5 подій, які спричинили падіння біткоїну

Останній місяць став для біткоїну найгіршим в історії.Найбільша у світі криптовалюта втратила приблизно 58% вартості у другому кварталі 2022 року і близько $1,2 трлн було втрачено на усьому ринку криптовалют. Видання CNBC зібрало п’ять подій, які передували кризі. Редакція AIN.UA переклала матеріал.

Макроекономічний тиск

Протягом кварталу Федеральна резервна система США здійснила два агресивні підвищення процентних ставок для боротьби з інфляцією. Це викликало побоювання щодо рецесії в США та інших країнах.

Це також вдарило по акціях, зокрема по технологічних компаніях, які швидко розвиваються. Технологічний індекс Nasdaq Composite впав на 22,4% за другий квартал, що є найгіршим квартальним показником з 2008 року. Біткоїн тісно пов’язаний із рухом цін фондових індексів США. Розпродаж акцій вплинув на біткоїн і крипторинок, оскільки інвестори скидають ризиковані активи.

Крах TerraUSD

Першою проблемою минулого кварталу став крах стейблкойна Terra USD і дочірнього токена Luna, що сколихнуло всю галузь. Стейблкойн — це тип криптовалюти, який зазвичай прив’язаний до фіатної валюти. UST мав бути прив’язаний до долара США.

Деякі стейблкойни забезпечені реальними активами. Але UST керувався алгоритмом і складною системою спалювання та карбування монет. Ця система дала збій. TerraUSD втратив прив’язку до долара, що спричинило загибель пов’язаного токена Luna. Цей епізод мав негативний вплив на весь ринок, особливо на криптовалютний хедж-фонд Three Arrows Capital.

Кредитор Celsius призупинив зняття коштів

Криптокредитор Celsius призупинив зняття коштів для клієнтів у червні. Компанія запропонувала користувачам дохідність понад 18%, якщо вони внесуть криптовалюту в Celsius. Потім він позичив ці гроші гравцям на ринку криптовалют, які були готові платити високі відсотки.

Але падіння цін негативно вплинуло на цю модель. Celsius назвав «екстремальні ринкові умови» причиною призупинення виведення коштів. У четвер у своєму блозі компанія Celsius заявила, що вживає «важливих заходів для збереження та захисту активів і вивчає доступні варіанти».

Ці варіанти включають «проведення стратегічних транзакцій, а також реструктуризацію зобов’язань». Проблеми з Celsius виявили слабкість багатьох моделей кредитування, що використовуються в індустрії криптовалют, які пропонують користувачам високі доходи.

Ліквідація Three Arrows Capital

Three Arrows Capital — один із найвідоміших хедж-фондів, який зосереджений на інвестиціях у криптовалюту. Десятилітня фірма, також відома як 3AC, заснована Чжу Су та Кайлом Дейвісом, відома своїми високими ставками на зростання на криптовалютному ринку.

3AC мав контакт з стейблкойном terraUSD і дочірнім токеном Luna. Financial Times повідомила минулого місяця, що американські криптокредитори BlockFi та Genesis ліквідували деякі з позицій 3AC. Тоді 3AC не виплатила кредит Voyager Digital суму у понад $660 млн. Як наслідок, компанія Three Arrows Capital була ліквідована. Ситуація з 3AC виявила високий рівень левериджу в торгівлі в галузі останнім часом.

Сварка CoinFlex та Роджера Вера

Криптовалютна біржа CoinFlex припинила виведення коштів клієнтами минулого місяця, посилаючись на «екстремальні ринкові умови» та від’ємний капітал на рахунку клієнта.

CoinFlex стверджувала, що клієнт, яким є відомий криптоінвестор Роджер Вер, винен компанії $47 млн. Вер, який має прізвисько «Біткойн-Ісус» за його євангельські погляди на індустрію в перші дні, заперечує, що він винен гроші CoinFlex.

Біржа зазначила, що зазвичай на рахунку, який переходить у від’ємний капітал, його позиції будуть ліквідовані. Але CoinFlex і Вер мали угоду, яка не дозволяла цьому статися. Цього тижня генеральний директор Марк Лемб заявив CNBC, що компанія веде переговори з низкою проблемних боргових фондів про купівлю токена.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук