Чи можна IT-ФОПу використовувати свої валютні картки за кордоном

Чи можуть фізособи-підприємці, що виїхали за кордон, використовувати свої валютні картки, і наскільки це легально. На це питання у своїй статті для AIN.UA відповідає СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олена Матвійчук.

Фото надане авторкою

Серед айтівців-ФОПів, які отримують дохід дистанційно, багато запитань щодо легальності використання за кордоном валютних карток, які підв’язані під фопівський рахунок. І для відповіді на це запитання, слід розглянути два аспекти:

  1. Чи існує нині в українському законодавстві загальна заборона для ФОПів щодо відкриття рахунків для здійснення підприємницької діяльності в іноземних банках?
  2. Чи взагалі може ФОП-платник ЄП використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

Отже, почнемо з відповіді на перше питання. Перш за все, чинне українське законодавство не містить прямих заборон для ФОП щодо відкриття рахунків для здійснення підприємницької діяльності в іноземних банках.

У ДПС роз’яснюють: ФОПи-платники єдиного податку, у тому числі третьої групи, можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розділу XIV Податкового Кодексу України щодо перебування на спрощеній системі оподаткування. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності здійснюється за обраною ставкою єдиного податку.

Також позиція ДПС наступна: чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.

Раніше мали успішну практику з використання українськими ФОПами рахунків в іноземних платіжних системах. До числа найбільш рекомендованих включені: Paysera, Wise, Payoneer. У випадку відкриття рахунку ФОПом в одній з платіжних систем, такий рахунок буде мати режим «для використання у підприємницькій діяльності».

Враховуючи декларативний принцип спрощеної системи оподаткування, всі платежі які надходитимуть на такий рахунок, ФОПи будуть відображати в своїх деклараціях та оприбутковувати за стандартними правилами.

Тепер щодо другого запитання.

До недавнього часу існувала заборону з боку Нацбанку щодо використання фопівських банківських карток для власних потреб. Таке використання можливо було лише на цілі пов’язані із підприємницькою діяльністю (Постанова НБУ від 27.12.2019 №162.). Наразі цю заборону НБУ скасував.

Тривалий час податкова не коментувала внесених зміни від Нацбанку та нещодавно надала роз’яснення, в якій зазначає, що відповідно до ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Відповідно, ФОП-платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Тож, використання валютних карток за кордоном є дозволеним із точки зору українського законодавства, доцільним та надає змогу уникнути подвійної конвертації.

Автор: Олена Матвійчук, CEO бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук