Kyiv.ua not Kiev.ua: як перекласти регіональний домен українською

Олег Рівтін, директор з маркетингу хостинг-провайдера та реєстратора доменних імен Cityhost.ua, розповідає, що таке дзеркальні домени, як прибрати з назви сайту русифіковану зону та про ініціативу компанії з дерусифікації українських доменів.

Тут і надалі зображення надане автором

Кожен український обласний центр має власний домен у національній зоні .UA. Рівне — rivne.ua, Івано-Франківськ — ivano-frankivsk.ua. Їх мають і деякі регіони, наприклад Волинь (volyn.ua). Але якщо уважно придивитися до сайтів із географічними доменами, ви часто побачите російськомовні назви міст — odessa.ua, rovno.ua, kharkov.ua. Так відбувається тому, що для частини міст (здебільшого східних та південних) першими в Україні почали функціонувати доменні зони, транслітеровані з російських назв. 

Це стосується не всіх доменів, адже частина обласних центрів має однакову транслітерацію з російської та української мови (poltava.ua, kherson.ua), а частина від самого початку створювалася українською (lviv.ua, ternopil.ua). Насправді ж у більшості російськомовних доменів є українські аналоги — просто не всі про це знають.

Історія розвитку локальних доменів

Українська національна доменна зона .UA була офіційно зареєстрована у 1992 році, того ж року з’явилися й домени третього рівня для обласних центрів. У 1997 році до кожного домену додалася двобуквенна альтернатива: sumy.ua — sm.ua, vinnica.ua —  vn.ua тощо. 

З часом стало очевидно, що Україні потрібно мати домени, транслітеровані з державної мови, і адміністратори українських доменів запустили ряд нових правильних розширень для імен:

  • cherkasy.ua;
  • chernihiv.ua;
  • chernivtsi.ua;
  • dnipropetrovsk.ua;
  • kharkiv.ua;
  • kyiv.ua;
  • odesa.ua;
  • rivne.ua.

Але статистика адміністратора доменної зони .UA, компанії «Хостмайстер» показує, що русифіковані домени і досі переважають кількість імен у зонах з правильною транслітерацією.

Так, станом на травень 2022 року в найпопулярнішому географічному домені kiev.ua — 37455 адрес, а в українському kyiv.ua — всього 1684. У русифікованому варіанті chernigov.ua — 84 домени, а в українському chernihiv.ua — всього 8. 

Завдяки масштабній інформаційній кампанії KyivNotKiev, проведеній МЗС України у 2018 році, вдалося виправити тенденцію зі столичним доменом. Ще три роки тому (травень 2019) в російському варіанті kiev.ua було 40680 адрес, а в українському kyiv.ua — 473.

Подібну динаміку показує не лише Київ. Наприклад, у 2019 році в зоні kharkiv.ua існувало 458 доменів, а kharkov.ua — 2102. У 2022 році українська версія збагатилася майже на 200 доменів (641), а російська, навпаки, зменшилася до 1923 адрес. Станом на травень 2019 року було зареєстровано 1334 домени odessa.ua і 47 — odesa.ua. За три роки російський аналог зменшився до 1158 доменів, а український виріс до 111 адрес. 

По кожному домену своя статистика, але ми всюди бачимо одне і те саме — в зонах з українськими транслітераціями відбувається дуже повільне зростання кількості доменів. Зараз, в часи війни з росією буде доречним перевести свій сайт на адресу з правильною, українською зоною. 

Особливості реєстрації дзеркальних доменів у зоні .UA

Адміністратори доменних зон розробили регламент реєстрації, покликаний запобігти конфліктам альтернативних доменів. Давайте розглянемо ці правила та розберемося, як зареєструвати дзеркальний домен та перевести на нього сайт. 

Географічні домени з українською та російською транслітерацією є дзеркальними і автоматично резервуються за одним власником. Якщо певний клієнт зареєстрував адресу home.kiev.ua, то українську версію home.kyiv.ua може зареєструвати тільки він. Причому обидві адреси можна купити лише в одного реєстратора — у того, який зареєстрував першу. Якщо жоден із дзеркальних доменів не зареєстрований, тільки тоді ними може скористатися інший клієнт.

Наприклад, сайт одеської морської агенції «Унівіс»  розміщений на домені crewing.odessa.ua. Якщо спробувати зайти на адресу crewing.odesa.ua, ви не знайдене на ній нічого. При цьому перевірка домена у реєстратора показує, що дзеркальне ім’я вже зайняте (зарезервоване).

Продивившись інформацію у безкоштовному сервісі Whois, ви побачите повідомлення: «Доменне ім’я не існує. Доменне ім’я зарезервовано для реєстранта crewing.odessa.ua». 

Можливість перенести свій сайт на домен із правильною транслітерацією завжди доступна для власника дзеркального домена. Придбати другий варіант адреси можна тільки у того самого реєстратора, у якого купували перший. 

Дерусифікація імені та перенесення сайту за 5 кроків

Процедура переходу на правильний домен може відрізнятись в залежності від реєстратора домену та хостинг-провайдера. Також є різні варіанти реалізації переходу — можна повністю перенести сайт або просто прописати псевдонім і внести мінімальні зміни в код. Розкажемо про найпростіший алгоритм, який можна реалізувати, не маючи глибоких знань з функціонування доменів та програмування. 

Потрібно здійснити такі кроки:

  1. Звернутись до свого реєстратора та придбати дзеркальний домен. Зазвичай це повністю автоматизована онлайн-процедура. Перейдіть на сайт компанії, де купували перший домен (cityhost, imena, nicua, hostiq, ukrnames, ukraine тощо), перевірте правильне ім’я, внесіть дані про власника та виконайте оплату.   
  2. Змінити домен в конфігураційних файлах сайту. Для кожного веб-ресурсу процедура індивідуальна і залежить від того, як створений сайт — рукописний або розроблений на CMS. У кожної CMS також є свої відмінності. Дійте відповідно до інструкції, яку можна легко знайти в мережі. Домен може бути прописаний не лише в конфігураційних файлах, а і в інших частинах коду — у внутрішніх посиланнях або адресах зображень. Перевірте, щоб всюди старий домен був замінений на новий, інакше сайт працюватиме некоректно. 
  3. Прописати новий домен як аліас. У кожного сайту може бути одна основна адреса і кілька аліасів (псевдонімів). При введенні будь-якого з доменів користувач потрапляє на один і той же веб-ресурс. Додавання аліасів здійснюється через панель керування хостингом та відрізняється у кожного провайдера. Щоб дізнатися процедуру у свого провайдера, попросіть його надати інструкцію.
  4. Здійснити 301 редирект (перенаправлення) зі старого домену на новий. Ця процедура позитивно впливає на просування сайту і дозволяє зберігати рівень трафіку, адже сторінки зі старим посиланням вже проіндексовані в Google та мають певні позиції. 

Редирект здійснюється за допомогою додавання коду у файлі .htaccess, який знаходиться у кореневій директорії сайту. Потрапити в неї можна за допомогою файлового менеджера. У файлі потрібно додати текст:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^home.kiev.ua$ [NC]
RewriteRule ^(.*) http://home.kyiv.ua/$1 [L,R=301]

Зверніть увагу: замість адрес home.kiev.ua і home.kyiv.ua потрібно прописати ваші реальні доменні імена.

  1. Створити нову електронну пошту. Якщо у вас була пошта на старому домені (наприклад, [email protected]), то вона перестане працювати в разі його відключення. До того ж різні транслітерації в основному домені та в адресі пошти будуть провокувати непорозуміння серед користувачів. Після створення пошти на новому домені потрібно зробити автоматичну переадресацію листів зі старої скриньки. Також можна налаштувати у старій пошті автоматичний лист для користувачів із повідомленням про те, що ви «переїхали» і тепер маєте інший e-mail.  

Після цих процедур у вас фактично буде дві адреси, які вестимуть на один сайт. Обидва домени потрібно продовжувати щороку — якщо ви перестанете платити за російськомовний домен, не працюватиме перенаправлення. А отже, вводячи стару адресу, користувач потрапить на пусту сторінку. Згодом, коли усі користувачі звикнуть до україномовного написання, від русифікованого домену можна буде відмовитись зовсім.  

З технічної точки зору дзеркальні домени абсолютно однакові, тому цей параметр ніяк не впливає на працездатність сайту. Зі сторони законодавства також немає жодних регламентацій щодо вживання української або російської транслітерації в доменах. Кожен власник сайту сам вирішує, яке доменне ім’я він обере. 

Ініціатива Cityhost з дерусифікації українських доменів

28.06.2022 року Cityhost.ua запустили ініціативу з дерусифікації українських доменів. Основна мета — збільшити кількість українських сайтів у правильних зонах. Для досягнення мети, зробили наступні кроки:

  1. Прибрали можливість реєстрації імен в зросійщених зонах. З 28.06.2022 року в компанії не можна зареєструвати домени в русифікованих зонах: kiev.ua, kharkov.ua, dnepropetrovsk.ua, odessa.ua, cherkassy.ua, chernigov.ua, chernovtsy.ua, rovno.ua. При перевірці імені у будь-який з вказаних зон, клієнту автоматично буде запропоновано купити домен у правильній зоні. Можливість продовження наявних доменів зберігається. 
  2. Запровадили знижки на реєстрацію доменів в зонах з правильною транслітерацією. Вартість реєстрації складає 99 гривень на рік, що у декілька разів менше за собівартість. 
  3. Спростили процес переходу на правильний домен. Реалізували технічні зміни, які дозволяють нашим клієнтам буквально у декілька кліків перейти на ім’я у дерусифікованій зоні.
  4. Проводимо інформаційну кампанію з популяризації українізованих зон. Розробили графічні та текстові матеріали, які будемо доносити до власників українських інтернет-сайтів, аби актуалізувати це питання. 
  5. Закликаємо колег-українських реєстраторів приєднатися до ініціативи. Відкрито звертаємося до реєстраторів доменів з пропозицією підтримати ініціативу та мотивувати власних клієнтів переходити на домени у зонах з правильною транслітерацією. Готові до координації дій та спільних зусиль.  

Автор: Олег Рівтін, директор з маркетингу хостинг-провайдера та реєстратора доменних імен Cityhost.ua

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук