже з’явився «+7Телеком», який належить кримському оператору «К-Телеком». 

«Мегафон», МТС та компанія «Вымпелком» прагнуть уникнути проблем, адже їм поки вдалось не потрапити у європейські та міжнародні санкційні списки. Особливо це стосується компанії «Вымпелком», яка належить європейській телеком-групі Veon, акції якої торгуються на біржі + частково належать Фрідману та Авену — підсанкційним російським олігархам, що вже втратили контроль над «Альфа-Банк Україна» та «Боржомі». 

Але, здається, проблемою це є лише для зовнішніх спостерігачів, але ніяк не для самої компанії «Вымплеком» та її материнської Veon. 

Російський уряд заявив операторам про необхідність надати зв’язок у окупованих регіонах, за різними даними «+7Телеком» вже роздав там більше 200 000 сім-карт. Що далі? Доступна тарифікація дзвінків. На прохання російської Мінцифри оператори «Мегафон», МТС та компанія «Вымпелком» зробили зміни в політиці тарифів. Зокрема, як пише «Коммерсант», на прохання уряду «Вымпелком» знизив тарифікацію з 25 рублів до 3 рублів за хвилину розмови. Лицемірство компанії у деталях: дзвінки відображаються як міжнародні, щоб уникати санкцій, при цьому сама компанія слідує проханням російської Мінцифри. 

Офіційних заяв жоден з мобільних операторів не робив і про зміни у тарифікації дзвінків не повідомляв відкрито. Veon також не став нічого розповідати про зміни. 

Veon 

Показово, що голландська Veon, до якої належить «Вымпелком», ніяк не реагує на дії своєї компанії у росії. Більш того, у листі до акціонерів Veon, компанія прямо розповідає про те, що навіть під час складної економічної ситуації компанія продовжує розвивати передові технології зв’язку. Михайло Фрідман вийшов з ради директорів, але у компанії залишаються величезні боргові зобов’язання перед російськими банками: лише 17 лютого компанія отримала 30 млрд рублів для «Вымпелком» від російського ВТБ, також у неї є борги перед «Альфа-Банком Росія» та «Сбером». 

У своїх листах до акціонерів компанія всіма способами уникає тему війни. Ось, наприклад, свіжий лист від їх СЕО, де він говорить про неймовірну роботу команди «Київстар» по забезпеченням жителів України зв’язком. Показово, що в уяві керівництва Veon базові станції в Україні руйнуються самі по собі, інакше як пояснити той факт, що компанія уникає не просто згадок «війна», а взагалі не згадує у контексті росію. Парадокс. 

При цьому справи у Veon йдуть не дуже добре. Її капіталізація знизилась до $1 млрд, ціна акції — близько $0,5. Один лише український «Київстар» за 2021 показав таку виручку. Тепер акціонери компанії переживають, що Veon може потрапити до сьомого пакету санкцій саме через діяльність компанії в РФ. Veon — одна з небагатьох компаній, яка продовжує роботу в РФ, не повідомила про зменшення інвестицій у регіон чи зміну власності. У офіційній повістці Veon війни не існує. 

Як справи у самого «Київстар»? Керівник компанії Олександр Комаров заявив, що збитки компанії вже йдуть на мільярди гривень, компанія втратила доступ до мережі на всіх тимчасово окупованих територіях. А ще — мінус 1 млн абонентів, що виїхали, безкоштовний зв’язок для українців та десятки мільйонів переданих на благодійність гривень. Окрім того — 4,2 млрд гривень сплачених до українського бюджету податків, третина — наперед. Комаров стверджує, що «Київстар» має чимало автономії у прийнятті рішень, тому «Київстар» не уникає теми війни.

Veon, яка майже на половину належить Letter One підсанкційного росіянина Михайла Фрідмана та Петра Авена, такої автономії, судячи з усього не має. І буде далі продовжувати роботу в росії, надаючи російський зв’язок на окупованих з 24 лютого російськими солдатами українських територіях та фінансуючи із цих податків також російську «спеціальну операцію». 

Залишити коментар

Коментарі | 2

  • Чекаю на таку саму статтю про водафон. Боюся, що там ситуація буде ще трагічніша.

  • Дарма ви пишете про те що вимпелком голандський. Ви бачили в німецькій, французьській чи хоча б англійській мові слово vimpel?! Вимпелком така ж міжнародна компанія, як Ахметовські металургійні компанії – кіпрські. Як утворився Вимпелком: російська компанія Вимпелком (володіє торговою маркою “Білайн”) почала знаходити на ринки, де була присутня норвежська компанія Telenor – Східна Європа та Індокитай. Після ряду корпоративних війн (можливо хтось пам’ятає, що в Україні короткий час був свій Білайн з кодом 068, який з’явився коли російський Білайн викупив і перейменував наш оператор Mobi, який був утворений компаніями Golden Telecom і Wellcome), Telenor і Білайн домовились про мир шляхом об’єднання бізнесів і просто ділити загальний прибуток серед акціонерів. А через те, що Вимпелком вклав у цю структуру більше цінних активів, він отримав більшість, відповідно і бізнес назвали Vimel просто латинницею. Більше того, на відміну від інших країн типу Туркменістану, тіки в Україні оператор під новим об’єднаним управлінням не перейменували на Білайн Україна, але сталося це тіки через те, що засновник компанії Литовченко відстояв цю назву. Тобто з початку Vimpel складались з більшості росіян з компанії Вимпелком (працює під брендом Білайн) і меншості норвежців з Telenor. А потім через кілька років норвежці зрозуміли, що росіяни їм працювати не дадуть і продали свій пакет акцій. Тобто наразі Київстар повністю належить компанії, зареєстрованій в офшорній зоні Голандії, але акціонери – росіяни-власники російського Вимпелкома-Білайна. Так, самі одіозні свої акції продали, щоб не палити контору, але це нічого не міняє. Основна проблема що з юридичної точки зору це міжнародна корпорація з заплутаним ланцюжком власників де кінцевих хазяїв юридично не знайти. Але це на 100% російська власність. Ну, менше ніж на 100%, там кілька відсотків міноритарних тримачів акцій, які ні на що не впливають, тіки отримують дивіденди. Єдина причина, чому Київстар не націоналізували (окрім того, що Україна в цілому не поспішає наказувати колаборантів) це те, що Vimpel намагаються не тиснути на київський офіс і не роблять нічого незаконного типу прослуховування українців, тому що бояться втратити коштовний актив на кілька мільярдів доларів.
    Ситуація з Vodafone трохи краще, бо кажуть (я тіки новини бачив, не знаю чи правда), що його за рік до повномасштабного вторгнення продали азербайджанцям. А крім того у нас вільно все ще працює Інтертелеком, зо належить якимся мутним придністровським сепаратистам

Пошук